30 november 2009

Karl XII – hjältekonung eller psykiskt sjuk tyrann?


Idag är det 291 år sedan Karl XII stupade. Han är ännu aktuell.

Karl XII är ännu aktuell
Idag är det 291 år sedan Karl XII stupade. Det är framför allt två frågor som sedan dess har stått i fokus. 1. Hur dödades Karl XII? Stupade han av en norsk fiendekula, eller var det en svensk förrädare som höll i vapnet och lönnmördade honom? 2. Hur skall man bedöma Karl XII? Var han en hjältekonung eller en sinnessjuk psykopat?


Norsk fiendekula eller svensk lönnmördare?
Vad gäller den första frågan om hans död, så råder stor splittring, även om de flesta forskare nu för tiden verkar ansluta sig till att det trots allt var en norsk kula av något slag.

Norsk kula
Gunnar Grenander presenterade 1988 en stor utredning och drog slutsatsen att kungen stupat av en norsk druvhagelkula ("Karl XII:s död. Ett ögonvittnes berättelse bekräftas", Meddelanden från Armémuseum, 1988). En variant av den ”norska” teorin är att kungen sköts av en norrman med musköt. Till denna teori ansluter sig historikern Dick Harrison (och undertecknad).(se exempelvis Peter From, Karl XIIs död – gåtans lösning, 2005). Peter Englund sätter sin tilltro till Svante Ståhls avhandling där dödsorsaken anges vara ett Karteschskott från Overberget vilket överensstämmer med uppgifter från ögonvittnen ("Karl Xll:s död", Karolinska förbundets årsbok 2003 ).

Svensk lönnmördare
Emot den ”norska” tesen står teorin om en svensk lönnmördare – ett rykte som började spridas ganska så omgående efter kungens död. Denna teori kopplas ofta till den sk kulknappen. Kulknappen bygger på en sägen som säger att Karl XII blev skjuten från de svenska leden och att en soldat Nordenstierna skall ha plockat upp kulan, som visade sig vara en omgjord knapp från en av Karl XII:s uniformer. Han skall sedan ha tagit med kulan hem till Deragård i Västergötland. Nordenstiena skall sedan ha kastat kulknappen i ett grustag, där den genom en slump återfanns 1924 för att 1932 slutligen hamna på Varbergs museum. 2002 gjordes DNA-undersökning av kulknappen och blodresterna visade sig stämma med Karl XIIs DNA-profil, även om inga säkra slutsatser kunde dras.


Den berömda kulknappen där man faktiskt hittade DNA från blod som stämmer med Karl XIIs DNA-profil.








Graven skall öppnas
Det senaste är att graven kommer att öppnas för nya undersökningar. Syftet är bl a att göra förnyade fotograferingar av kraniet, och elektronmikroskopisk undersökning av lösa benbitar i kraniet för att utröna vilka eventuella metallrester som finns kvar.


Dog Karl XII av en norsk fiendekula eller var det en svensk lönnmördare som höll i vapnet?

Varför är frågan viktig idag?
Man kan fråga sig varför denna fråga är så viktig än idag. Att den var viktig i en tid när nationen stod i centrum och krig härjade runt om kan kanske vara begripligt. Svensk patriotism och lojalitet var något som stod högt i kurs. En svensk förrädare hade förstås varit något mycket känsligt.

Men idag…om det skulle visa sig att en svensk sköt Karl XII skulle väl de flesta bara rycka på axlarna och tycka att det var väl inte så konstigt eftersom han gjort Sverige utfattigt genom sina krig.

Hjältekonung eller psykopat?
Därmed är vi inne på den andra frågan - bilden av Karl XII. I den svenska historieskrivningen är han förstås hjältekonungen som under enkla karga levnadsförhållanden delade soldaternas fältliv och försökte försvara Sverige mot fiender som hade gaddat ihop sig från alla håll. Hundratusentals svenska skolbarn har lärt sig hylla Karl XII via Carl Grimbergs historieböcker eller via Frans G Bengtsons bok om konungen. Periodvis har man kanske kunnat ana en viss kritik mot kungens krigiska sinne, inte minst efter andra världskriget då man var trött på krig. Men bilden av honom som hjältekonung var länge ohotad; i skolböckerna långt in på 1960-talet. Idag lever den bara kvar som en grotesk karikatyr i nationalsocialistiska grupperingar; något underligt kan tyckas eftersom Karl XII var kung över ett mångkulturellt välde och ledde en armé bestående av svenskar, finländare, kosacker, tyskar, turkar mfl. Någon nationalist i vår mening var han inte. Han kämpade för stormaktsväldet.

Svenska folket protesterade inte på allvar
Och faktum är att kungen var omvittnat älskad av sina soldater (dvs för Sveriges del svenska bondsöner), även av dem som överlevde kungen och återvände till Sverige. Kungen utgick mer från skicklighet än fina anor när han gjorde befordringar. Faktum är också att det svenska folket inte gjorde några försök att på allvar protestera mot Karl XIIs krig, vilket man förstås hade kunnat. De svenska bönderna hade en lång historisk tradition av protester och till och med uppror. Men inget av detta märktes under Karl XIIs krigsår. Det är bara att konstatera att folket förefaller ha stått bakom sin kung, hur obehagligt det än må låta.

Psykiskt sjuk tyrann
I och med att den nationalistiska historieskrivningen har släppt sitt grepp över historieundervisningen så har också allt fler bilder av kungen presenterats. Utifrån samtida värderingar har hans krig kritiserats. Ernst Brunner går till och med så långt att han i sin bok om Karl XII beskriver honom som en brutal i det närmaste psykiskt sjuk tyrann, (Carolus Rex, 2005)

Krig istället för diplomati
En hjältekonung att svärma inför eller en psykiskt sjuk tyrann att spotta på? Måste man svara på den frågan? Förmodligen är det ärligare att beskriva honom som en kung som övertog sin faders problem och som agerade utifrån sin tids spelregler, med ett undantag. Karl XII begrep sig inte på diplomati, vilket faktiskt låg lite i tiden. Kungen föredrog det raka och enkla. En fiende besegrades därför lämpligen i krig. Hemliga planer, ränker, falska handslag och underhandlingskonst låg helt enkelt inte för honom. Likaså försökte han inte smita undan de hårda villkor som hans soldater levde under i fält.

Svenska folkets ansvar
Likväl är det svårt att komma ifrån att tusentals och åter tusentals liv, både svenska och utländska, gick till spillo i krig som kanske i alla fall delvis hade gått att undvika med andra strategier. Karl XII hade kunnat välja en annan väg. Men på samma sätt som Hitler hade varit omöjlig utan det tyska folkets lojalitet, så hade Karl XII inte kunnat föra krig så länge utan det svenska folkets stöd. Och det svenska folket var för många av oss våra förfäder.

29 november 2009

Wesslund stannar i GIF!

Ett fantastiskt sammanträffande
Den 17 november skrev jag följande:

Om jag hade tillhört GIFs ledning (tack och lov gör jag inte det) så hade jag gjort följande. Redan tidigare under hösten, innan det är för sent, så skulle jag ha gett Wesslund ett erbjudande om att bli assisterande spelande tränare för GIF. Nuvarande tränaren Zuhrija Rasidovic skulle behöva en assisterande tränare och där hade jag velat se Wesslund. Han har uppenbarligen gått en tränarutbildning, är lagkapten, har lång erfarenhet från GIF och åtnjuter förtroende.

Min försynthet förbjuder mig nästan att skriva det…men någon på GIF hade tänkt samma strategiska tanke som undertecknad. Jag tror inte att GIF hämtade idén från min blogg, men visst är det fantastiskt att vi oberoende av varandra tänkte samma tanke. Huruvida det blir assisterande tränare vet jag inte, men ändå. I övrigt trodde jag nog inte att han skulle stanna, men är glad att jag anade fel.

Wesslund stannar i GIF
För idag blev det klart. Mönsterås GoIFs främste målskytt förra säsongen, Daniel Wesslund, har meddelat att han stannar även nästa säsong i GIF och att han dessutom har blivit erbjuden en tränarsyssla (se Wesslunds blogg) - en händelse som hädanefter kommer att benämnas "Miraklet i Mönsterås 1 Advent 2009". Gissningarna och spekulationerna har de senaste veckorna varit många eftersom han har tränat även med Blomstermåla, samtidigt som elitfyraklubben Timmernabben lär ha visat intresse. Men i och med detta får GIF behålla en naturlig målskytt, en "passare", en fysiskt stark spelare, rutin och en bra idrottslig förebild.

Ett val värt respekt
Jag har tidigare sagt att man inte kan klandra en spelare som vill testa på högre divisioner. Visst kan man med fog ofta påstå att lagkänslan inte är som förr, men samtidigt klagas det för mycket på spelare som lämnar. Men när det väl är sagt, så måste man ge en eloge till Wesslund som väljer att spela för GIF ännu en säsong. För ett val är det – ett val som inger respekt. Ett hjärteval som måste glädja varje GIF-supporter.

Balans
GIFs offensiva linje ser därmed betydligt starkare ut än för några dagar sedan, även om man inte kan lasta över allt målskytte på en person. Men om Wesslund hade lämnat hade GIF haft två veckor på sig att fixa ersättare eller genomföra svåra kvalificerade omstuvningar för att ersätta de tre främsta målgörarna. Nu tror jag att det kan räcka med ett nyförvärv eller i bästa fall en omstuvning av befintliga spelare. Men jag ser gärna en offensiv och en defensiv värvning, gärna med lite rutin för att skapa en bättre åldersbalans i laget.

Nu innebär ju Wesslunds besked förvisso att GIF får behålla rutin. Det är kanske konstigt att konstatera att en 22-åring bidrar med rutin, men så är det faktiskt.

Femman bye bye!
Snart har halva frimånaden gått och man börjar se konturerna av GIFs A-lag 2010. Trots att ett par unga talanger och viktiga spelare lämnar truppen så kan man nog se framtiden an med tillförsikt. Det lag som skymtar ser verkligen bra ut. Nästa säsong är det dags att säga bye bye bye bye bye bye femman goodbye.

Julskyltning i Mönsterås




Idag var det julskyltning i Mönsterås. Vi hann bara med en liten tur i skymningen, men hann i alla fall äta sedvanligt goda knäckäpplen.


Tomten var förstås på plats.


Lions tält stod också där det brukar.

28 november 2009

GIF vidare i inomhusturnering

Mönsterås GoIF gick idag vidare i inomhusturneringen "SM-kval Futsal". Detta efter två vinster och en förlust. För motståndet stod Tjust IF (div 4 elit, vinst), Oskarshamns UBK (div 6, vinst) och Hulstfreds FK (div 4, förlust). Två av lagen spelar alltså i högre divisioner än GIF. Starkt jobbat. Jag uppdaterar artikeln när jag vet mer detaljer.

För utförlig rapport, se här.

Protesterna gav resultat - hyrorna sänks i Mölstad


Det blir hyressänkning i Mölstadsområdets radhus, enligt Barometern/OT.

Krav på sänkta hyror
Som jag tidigare har rapporterat så står 25-30% av radhuslägenheterna tomma i Mölstadområdet. Hyresgästerna har länge framfört klagomål på dragiga kalla lägenheter och på senaste mötet krävdes sänkta hyror för att vända trenden och skapa större rättvisa, se här och här.

Hyrorna sänks med 3,3%
Jag ska ärligt säga att jag inte trodde på några hyressänkningar. Men jag hade fel. Nu står det klart att hyrorna sänks med 3,3%, allt enligt dagens Barometern/OT. Allt annat hade förstås varit tjänstefel. Eftersom området tidgare år har drabbats av hyreshöjningar på över 5%, så var det här ett nödvändigt beslut. För Mönsterås i genomsnitt höjs hyrorna med 1,5%.

Fjärrvärmen
Hur pass väl det här slår ut beror förstås på prisutvecklingen på fjärrvärmen nästa år. Om hyressänkningen äts upp av en tokhöjning på fjärrvärme så kan det ändå bli problem att vända utvecklingen eftersom det är fjärrvärmekostnaderna som hyresgästerna har haft störst problem med.

Ett steg i rätt riktning
Hur som helst är det här ett steg i rätt riktning. Förhoppningsvis har Mönsterås Bostäder lyssnat på oss som bor här. Det är i sig ett steg i rätt riktning. Samtidigt har man förstås utgått från den ekonomiska verkligheten. Tomma lägenheter kostar mer än en hyressänkning. Förhoppningsvis kan det här mysiga området snart vara fullbelagt igen.

27 november 2009

Några högst personliga råd till den som är arbetslös

Att vara arbetslös i Mönsterås
I dagens Östran kan man läsa om en ung Mönsteråsare som har hamnat i en besvärlig situation genom arbetslöshet, skulder och avsaknad av ekonomiskt starkt nätverk. En synnerligen tragisk historia där kyrkan har fått hjälpa till.

Att vara arbetslös på bruks- och industriorter som Mönsterås är enligt min mening dessutom extra besvärligt. Här finns ibland en arbetarmentalitet som går ut på att den som är arbetslös får skylla sig själv och är moraliskt defekt.

Under mina år i Mönsterås har jag ibland haft arbete, ibland varit arbetslös. Jag har mött misstänksamheten. Efter julhelgerna börjar jag ett arbete som jag verkligen ser fram emot. Vad det är och i vilket sammanhang tänker jag inte berätta förrän jag börjar. Jag har i någon mån redan börjat förbereda mig.

Några personliga råd
Men eftersom jag har varit arbetslös ibland så tänker jag dela med mig av några högst personliga råd som väl ligger ljusår från jobbcoachernas.

1. Acceptera inte stämpeln av utanförskap. Politiker vill gärna tilldela arbetslösa utanförskap. Vad de inte förstår är att de skapar utanförskap genom att använda begreppet på arbetslösa. Jag har aldrig definierat mig som utanför när jag har varit arbetslös. Vi är alla samhällsmedborgare och bidrar till samhället även som arbetslösa, även om det är oavlönat.

2. Håll hårt på rutiner. Jag har alltid gått upp tidigt på morgonen och hållit igång. På det sättet har jag fått en ”arbetsdag” även som arbetslös.

3. Sök jobb aktivt, både för att öka chanserna att få jobb och för att slippa strul med Arbetsförmedling, A-kassa eller Försäkringskassa. Konflikter med myndigheter stjäl mycket energi. Genom att göra det man ska bevarar man någon form av kreativitet och integritet.

4. Odla dina fritidsintressen och ha inte dåligt samvete för det. Man kan ändå inte söka jobb dygnet runt. Inse dessutom att det du gör på din fritid bidrar till samhället, även om det inte räknas in i BNP:n. Ifrågasätt uppdelningen i avlönat arbete och icke-avlönat. Acceptera inte om AF eller A-kassan försöker tala om för dig att du som arbetslös inte har någon fritid. Det har man visst. Om du står till arbetsmarknadens förfogande, söker jobb och gör det man rimligen kan förvänta sig, så har du förstås tid över som du behöver för att må bra och bevara självkänslan. Och mår man bra ökar chanserna att få ett jobb. Dessutom kanske en del av det man gör på sin fritid kan användas som en merit när man söker jobb. Ett flertal av de historiska artiklar jag har skrivit på fritiden använder jag mig av i min meritlista.

GIF-spelare till Kalmar FF

Så var det då definitivt klart att 15-årige Anton Agebjörn går till Kalmar FF - närmare bestämt Kalmar FF tipselit. Jag har känt till detta ett par månader, men lovade att inte gå ut med klubben förrän allt var klart. (se vidare äldre inlägg, sök Mönsterås GoIF). Lite konstigt bara att det står i tidningen innan det står på Mönsterås GoIFs hemsida*. Mitt roligaste minne av Anton är supermålet mot Hossmo i somras.

Mönsterås GoIF fortsätter därmed att fostra spelare som sedan går vidare till betydligt högre divisioner. Så gick exempelvis Thomas Sunesson till Kalmar FF när han var i 20-årsåldern för drygt 30 år sedan. Men han var ju en helt annan speltyp, mer fysik och inte lika elegant. Frågan är om någon fotbollsklubb i Kalmar län på GIFs nivå har fostrat fram så pass många toppspelare under en så lång tidsperiod.

Det man kan konstatera är att många talanger väljer att gå vidare betydligt tidigare idag. Konkurrensen är stenhård och storklubbarna vill fånga in supertalangerna så tidigt som möjligt.

Jag önskar Anton lycka till!


* Det är stor variation på föreningars hemsidor. Vissa deklarerar öppet nästan varje dag vilka spelare som är klara och vilka som lämnar. Snyggt och prydligt i fina listor. Andra klubbar skriver ingenting och har i bästa fall en gästbok där man kan luska ut något. GIF har varken listor eller gästbok. Får man föreslå att GIF uppdaterar sitt aktuella lag lite oftare, samt inför en gästbok. Jag vet att man hade en gästbok för några år sedan, men jag tror det blev lite irriterat i samband med lite strul med Timmernabben som ryktades ha försökt locka över i princip varenda GIF-are. Och så blev det debatt om detta och lagkänsla etc. Men om Långemåla och Blomstermåla kan hålla sig med gästbok så kan väl GIF.

26 november 2009

MGIF


Har inte hunnit förbereda någon text till idag (jobbar på en alldeles särskild artikel på kvällarna nu). Men jag hittade följande på Tradera. Visst är den vacker! Ska nog lägga ett bud. Ska se vad jag hittar i mina egna gömmor och visa vad det lider.

25 november 2009

Silly Season igen - om att spela i en förening som är på rätt väg

Ett varv till
Egentligen hade jag inte tänkt att skriva mer om GIF och Silly Season förrän jag vet något säkert om de spelare där det ännu råder osäkerhet. Men det här är uppenbarligen ett ämne som berör delar av läsekretsen och jag har under min tid som bloggare aldrig fått så många mejl som nu. Så ok, vi kör ett varv till i väntan på avgörande besked, även om det blir lite omtugg.

Ganska positivt
För det första har jag ett positivt besked. GIF verkar få behålla de flesta spelarna inför nästa säsong, vilket är väldigt viktigt om man ska ha en chans att avancera till division fyra. Sedan kan det kanske ändå behövas ett par nyförvärv. Som jag ser det behövs det minst en forward om både Niki och Anton lämnar. Jag skulle också gärna se ytterligare en back. De backar vi har är utmärkta, men en back till skulle göra att GIF slipper sätta in ovana backar när ordinarie backar är sjuka eller avstängda. Förhoppningsvis kan man också fortsätta att slussa in spelare från B-laget, även om man inte skall stressa. Man vet aldrig vilka talanger och överraskningar som kan finnas där.

Den här veckan avgörs mycket
Den här veckan kommer mycket att avgöras. Mycket tyder på att de sista frågetecknen rätas ut denna vecka.

1. Låt oss börja med Niki Avdyli. Att det handlar om Högsby eller OAIK torde det inte råda någon tvekan om. Ryktet om en tredje okänd klubb stämmer inte. Beslut skall enligt uppgift fattas denna vecka. 100% säkert är det inte att han lämnar, men nästan. Ska ändå bli intressant att se vilken klubb det blir. I Högsby skulle han säkert få mycket speltid och samtidigt få ett år på sig att visa vad han går för. Hur mycket speltid han skulle få i OAIK vågar jag inte gissa. Å andra sidan har större klubbar mer koll på OAIK än Högsby. För det är väl ingen som tror att Högsby eller OAIK är sista instans för den här grabben. Jag vet att det inte har varit ett lätt beslut för Niki och att han har sitt hjärta i GIF.

2. Anton Agebjörn. Jag vet inget nytt. Har bara hört att det är säkert att han går vidare för att kunna fortsätta konkurrera om en plats i pojklandslaget. Nu vet man ju aldrig hur det egentligen är med sk ”säkra” uppgifter, så osvuret är väl bäst. Jag har dock full förståelse för beslutet. Även Anton visade under säsongen att han har ett stort hjärta för GIF.

3. Daniel Wesslund. Sägs ha fått flera erbjudanden. Har provspelat med Blomstermåla och gjort någon träning med BIK. Har samtidigt tränat med Mönsterås GIF. Knepigt att veta. Det är spelarnas marknad. Wesslund har på sin blogg deklarerat att han skall redovisa sitt beslut på söndag. Det lär stå mellan GIF, BIK och TIF. Jag tycker att mycket tydde på att Wesslund trots allt hade bestämt sig för GIF, även om jag inte har några konkreta belägg. Han har i ett par sammanhang verkat så ett med GIFs målsättning att nå fyran nästa år, så jag hade börjat hoppas på att GIF skulle få behålla honom.

Timmernabben tror jag inte på
Timmernabben tror jag inte på, även om de spelar i elitfyran. Vad jag vet har han varken provspelat eller tränat med dom. Verkar lite sent påkommet. TIF tror jag dessutom får svårt att hänga kvar i elitfyran nästa säsong. Ledsen att behöva säga det, men det tror jag. Hur kul är det att lira forward i en klubb som kämpar för sitt kontrakt. Nej, TIF tror jag inte på. TIF är desperata och letar i panik efter klasspelare.

Blomstermåla är också i en svacka
Blomstermåla då? Kanske mer seriöst med tanke på testmatch och en träning. Men även där så kan man fråga sig hur kul det är att lira i ett lag som faktiskt är sämre än GIF och som lär få kämpa i fyrans nedre halva. Och så har de ju vinterträning långt borta i Långemåla. BIK är en fin anrik klubb, men efter förra säsongen som inte var bra, letar de också spelare lite i panik.

Mönsterås GoIF är på väg upp i flera avseenden
Mönsterås GoIF. Vore det inte mer positivt att få vara med och föra upp GIF i fyran? Att få tillhöra ett vinnande lag där man i grund och botten ändå har sitt hjärta. Så tänker jag. Dessutom händer det mycket positivt i GIF just nu. Man har jobbat fram nya stadgar, policy och målsättningar. Visserligen har man en del att jobba på i vissa avseenden, men man är på rätt väg efter en del jobbiga passager. GIF är alltså på väg upp både vad gäller de rent idrottsliga bitarna och det runt omkring.

Med all respekt – men TIF och BIK har passerat toppen och får nog räkna med en vågdal innan det vänder igen. Så tänker jag. Så tänker många i de mejl jag fått. På söndag vet vi hur Wesslund tänkte.

24 november 2009

Stora problem med fjärrvärmen i Mölstad – trasiga mätare, stora värmeförluster och dyrt

Trasiga mätare
Efter över ett års mindre strul med fjärrvärmemätaren som för några veckor sedan accelererade till totalhaveri, så fick jag igår hjälp av Mönsterås Bostäder och ett inhyrt datorgeni. Om jag inte hade legat på som jag gjort och skrivit på bloggen så undrar jag om något hade blivit gjort. Hur som helst så verkar det inte fungera fullt ut nu heller. Vattenförbrukningen registreras, men fjärrvärmen står på noll, trots att jag hade ett par element på under natten. Återstår att se när och om detta åtgärdas. Det är ju fjärrvärmen som verkligen kostar och som jag vill ha koll på.

Stora värmeförluster
Jag fick igår veta att fjärrvärmesystemet i radhusområdet i Mölstad lider av mycket stora värmeförluster på bortåt 30-40%. I ett tätbebyggt område borde det endast vara några få procent, en bra bit under 10%. Är det fel på mätarna eller har man slarvat någonstans? Jag är en teknisk nolla och förstår inte vad värmeförluster får för praktiska konsekvenser förutom att det förstås måste vara en jäkligt dålig affär för både MB och hyresgästerna. Men betyder det också att elementen blir kallare än de annars skulle ha varit?

Monopol och stora prisökningar på fjärrvärme
För övrigt måste man fråga sig om det var särskilt klokt att så naivt och hejdlöst binda upp sig vid fjärrvärme som Mönsterås kommun och Mönsterås Bostäder har gjort. Idag ser vi att priset för fjärrvärme har rusat i höjden nästan över allt, se exempelvis här. Fjärrvärmebolagen gör stora vinster och i vissa kommuner har priserna rusat upp med 60-70% de senaste åren.

Givetvis orsakas detta i första hand av det monopolsystem som råder i kombination med den fria prissättning som sossarna införde på elmarknaden 1996. Det orimliga i detta har nu medfört att man har börjat tala om en prisreglering.

Redan förra årsskiftet höjdes fjärrvärmepriset för oss hyresgäster. Och många fick flytta pga kostnaden. Jag befarar en än högre ökning vid nästa årsskifte, med motiveringen att fjärrvärmepriset i Mönsterås trots allt är relativt lågt jämfört med många andra kommuner, varför man nu måste kompensera.

Fjärrvärmen är en tickande bomb
Fjärrvärmesystemets införande i Mönsterås är ett projekt signerat Centern, Södra och Eon. Mönsterås Bostäder hakade på när renoveringarna skulle genomföras. Allt skulle bli så bra! Nu ser vi resultatet – monopol, skenande priser, stora värmeförluster och krånglande mätare som medför att kunderna inte kan ha koll på sin fortlöpande förbrukning. Fjärrvärmesystemet i Mönsterås är en tickande bomb och jag blir inte förvånad om det inom några år kommer att betraktas som en stor skandalsatsning.

Det är synd, för fjärrvärme kan(beroende på vad man använder) medföra vissa miljövinster om det ersätter oljeeldning. Men med värmeförluster på 40% kan miljövänligheten verkligen ifrågasättas.

Problemen i Mönsterås skolor - olyckliga undantag eller symptom på kris?

Lokaltidningarna uppmärksammar ofta problem i skolorna
Lokaltidningarna Barometern/OT och Östran synes tävla om att rapportera om problem i Mönsterås skolor. Nästan varje vecka kan vi läsa om anmälningar, elever som inte får den hjälp de behöver, mobbning, disciplinproblem och bottenplaceringar i riksundersökningar.

Olyckliga undantag eller krissymptom?
Skolan är ju inget lättskött pastorat och någon perfekt skola kommer vi aldrig att få hur mycket resurser och kompetens vi än får. Men frågan man ändå ställer sig är om det ändå inte har varit lite väl mycket just i Mönsterås de senaste åren. Med all respekt för det fenomenala vardagsarbete som sker varje dag, så har jag gjort en sammanställning av en del av det som hänt bara det senaste året. Det blev en diger lista. Är detta olyckliga undantag i en i övrigt sund skola, eller är det allvarliga symptom på en skola i kris?

2008 – Mönsterås kommun anmäls till Skolverket sedan en flicka mobbats svårt under sju månader. Föräldrarna anser skolans insatser varit otillräckliga.

2008-2009 – Några sexualrelaterade fall (sexdömd fick anställning, annat fall av sexuellt ofredande av elev där mannen sedermera döms till 2 månaders fängelse, tonårspojke har under Prao ofredat barn mm)

2008 – En lärare slår larm att vissa elever i årskurs sju är på en nivå som motsvarar årskurs 3-4. Barn- och utbildningsnämndens ordförande anser inte att problemet är en fråga för politikerna.

Vinter/vår 2009 – Skolutredning med förslag om att lägga ner högstadiet på Krungård, samt att göra om Mölstadskolan till en F2-skola. Får hård kritik från allmänheten. Politikerna kastar efter allmänhetens protester skolutredningen i papperskorgen.

Våren 2009 – Stökiga elever på Parkskolan. Lärare känner sig hotade och kommunikationsproblem mellan lärare och rektor.

Våren 2009 – Stora disciplinproblem på Ljungnässkolan. Förbättring sker efter åtgärder från skolledningen.

Maj 2009 – En elev håller på att strypas av annan elev. Det dröjer innan rastvakt dyker upp. ”Det var inte så allvarligt”, sa rektorn.

Vår/sommar 2009 – Vinterskolskjutsar dras in för flera elever på Jönsö, Fridhem, Nydala mfl platser. Även andra drabbas. Föräldraprotester följer.

Försommaren 2009 – Strul och oklarheter kring vilka partier som skall få informera på skolorna. Kommunen JO-anmäls.

Juli 2009 – Mönsterås kommun anmäls till skolinspektionen då en elev inte har fått det stöd han behöver för en meningsfull skolgång.

Sommaren 2009 – Mönsterås kommun har inte lyckats ordna skolgång åt åttaårig elev under en hel termin.

Sep 2009 – En tjej som just börjat skolan utsätts för strypgrepp av äldre killar.

Okt 2009 – Mönsterås skolor rankas bland de sämsta i landet – plats 253 av 290.

Hösten 2009 – Skola anklagas för passivitet och oförmåga att lösa ett problem med en stökig elev. Föräldrar håller sina barn hemma i fyra dagar.

Oktober 2009 – Slagsmål på skola trots att skolan lovat att det inte skall bli problem. Polisanmälan sker.

Nov 2009 – Skolchefen JO-anmäls av journalist sedan han vägrat faxa dokument och då journalisten anser att det dröjde för länge innan hon fick dokumentet. JO anser inte att skolchefen gjort formellt fel, men anser ändå att det ingår i god service att faxa, även om det kan finnas känsliga ämnen där det inte passar.

Nov 2009 – En manlig kock och hemlagad mat försvinner från en förskola.

Nov 2009 – Elever som äter långsamt hinner inte äta färdigt innan nästa klass kommer och skall äta. Långsamma elever utsätts för stress när andra får stå och vänta.

Nov 2009 – Elev slår sig så illa i skolan att han får tillbringa natt på sjukhus. Elevens pappa får ingen informatio0n från skolan.

Nov 2009 – Lärare och elever framför kritik mot brister på Mölstadskolan – äckliga toaletter och avsaknad av brandlarm. Ansvariga säger att skolan snart skall renoveras och att man inte behöver ha brandlarm på skolor som är i ett plan. Dessutom brinner skolor oftast på natten! Eh…!

Nov 2009 – Vandalisering av fönsterrutor och lärares bilar på Alsteråskolan.

Nov 2009 – Två skolor anmäls av kvinna eftersom hon anser att eleverna inte får den hjälp de har rätt till. Vissa lektioner är inte lärarledda vilket drabbar elever med dyslexi och adhd.

23 november 2009

Tragedin i Forsa den 19 februari 1894


På den här platsen låg en gång Forsa gamla skola där 12 barn innebrändes 1894. I dagens Barometern/OT kunde vi läsa att Mölstadskolan inte har några brandvarnare.

På väg till skolan
Under stoj och stim gick barnen till skolan i Forsa precis som så många gånger förut. Men den här dagen skulle inte bli som alla andra. Av de 39 barn som kom fram till skolan skulle endast 27 få återvända hem. Det var måndagen den 19 februari 1894.

Skolan i Forsa
När det svenska skolväsendet tog form under 1800-talets andra hälft så byggdes det flera skolor på landsbygden där de flesta människor ännu bodde. Så även i Forsa, några kilometer från Mönsterås köping, där ett skolhus stod färdigt 1873. Någon brandsäkerhet var det inte tal om och 21 år senare var katastrofen ett faktum.

Småskollärarinnan skadades svårt
Branden började i småskollärarinnans bostad på vindsvåningen och spred sig skoningslöst snabbt. Lärarinnan sprang in i sin lägenhet för att hämta några saker, men blev instängd av elden och tvingades i panik kasta sig ut från sitt fönster, varvid hon skadades svårt.

12 av småskolans barn innebrändes
Småskoleklassens barn på andra våningen hade inte en chans att ta sig ut. Några barn förefaller dock ha varit ute, men innebrändes när de sprang in för att hämta sina jackor. Bönderna Gustaf och Reinhold Nilsson som råkat komma förbi räddade tre barn var, dock inte sina egna barn som brändes inne. Byborna som strax samlades på platsen kunde höra barnskrik som efter en stund tystnade. 12 av småskolans elever i åldrarna 7-10 år brändes inne.

De innebrända barnen var:
• Hilma 8 år, dotter till Gustaf Nilsson, Forsa.
• Anna 7 år, dotter till W Johansson Wikman, Berg.
• Anna 6 år, dotter till Reinhold Nilsson, Forsa.
• Karl 8 år, son till Reinhold Nilsson, Forsa.
• Gustaf 7 år, son till Nils Johan Olsson, Torp.
• Gustaf 7 år, son till Karl Johan Eriksson, Torp.
• Karl 9 år, son till Johan Algot Ekberg, Boo.
• Elsa 6 år, dotter till Karl Viktor Solberg, Elmhult.
• Nils 7 år, son till Nils Petter Lindblom, Mölstad.
• Anna 9 år, dotter till Hulda Kristina Karlsdotter, Alebo.
• Anna 8 år, dotter till Johan Gustaf Olsson, Alebo.
• Adelina 8 år, dotter till Hilma Maria Sofia Karlsdotter, Gelebo.

Barnen fick en gemensam gravsten på Mönsterås kyrkogård. Jag har ett minne av att ha sett den för några år sedan, men kunde av någon anledning inte hitta den när jag häromdagen var där och letade.

Följande dikt av f. rektorn J. W. Goijer upplästes på begravningen:
”Guds änglar från vår barndomsdag
oss följa och bevara”
Så sjöngs där nyss med röst så klar
en liten barnaskara.
Då kom så brått det hemska bud
förrn sången sluta hinner:
Fort, fort, små barn Barmhärtig Gud!
Er skynden! Skolan brinner!
De knappast meningen förstå,
De ana ingen fara,
Nog skall Guds änglavakt de små
ifrån allt ont bevara.
De redan kommit alla ned?
O, nej! Dock icke alla!
Tolv små ur skarans led
vill Herren till sig kalla.
Guds änglar buro dem helt visst
så varligt från alla smärta
till glädje utan vank och brist
vid Jesu eget hjärta.

Litteratur:
En bok om Mönsterås

En hemsida om Forsa

Bergs Missionshus

Jag fortsätter idag kartläggningen av bygdens kapell och missionshus. Turen har kommit till Bergs vackra missionshus, ett av bygdens äldsta. Tidigare har jag presenterat baptistkapellet i Sibbetorp, Finsjö Missionshus, Grimhults Missionsförsamling, Habbestorps Missionsförening och Torps kapell.


Bergs Missionshus

Mönsterås Missionsförsamling, indelades 1883 i sju kretsar som alla fick missionshus. Ett av de äldsta byggdes i Berg 1885 efter att Carl Bergqvist hade skänkt tomtmark. På platsen hade längre tillbaka i tiden legat ett hus med jäskar för ett bränneri. Resterna av det gamla jäskaret fanns kvar när man byggde missionshuset och symboliken var förstås stor.

Verksamheten vid Bergs missionshus var livlig med både syförening och ungdomsverksamhet.








1960 inköptes Forsa skolhus för 22 000 kronor och blev ny samlingslokal. Idag fungerar Bergs missionshus som en slags bygdelokal, medan Forsa skolhus har blivit privatbostad.

22 november 2009

Säg till om du inte vill vara med - men min namnpolicy följer Datainspektionens riktlinjer

Min namnpolicy följer datainspektionens riktlinjer
Då en spelare (ingen i A-laget) med viss men oklar koppling till GIF meddelat mig att han inte vill medverka med namn på bloggen så är det bäst att presentera min policy när det gäller namnpublicering som helt följer Datainspektionen och PUL (personuppgiftslagen). Så här säger Datainspektionen om publicering på Internet. Jag citerar:

Det är i princip alltid tillåtet att publicera personuppgifter i löpande text på en webbsida så länge man inte kränker den som uppgifterna avser...Harmlös information får publiceras på Internet utan den registrerades samtycke...Känsliga uppgifter, det vill säga uppgifter om etnisk tillhörighet, religiös övertygelse, medlemskap i fackförening och även uppgifter om hälsa och sexualitet får normalt inte publiceras utan samtycke.

Den som publicerar personuppgifter uteslutande för journalistiska ändamål behöver bara uppfylla säkerhetsreglerna i personuppgiftslagen. Detta undantag från personuppgiftslagens övriga regler är vidsträckt, det omfattar all publicering med ändamål att informera, utöva kritik och väcka debatt om frågor av betydelse för allmänheten. Däremot gäller undantaget inte uppgifter av rent privat karaktär.

En blogg innehåller typiskt löpande text och eventuellt bilder. Publicering av personuppgifter i löpande text på en webbsida är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker den som uppgifterna avser.


Namn och med i fotbollslag
Det är således fritt fram att nämna fotbollsspelare vid namn. Däremot får man förstås vara försiktig med hur man uttrycker sig när man vill beskriva en dålig matchinsats, så att spelaren inte känner sig kränkt.

Är man med i ett fotbollslag så tycker jag man får acceptera att man blir omnämnd i samband med genomgång av trupp, matchreferat, silly season-rykten och liknande. Man får också acceptera att människor diskuterar hur man är som fotbollsspelare, insatser under matcher etc. Om någon absolut inte vill omnämnas så går jag förstås ändå den spelaren tillmötes, och skriver istället initialerna. Det finns ingen anledning för mig att nyttja min lagliga rätt in absurdum. Även om jag aldrig tidigare har hört talas om fotbollsspelare som inte vill bli nämnda, så kan jag tänka mig att det kan finnas flera vad gäller just denna blogg eftersom mitt namn torde vara ganska så omtvistat i föreningen och då en del personer har svårt att lämna passerade saker bakom sig, vägrar ta utsträckta händer etc. Tro mig, jag har försökt.

Säg till mig om du inte vill nämnas med namn i truppresentationen
Jag kommer givetvis att fortsätta mitt arbete med att diskutera truppen 2010 och sedermera också ge en närmare presentation av truppens spelare. Inför detta tänker jag inte kontakta varje enskild spelare och fråga om de vill omnämnas med för- och efternamn. Det har jag ingen skyldighet att göra. Så om någon inte vill omnämnas hoppas jag att den personen kontaktar mig så fixar jag det. Jag tror de flesta spelarna är medvetna om att denna blogg finns. Initialerna kommer jag dock att använda mig utav.

Om du vill göra något roligare - läs om fotbollsgalan i inlägget efter detta.

Rapport från fotbollsgalan - fräcka värvningsförsök

En första rapport från gårdagens fotbollsgala finns nu tillgänglig. Det är ingen mindre än GIFs lagkapten som på sin blogg ger en utförlig och ähum...ödmjuk rapport. Jag tycker att den talar för sig själv. Noterbart är dock att både Blomstermåla, Timmernabben och Långemåla (!) varit fräcka nog att försöka värva GIFs lagkapten under pågående kalas, dock utan att lyckas! Till klubbarnas fördel får väl ändå sägas att de inte verkar ha försökt supa honom under bordet.



Jag uppdaterar denna artikel i takt med att fler rapporter dyker upp.
Tillägg på kvällen: några fler galarapporter har inte dykt upp under dagen, vilket i och för sig inte är så konstigt. Vi får väl se om det dyker upp något på Facebook vad det lider.

Tillägg 23/11: På Timmernabbens hemsida finns nu något om galan.

Offensiva Norge och passiva Sverige

Försening igen
Nu står det klart att det blir ännu en försening av vaccin till Sverige. Nästa vecka får Sverige knappt en halv miljon doser jämfört med den miljon vi hade blivit lovade. Sverige sitter som bekant i knäet på en utländsk vaccintillverkare. Hur kunde det bli så? Jo det är resultatet av en liberal, kraftlös och passiv statsmakt.

Passiva Sverige - offensiva Norge
Man kan inte undgå att notera en intressant skillnad mellan Sveriges och Norges smittskyddsenheter. I Sverige agerar man passivt och försöker tona ner hotet från exempelvis det muterade influensaviruset, samtidigt som man i princip bara delar ut Tamiflu till sjuka inom riskgrupperna. I Norge däremot har man en mer offensiv linje för att skydda sin befolkning. Man säger rakt ut att det muterade viruset är farligare eftersom det kan gå djupare ner i lungorna. Man uppmanar också alla sjuka att ta Tamiflu, som där är receptfritt.

Vill man spetsa till det lite kan man säga att myndigheterna i Norge är mer måna om sina medborgares liv. I Sverige är det mer hysch hysch och prioritering på att undvika panik och upprätta samhällsfunktionerna.

Olika mentaliteter och erfarenheter
Ytterst sett tror jag det handlar om olika mentaliteter. I Sverige lever vi fortfarande efter devisen att ”det händer inte här”. Trots några katastrofer de senaste årtiondena så har 200 år av fred skapat en känsla av att leva skyddat. Svenskarna har helt enkelt ingen vana att hantera svåra situationer. Klanterierna efter Palmemordet, misslyckandet efter Estoniakatastrofen och schabblet efter Tsunamin visar detta alldeles för tydligt.

De svenska myndigheterna tror helt enkelt inte att svenskarna är psykiskt starka nog att höra sanningen. I Norge, däremot, lever fortfarande minnet av andra världskriget kvar. De norska myndigheterna behandlar därför sitt folk som myndiga medborgare betrodda att agera förnuftigt även i krissituationer.

De svenska myndigheternas strategi gynnar kvällspressens sensationsjournalistik och mindre lustiga konspirationsteoretiker. Varför teg den svenska myndigheten om det muterade viruset, trots att man har känt till det redan sedan i somras?

Ingen vaccinfabrik
Vad gäller vaccineringen så är det förstås ändå en bedrift att vaccinera en hel befolkning. Ändå är det en skandal att Sverige aldrig beslutade om den där vaccinfabriken som diskuterades för några år sedan. 2010 skulle Sverige ha en egen vaccinfabrik, sades det. Men 2006 ändrade sig plötsligt alla partier.

En egen fabrik hade kanske inte gjort någon större skillnad just i år, men inför kommande år hade den onekligen varit utomordentlig bra att ha. Ska samma cirkus som i år med ideliga förseningar behöva upprepas år efter år? Konkurrensen om vaccin lär inte minska. Och att i det läget vara beroende av ett utländskt privat företag känns inte bra. Driftskostnaden för en svensk fabrik hade stannat på 40 miljoner kr om året. Ingen stor del av statsfinanserna direkt. Kan jämföras med försvaret som varje år kostar bortåt 40 MILJARDER.

Nyliberalismens seger
Men både socialdemokraterna och alliansen har motsatt sig en vaccinfabrik och satt sig i knät på privata utländska företag. Detta är minst sagt förunderligt då både socialdemokrater och konservativa alltid har ansett att en av statens uppgifter är att så långt möjligt beskydda medborgarnas liv. I själva verket är det nyliberalismens seger vi nu ser praktiseras. Svenska staten har överlåtit svenska folkets väl och ve till utländska privata intressen och marknadens cynism. Till detta bär alla partier skuld, även om folkhälsoministern har ett särskilt ansvar.
En av statens viktigaste uppgifter är att skydda sin befolkning från inre och yttre hot. Den svenska staten har lämnat ut den uppgiften på entreprenad till legoknektar. Sanslöst!

21 november 2009

Magsjuka går på Mölstadsskolan + 2 noteringar om JO och GIF

Magsjuka på Mölstadsskolan
Det går magsjuka på Mölstadsskolan i Mönsterås. Huruvida det är vinterkräksjukan eller något annat vet jag inte. Ett flertal elever i dotterns klass var i fredags sjuka, vilket förstås var extra oturligt eftersom influensasprutan var inplanerad den dagen. De som var sjuka får ta sprutan en annan dag. Även andra klasser förefaller ha drabbats av magsjukan, även om jag inte känner till omfattningen.

Dottern hann ta sin spruta eftersom hon var frisk igår. I natt slog magsjukan dock till med full kraft, så idag blir en dag med sjukpyssel och tvätt.

Skolchefen frias men får inlindad kritik
Förövrigt noteras att den JO-anmälan som en journalist gjorde mot skolchefen i Mönsterås lämnades utan åtgärd, vilket var väntat. Intressant är dock att JO ändå formulerar en inlindad kritik när man menar att det i och för sig också framstår som naturligt att myndigheter í sin strävan att ge god service försöker tillgodose önskemål om att skicka handlingarna på detta sätt. (Källa dagens Barometern/OT) För att tala klarspråk - skolchefen har inte gjort något formellt fel, men inte varit önskvärt serviceinriktad när han vägrade faxa. JO tillstår dock att det kan finnas känsliga ämnen där det inte passar att faxa.

Ikväll fotbollsgala i Blomstermåla
Förövrigt noterar jag att det ikväll är fotbollsgala i Blomstermåla för Blomstermåla IK, Timmernabbens IF och Mönsterås GoIF. Ungefär som om AIK, Djurgården och Hammarby skulle ha kalas ihop. I Mönsterås är allt möjligt. Även om medlemmar hade fått medverka så är jag inte med. Tycker spelare och mer aktivt engagerade kan få vara ifred en gång om året. Det är säkert någon som tar lite kort ändå. Kanske kan man få en rapport och lite bilder på GIFs Facebookgrupp. Jag är ingen paparazzi. Ha det nu så roligt! Och tänk på att det är match i april!

20 november 2009

Hur ser GIFs trupp ut egentligen?

Aktuell spelartrupp
Det var först i våras som jag började följa GIF på allvar igen, efter att några år mest ha noterat lagets öden och äventyr via tabellerna. Därför gick i stort sett hela vårsäsongen till att lära mig känna igen alla spelare och försöka få ett hum om positionerna. Om jag får önska något på GIFs hemsida inför säsongen 2010 så är det en aktuell lista på spelartruppen, samt en lagbild.

Truppen 2009 enligt GIFs hemsida
I nuläget anger GIF nedanstående trupp för 2009. Jag tänkte gå igenom den utifrån två aspekter – aktualitet och hur jag har uppfattat huvudpositionen i laget. Jag är tacksam för rättelser. Därefter lägger jag till namn som inte står upptagna i truppen men som jag fått för mig borde stå med där. Även där är jag tacksam för rättelser. Sist anger jag eventuella nyförvärv.

GIFs spelartrupp 2009 enligt GIFs hemsida (Jag förmodar att det är både A- och B-lag som avses. Det finns ju inte några helt vattentäta skott däremellan.)

1. Mattias Stenfeldt – aktiv – målvakt.
2. Jamal Eliassi – aktiv – back (våren), innermittfältare (hösten).
3. Besnik Jetullahu - ? - ?
4. Daniel (Hjelm?) – aktiv – yttermittfältare, forward.
5. Jalal Eliassi – studier på annan ort = spel på annan ort? – back?
6. Martin Johansson – aktiv – back (är även andra positioner möjliga?)
7. Hamse Ganvatizadeh – aktiv – yttermittfältare.
8. Ardi Ajeti – aktiv – innermittfältare (våren), back (hösten).
9. Niki Avdyli – på väg till annan klubb – tidningarna kallar honom för innermittfältare, men nog var han väl forward?
10. Idris Eliassi – aktiv – såg honom både som forward, back och mittfältare. Borde väl i alla fall få spela högre upp än i backlinjen kan jag tycka.
11. Daniel Wesslund – aktiv – forward (verkar ha spelat även på mittfältet tidigare?)
12. Fredrik Sandelius - ? - ?
13. Bourhan Eliassi – aktiv – back.
14. Daniel Wallin – aktiv – forward eller yttermittfältare?
15. Redjar Salim - ? – back? Var det han som spelade back ibland?
16. Wajdi Alassad - ? - ?
17. Ako Eliassi – aktiv – innermittfältare
18. Oskar Olsson – aktiv – yttermittfältare
19. Damir Hasicic – aktiv – forward? Yttermittfältare?
20. Fredrik Zetterström - ? - ?
21. Anton Agebjörn – på väg till annan klubb? – yttermittfältare, ibland back.

Onumrerade i listan
Sammy Sereke – Timmernabben – yttermittfältare?
David Alp - ? - ?
Meriwan Waissi – aktiv – back (mittfältspotential också?)
Kawa Eliassi - ? - ?
Jan Bergerstam - ? - ?
Tobias Jonsson ? - ?
Roberto Sjöö - ? - ?

Andra personer, ej upptagna på listan, som jag har fått för mig kan kopplas till truppen
Joel Fransson – studier? - ?
Fredrik Berglin - ? - ?
M N - ? - ?
Beqir Fifa - ? - ?

Eventuella nyförvärv
1. Martin Lindqvist - 21 år och forward. 7 mål på 18 matcher förra säsongen.

2. Tobias Krantz - 21 år, mittfältare

3. Mirza Mehmedovic, mittback

Reflektioner
En snabbtitt tycker jag visar att GIF bör fylla på med ytterligare en eller två backar för att slippa laborera för mycket med spelare på andra positioner när en back av någon anledning inte kan spela. Ibland fick Idris och Anton spela backar förra säsongen, och även om de gjorde det bra, så kan det knappast vara deras optimala positioner. Backar brukar av nöden behöva dra på sig ett och annat gult kort och till slut blir det en avstängning. Att då behöva sätta ovana backar i den positionen kan inte vara optimalt. Bättre då att ha lite konkurrens om platserna och kunna sätta in ”riktiga” backar. Jag vet inte om det redan finns spelare från B-laget som kan axla detta, eller om nyförvärv är nödvändiga. Jag tycker inte man skall ge för tunga bördor till unga grabbar för tidigt.

Vidare måste GIF förstås fylla tomrummet efter Niki och Anton. (Wesslund tränar ju med GIF än, så vi håller honom utanför detta tills vi vet annat). Även där ställer man förstås frågan om det redan finns spelare i laget som är mogna att gå in där, eller om nyförvärv behövs. Vi pratar här om ett behov av målspottare med kapacitet att få in 10-20 bollar på motståndarna under en säsong. Och så måste det väl finnas en reservmålvakt.

Vet någon var Niki hamnade? Vore kul att veta.

Det ryktas om träningsläger i Holland nästa år. Vet inte om det är sant. Om det är sant så är det alldeles utmärkt. Eh- i Holland finns det mycket kul utöver fotbollen. Bindel för ögonen rekommenderas i vissa kvarter.

Om någon tycker det är lite för mycket fotboll på bloggen just nu, så kan jag lova att det snart blir större variation igen.

19 november 2009

Välkommen till stresskolan! Hur förklarar man det för en sexåring som är van att vara normal?

Skolan formar för vuxenlivet
Den svenska skolan har alltid format barn och ungdomar och skall så göra. Skolan skall fostra och förbereda barnen för ett vuxenliv i samhället både vad gäller kunskaper och grundläggande värderingar på basnivå. Självklart har föräldrarna ändå alltid det största och det yttersta ansvaret.

Skolan kan inte lämna personligheterna ifred
Problemet är att skolan alltid har tuktat och kvävt vissa barn istället för att hjälpa dem att blomma ut. Skolan har aldrig kunnat låta bli personligheterna. Alla stöps i samma form, brukar det heta. Och visst är det så. Ibland sägs det att skolan idag tar mer hänsyn till de enskilda barnens individuella förutsättningar, förmågor och personligheter, men jag tror inte riktigt på det. Däremot har det skett en förskjutning av fokus. Jag ska förklara.

På mina föräldrars tid – kunskaper och ordning
När mina föräldrar växte upp hade vi en disciplinär kunskapsskola. Fokus låg på kunskap och ordning. Alla ungar skulle fostras till skötsamma folkhemsungar. Stökiga barn kunde bestraffas i betyget och med skolaga. Även om den lutherska enhetskyrkans kultur höll på att brytas ner, så levde idén om en enhetskultur kvar fast i nya former, först en småborgerlig, därefter som det socialdemokratiska folkhemmet. Därför var även den mest reaktionäre moderat lite gråsosse i Sverige. Ronald Reagan hade varit otänkbar i Sverige. Däremot går det bra med en sossemoderat som Reinfeldt.

Under min skoltid – lagom i allt
När jag gick i skolan hade skolagan försvunnit på pappret, men tillämpades ändå av vissa lärare. Att bekämpa stöket hade ännu hög prioritet. Men nu hade man även så sakteliga börjat bekämpa även en annan egenskap – blyghet. Inte nog med att man inte fick vara stökig. Man skulle inte heller vara blyg. Man skulle helt enkelt vara perfekt lagom. Det var grupparbetenas tidevarv. Ingen fick vara bäst, ingen sämst.

I generationen före mig betraktades blyghet som en eftersträvansvärd egenskap, ett tecken på eftertanke, djuphet och karaktär. På 1970-talet såg man det som en hämning, ett problem. Jag var blyg och fick därför under hela skoltiden höra att det inte var bra. Egentligen led jag aldrig av min blyghet, men i och med att skolan gjorde det till ett problem så blev det med tiden ett problem även för mig. Mina föräldrar kämpade dock tappert för min rätt att vara blyg och fick under skolåren anledning att vid flera tillfällen läxa upp mina lärare.

Kunskaperna stod dock ännu i centrum, vilket gjorde att jag ändå kunde hävda mig ganska bra då jag hade ganska lätt för mig i skolan, i alla fall från årskurs tre och uppåt. Mindre bra var att de som hade svårt för ett ämne stämplades och fick lomma iväg till en hjälpfröken vissa lektioner.

Därefter flumpedagogiska experiment
Kort efter att jag lämnade skolan på 1980-talet så fick flumpedagogiska experiment allt större inflytande i de svenska skolorna. Det skedde en tydlig förskjutning från kunskapsskola till något annat – ”social kompetens skola”, ”bra värderingar skola” eller vad? I den mån kunskaper ännu stod i centrum så skulle inte lärarna förmedla den, utan eleverna skulle själva hitta kunskaperna. Idén i sig är inte så dum så länge det sker med måtta. Men så blev det inte. Svaga elever som hade behövt lärarens förmedlande funktion drabbades hårt av den nya pedagogiken.

Samtidigt kom en reaktion på gamla tiders auktoritära skola varvid bekämpningen av stöket fick lägre prioritet.

I takt med att samhället började ställa allt högre krav på social kompetens så tilltog förföljelsen av de blyga i skolan. Det gick till och med så långt att man började ge dem diagnoser.

Dagens stresskola
Nu har min dotter börjat skolan (egentligen förskoleklass för sexåringar) och jag ser hur det börjas redan där med ”formgivningen”. Redan där tar man itu med dom som sticker ut. Kanske har man återigen börjat ta itu med stökiga elever som en reaktion på tidigare års tokflum. Blyghet är något som gör lärarna nervösa och oroliga.

Det nya som tillkommit är att stressen i samhället har smugit sig in i klassrummet och i matsalen. Elever som jobbar långsamt, klär på sig långsamt och äter långsamt betraktas som problematiska eftersom deras avsaknad av tempo gör att kamrater får vänta ibland. Långsamheten betraktas också som brist på initiativförmåga och effektivitet. I vårt samhälle är ju idealet en socialt kompetent, initiativkraftig och effektiv människa. Detta slår igenom redan i sexåringarnas skolverksamhet. Barnen får inte ens tid att äta långsamt förrän nästa skock kommer och kör bort dom. De barn som äter långsamt ska ha dåligt samvete för att andra barn får vänta! Sanslöst! Stresskolan! Hur ska man förklara det för en sexåring som är van att vara normal.

Ibland undrar jag varför Gud lät mig vara indierockare med punkarattityd några år. Idag inser jag att den attityden är livsnödvändig för att orka göra motstånd. Jag kommer att göra allt för att låta denna självständiga attityd gå i arv. Var så säkra!

The Smiths - The boy with the thorn in his side

Inga ensamkommande flyktingbarn i Mönsterås

Smålandsnytt i Mönsterås
Smålandsnytt (länken funkar inte just nu) besökte igår Mönsterås med anledning av att Mönsterås är en av de kommuner som i dagsläget inte tar emot ensamkommande flyktingbarn. Mönsterås är förvisso inte ensam om detta, då endast 10 av 33 kommuner i Småland och på Öland tar emot barnen. Men inslaget var ändå intressant (inte minst eftersom man såg en och annan välbekant Mönsteråsare skymta förbi).

De intervjuade ville hjälpa flyktingbarn
Inslaget började med att reportern intervjuade vanligt folk på köpingen. Alla ansåg att kommunen skulle hjälpa ensamkommande flyktingbarn. Kanske är det rejält folk i Mönsterås i alla fall.

Claus Kempe istället för Roland Åkesson
Därefter förefaller man ha åkt till kommunhuset där Claus Kempe fick svara på frågor om detta. Claus är ju informationschef, så egentligen var det förstås i sin ordning att han fick svara. Men nog kunde Roland ha tagit stöten. Han tycker ju annars alltid om att vara med i alla sammanhang. Man kan inte bara välja de sammanhang där solen glänser.

Nå, Claus menade att Mönsterås inte ens hade fått någon förfrågan, en uppgift som borde vara lätt att kolla upp. Han betonade att man skulle se välvilligt på en sådan förfrågan om den kommer.

Fisförnäma moderatkommuner
Mer är väl inte att säga i nuläget. Jag har inte följt debatten om de ensamkommande flyktingbarnen, men förstår att vissa fisförnäma moderatkommuner inte vill ta emot ungarna, trots att en majoritet av lokalbefolkningen vill det. Moderaterna förefaller splittrade i frågan. Kommunpamparna vill leva i sina skyddade reservat och inte ta det besvär som det kan innebära att ställa upp för andra. Huruvida barnen har skägg och istället bör kallas ungdomar intresserar mig inte. Är det människor i nöd så ska de förstås få hjälp oavsett ålder. Då får allt även moderatkommunerna hjälpa till; kanske särskilt moderatkommunerna som ofta har stora resurser. Fast egentligen kostar ju inte barnen kommunerna någonting eftersom det utgår statliga bidrag som mer än väl täcker kostnaderna.

Det är INTE synd om oss svenskar som betalar en del av skattepengen för att hjälpa dessa barn och ungdomar. Vi behövde aldrig se våra föräldrar föras bort, våldtas eller skjutas i huvudet, eller i bästa fall "bara" se familjen splittras.

18 november 2009

På träning med GIF

Träning med GIF
Trotsade höstrusket och begav mig i stormregn till sporthallen för att bevittna en träning med GIF. Jag hade fått information om att vem som helst var välkommen att titta. Eftersom frugan inte hade kommit hem från jobbet så fick dottern följa med. Tyvärr var träningen i sporthall B som saknar läktare, så jag fick stå och lura vid dörren, vilket inte kändes tillräckligt diskret och mycket väl kunde ha slutat med en hjärnskakning om jag inte hade hunnit ducka när en boll kom farande rakt ut i korridoren. Jag ska väl inte säga att jag var där med livet som insats, men nästan.

Wesslund tränar med GIF - några som jag inte kände igen
Ungefär 22-23 personer var på träningen. De flesta kände jag igen från A-laget, men där fanns några jag inte kände igen. Förmodligen handlade det om spelare från B-laget, men det går väl inte att helt utesluta att det kunde finnas ett par potentiella nyförvärv där. Jag vet faktiskt inte. Visst kunde man märka att några spelare inte hade riktigt samma tempo som A-lagsspelarna, men det är väl bra om de kan träna ihop. Ska bli intressant att se om några kan slussas in i A-laget redan nästa år. Niki var som väntat inte med. Däremot var en taggad Wesslund på plats. Ja, tolka det den som kan.

En halvtimma räckte
Jag stannade bara en halvtimma. Jag gillar inte fotbollsträningar. Det är för mycket tjafs och lattjo lajban på samma gång och påminner mig om barndomens hemska träningar. Hur som helst hann jag se grabbarna springa runt lite och sedan spela boll i olika smålag. Det var ett sju tusan till tempo.

Uppgift om att bara två spelare lämnar
I övrigt har jag idag fått en information inifrån laget som säger att bara två spelare ska lämna GIF. Och eftersom det redan verkar klart att Niki och Anton lämnar, så skulle det i så fall betyda att...det inte ser lika nattsvart ut. Dessutom har Ardi bekräftat att han stannar.

Ett obekräftat rykte
Ett annat rykte som kom via en kommentar är att Mirza Mehmedovic, mittback och gammal lagkapten i Timmernabben, skulle kunna vara aktuell för Mönsterås. Ja, det vore väl nästan för bra att få hit honom. Det var visserligen ett osäkert rykte, men eftersom han har GIF som moderklubb så passar han GIFs värvningsstrategi. Han skulle dessutom kunna tillföra truppen lite rutin. Jag såg honom dock inte på träningen ikväll, med reservation för att ha missat honom. Enligt Barometern/OT ska han dock lägga skorna på hyllan. Med tanke på de spelare som verkar lämna GIF så räcker det nog inte med att bara värva en back. Ytterligare en offensiv kraft tror jag är av nöden.

Tyvärr blev alla kort extremt suddiga (fel på kameran). Det var inte min kväll helt enkelt. Här är i alla fall ett par bildbevis för min närvaro.


Bildbevis för att Wesslund ännu tränar med GIF. Här springer de runt planen och hoppar. Så långt hade även jag hängt med.


När fotbollsspelet drog igång gick det undan.

17 november 2009

Dags att börja koka GIF-soppa på spikar

Konstig tystnad
Frifönstret har varit öppet i snart tre dagar, men ännu kommer det inga rapporter någonstans. På Barometerns fotbollsblogg är det tyst. På Anderssons sportblogg om Ölandsfobollen handlar det mest om tränare och spelare inom damfotbollen. På Facebook kan man höra nålarna falla till golvet i Silly-seasongrupperna. Mönsteråsbloggen får heller ingen information. Och tro mig, jag har mina kontakter och vägar. Spelarna frågar jag i nuläget inte. Brukar det vara så här. Jag menar, alla parter har ju haft hela hösten på sig att fundera, testa, förhandla.

Nu kokar jag soppa på spik
Så nu får vi börja koka soppa på spikar. Risken är att det kokar över. Men att bara sitta här en hel jäkla månad och inte veta hur GIF ser ut 2010 kan sänka den bäste. Så här kommer ett par kokta spikar.

Spik 1
Den nya GIF-gruppen på Facebook startades av Idris Eliassi i GIF. Vågar man anta att det antyder att han fortsätter i GIF? Jag är beredd att tolka det så. Däremot kan man knappast tolka medlemskap i gruppen som att man nödvändigtvis ska spela i GIF. Där finns spelare som sannolikt är på väg bort.

Spik 2
Nästa spik. Daniel Wesslund i GIF har börjat blogga. Det borde fler spelare göra. I ett inlägg från idag skriver han citat: Övergångsfönstret öppnade i söndags. Jag vet något som ingen annan vet. Men det tänker jag inte dela med mig av än på ett tag. Det är en månad kvar av fönstrets öppet-tid så vi har nog en hel del övrigt att vänta också.

Där rök det sista jag hade kvar av nerver. Nu får vi börja tillämpa samma metod som specialutbildade diplomater en gång i tiden använde när de försökte lista ut vad de gamle sovjetledarna menade egentligen.

För det första får vi respektera att han inte vill berätta nu. men gissa kan man ju alltid. Om vi tolkar jag vet något som ingen annan vet bokstavligt så borde det handla om att han har bestämt sig för var han ska spela nästa säsong, men att han ännu inte meddelat någon. Om vi inte tolkar det bokstavligt så är det något som bara en liten krets vet. Men om han ska lämna GIF så får man ändå förmoda att han sagt till GIF så att de kan kompensera spelarförlusten. Jag får det inte riktigt att gå ihop med att ingen annan vet. Jag får nästan en känsla av det kan vara en överraskning på gång av något slag. Enligt bloggen har han nyligen skaffat hund. Hund skaffar man knappast om man skall åka långt för att spela fotboll. En gissning är att han i alla fall lär spela i ett kommunalt lag, knappast längre bort än Långemåla i alla fall.

På Blomstermåla IKs hemsida kan man läsa att de tränar tisdagar och lördagar och vidare Vi vill se alla gamla spelare då tillsammans med alla killar från P95 som varit med i B-laget under hösten. Dessutom är naturligtvis nya spelare hjärtligt välkomna, inte minst Ni som var med på testmatchen för några veckor sedan. Inget verkar således vara avgjort enligt BIKs hemsida. Herr W skrev på sin blogg Ikväll ska det tränas. Samma kväll som BIK tränar. Å andra sidan tränar ju fotbollsspelare nästan varje dag ändå. GIF tränar onsdagar och lördagar. Undrar om träningarna i sporthallen är offentliga?

Om jag hade tillhört GIFs ledning (tack och lov gör jag inte det) så hade jag gjort följande. Redan tidigare under hösten, innan det är för sent, så skulle jag ha gett Wesslund ett erbjudande om att bli assisterande spelande tränare för GIF. Nuvarande tränaren Zuhrija Rasidovic skulle behöva en assisterande tränare och där hade jag velat se Wesslund. Han har uppenbarligen gått en tränarutbildning, är lagkapten, har lång erfarenhet från GIF och åtnjuter förtroende. Men nu är det förstås för sent att börja trixa med det.

Låt oss snabbt titta på sista delen också: så vi har nog en hel del övrigt att vänta också. Jag börjar inse att det är så det funkar. Jag trodde nog det mesta var avgjort när frimånaden började, men allt verkar kunna hända in i det sista. Kan inte vara roligt för ett lag att förlora spelare den 14 december. För GIFs del så har jag tidigare tippat att de vill klara av den där fotbollsgalan innan saker och ting blir offentliga. Annars kan det nog bli lite kärva leenden på kalaset. Där ska väl både GIF, Timmernabben och Blomstermåla samsas under samma tak. Ja, jäklar vilket kalas det kan bli.

Nu ska jag dricka lite lugnande te. Starkare jox än så har jag inte. Men jag förstår varför en del annars skötsamma hedervärda människor blir "frimånadsalkisar".

EXTRA-NYTT!! En spelare har nog bestämt sig - stannar i GIF + ny GIF-grupp på Facebook

GIFs trupp 2010
Den närmaste månaden lär det avgöras vilken trupp GIF har till sitt förfogande inför säsongen 2010. I takt med att jag får information om spelare som har bestämt sig, så kommer jag att redovisa det på bloggen. Förhoppningsvis kommer jag att kunna presentera en sannolik trupp före nyår. Jag kommer också att ge en utförligare presentation av truppen i god tid före nästa säsong. Det beror lite på hur pass informativa GIF är. Vissa lag är löjligt hemlighetsfulla, andra är helt öppna.

En spelare verkar klar!
Än så länge har jag bara fått besked om en spelare som vad jag förstod skulle fortsätta i GIF nästa säsong (med reservation för att spelare kan ändra sig under frimånaden).

Martin Johansson – Back, 18 år. Gjorde bra ifrån sig i de matcher jag såg honom. Valdes in i ÖS-elvan efter vinstmatchen borta mot Hossmo. Känns stabil för sin ålder. Jag gillar hans rejäla brytningar och rensningar i pressade lägen. Kan säkert utveckla samspel och uppspel, och har alltså stor potential att utvecklas ännu mer nästa säsong.

En spelare gör dock inget lag. Fler som har bestämt sig?

GIF-grupp på Facebook
I övrigt noterar jag att det numera finns en intressegrupp för Mönsterås GIF på Facebook. Jag har därmed tagit bort min gamla GIF-grupp på Facebook där jag var ensam medlem. Tanken var att den skulle tas bort om det bildades en mer officiell eller större grupp. Den nya gruppen hittas lätt om man via Facebook söker på Mönsterås GIF.

16 november 2009

Har det funnits ett kloster på Björnö?


Har det en gång funnits ett kloster på Björnö? Fler bilder återfinns efter artikeln.

På Björnö finns en ruin
På Björnö i Mönsterås skärgård finns en mystisk ruin som har hamnat helt i skuggan av Kronobäcks gamla klostermurar. Att den hanteras styvmoderligt bevisas inte minst av informationsskylten som sedan flera år har varit till hälften oläslig. Björnöruinen förtjänar emellertid stor uppmärksamhet och har mycket att lära oss, både om vår lokalhistoria och om hur man värderar olika källor.

Vem har rätt?
Den muntliga traditionen förtäljer att ruinen utgör resterna av ett nunnekloster som danskarna förstörde på 1400-talet. De flesta arkeologer är dock inte benägna att fästa någon tilltro till traditionen, utan härleder ruinerna till ett hus som adelsmannen Svante Bielke på Kråkerum började bygga vid 1600-talets början. Vem har rätt?

Svante Bielke påbörjade ett husbygge på Björnö
Arkeologerna har rätt så till vida att Svante Bielke verkligen påbörjade bygget av ett nytt hus på Björnö vid 1600-talets början. Bielkeätten satt i själva verket på Kråkerum, men Svante Bielke hade uppenbarligen planer för Björnöhuset som han kallade för ”Nya Kråkerum”. Kanske skulle det bli en ny huvudbyggnad för Kråkerum, eller mer sannolikt, ett lustslott för rekreation.

Länge hade man bara en muntlig tradition från 1800-talets början som kopplade ruinen till Bielkarna . 1900-talets källforskning har sedermera bekräftat den muntliga traditionen. I det här fallet finns det nämligen bevarade räkenskaper och därför är vi på säker mark. Husbygget avbröts dock sannolikt när danskarna härjade på ön 1612. Exakt hur långt husbygget hade kommit vet vi inte, men enligt traditionen fanns det träväggar över stenpartierna, vilket tyder på att man hade påbörjat bygget av en övervåning.

De gamle berättade om ett nunnekloster
Men så har vi alltså den muntliga traditionen om ett nunnekloster från 1400-talet. När man en gång lät nedteckna vad de gamle i trakten hade att säga, så visste en man född på 1800-talets första hälft att berätta: Danskera gick me sine galejer te Korshamn å slo ihäl tjuren ä begynde på te bryte ner klostret. De va på 1400-talet. Sen brände de. Murera bröts ner. Det skall ha funnits 17 nunnor som tvingades fly när danskarna kom. Flera andra ortsbor berättade ungefär samma historia.

KLM struntar i traditionen
På Kalmar Läns Museums hemsida fäster man ingen vikt vid den muntliga traditionen. Lite arrogant konstaterar man att Det finns inget som tyder på att borgen är uppförd på en gammal grund eller är en på- eller ombyggnad av ett äldre stenhus. Absolut inget som kunde berätta en annan historia än den redan kända. På typiskt arkeologimanér utgår man bara ifrån materien och struntar i människorna.

Argument för ett kloster
Ett undantag i arkeologikretsar är Carl Olof Cederlund som i en artikel 1990 argumenterar för att Björnö hus faktiskt kan ha medeltida rötter som klosteranläggning. Förutom den muntliga traditionen konstaterar han, tvärtemot Kalmar Läns Museum, att ruinens södra delar faktiskt tycks vara äldre än från 1600-talet och är ombyggd med ett sekundärt valv. Han noterar också att det på Björnö i anslutning till ruinen finns flera namn i odlingslandskapet med kyrklig koppling såsom ”Klosterplanen” och ”Kyrkgärdet”.

Ture Turesson Bielke med intresse för kloster och kapell
Eftersom Björnö låg under Kråkerum bör ett kloster i så fall ha inrättats av Kråkerums ägare. Och faktum är att det på 1400-talet fanns en person på Kråkerum som var uppenbart intresserad av kyrkliga byggnader – Ture Turesson Bielke. Förutom att han var engagerad i Kronobäcks kloster så var han 1467 med och instiftade ett skärgårdskonvent i Blekinge – S:ta Claras kapell på Torkö. Ture Turesson skänkte sedermera ön och kapellet till Franciskanerna och 1495 gav kungen tillstånd att bygga ett kloster på ön.

Kan man tänka sig att Ture Turesson gjorde samma sak på Björnö – lät bygga ett kapell i franciskanernas regi, vilket i den folkliga traditionen omvandlades till ett nunnekloster? Tiggarordnarnas folk hade onekligen kapell utspridda lite överallt i landet. Alternativt kan kapellet ha hunnit bli kloster för en kortare period. Ture Turesson Bielke satt på Kråkerum 1457 till 1489, vilket stämmer väl med den folkliga traditionens tidsangivelse.

Summering
Helt osannolikt är det alltså inte att Björnö en gång ståtade med en kyrklig byggnad av något slag, och att det var på resterna av det huset som Svante Bielke började bygga sitt ”Nya Kråkerum” på 1600-talet. I själva verket finns det en hel del indicier som när man väger dem samman talar för att så var fallet (muntlig tradition, södra delens äldre valv, kyrkorelaterade namn i landskapet och en kyrko- och klosterintresserad adelsman på 1400-talet.) Kalmar Läns Museum har således fel när man konstaterar att det absolut inte finns någonting som gör att man kan berätta en annan historia än den redan kända. Det gör det visst! I alla fall om man lyfter blicken från jorden och låter historiens människor vara med.


Ruinerna av Svante Bielkes påbörjade husbygge på 1600-talet.




































Litteratur
Cederlund Carl Olof – Har det legat ett kloster på Björnö? I Populär arkeologi 1990:3.

Lovén, Christian – Kloster, klosterliknande inrättningar och klostertradition. I Fornvännen 2001.

Jonsson, Anne Beate – Svante Bielkes hus på Björnö. I Stranda 1961.

Björnö med Ängeskär, av Kalmar Läns Museum.

Tack till Alexander Mattsson som önskade en artikel om ruinen på Björnö! Ta er gärna en titt på hans sida.

15 november 2009

Vad ska hända med Mönsterås GoIF? - Idag börjar Silly Season på riktigt

Nu ska det avgöras
Någon bad mig skriva om Mönsterås GoIF och Silly Season. Det gör jag gärna, för idag börjar den riktiga Silly Season, dvs den månad då man får byta klubb (om jag har förstått rätt). Det är nu det avgörs vilket lag GIF kommer att ställa på planen nästa säsong. Tidigare i höst har man sonderat terrängen, spelat testmatcher och kanske fört samtal. Nu skall det definitivt avgöras.

Sammanfattning av läget
Jag har tidigare redovisat tre spelare som har aviserat att de eventuellt lämnar GIF och går till andra klubbar, alla med olika säkerhetsgrad. Jag har inte så mycket nytt att komma med, men kan ju sammanfatta vad jag har hört:

1. Anton Agebjörn - sägs säkert vara på väg till storklubb. Han vill spela i en miljö där han kan fortsätta att konkurrera om en plats i pojk- och ungdomslandslag. Hann bara spela en säsong med GIFs A-lag, men gjorde bra ifrån sig. Försvinner kanske något år tidigare än jag hade kunnat gissa.

2. Niki Avdyli - onekligen en bollbegåvning som har angett att han nu vill satsa på riktigt allvar. Det har ryktats om både Högsby och OAIK. Vad jag vet har han spelat 20 minuter av en testmatch med Högsby, men en stukad fot satte stopp för fortsatt spel. Huruvida han verkligen har tränat med OAIK vet jag inte. För någon vecka sedan fick jag information om att Niki skulle ha bestämt sig för en helt annan klubb än de tidigare nämnda. Vi får väl se var han hamnar. Något spel i GIF lär vi dock inte kunna räkna med. Vissa tycker att det är en stor förlust. Andra har antytt att hans solonummer kanske inte alltid var det bästa för laget som kollektiv. För egen del anser jag att han gjorde stor nytta i de flesta matcher jag såg honom. Hans tempo och oberäknelighet kunde förändra matchbilden. Om han inte hade en bra dag och körde för mycket solo, så rubbades emellertid lätt balansen i laget.

3. Daniel Wesslund - har spelat testmatch för Blomstermåla där han bland annat gjorde två mål. Även Fårbo har visat intresse. Hur pass seriöst är dock osäkert. Även andra klubbar lär vara intresserade. Vilka är oklart. Wesslund gör förutom mål alltid en bra arbetsinsats och har en seriositet och rutin som är viktig för ett lag. Här har jag inte hört något nytt, men att säga 50-50 är nog att hoppas för mycket.

Några andra som kanske lämnar har jag inte hört, men jag får inte veta särskilt mycket. Jo, ett tag ryktades det att Ardi var på väg bort, men sedan sades det att han skulle stanna. Jag hoppas verkligen att det blir så. Ardi gjorde utmärkt ifrån sig på backpositionen förra säsongen och betyder mycket för lagets stabilitet. Martin Johansson har också deklarerat att han stannar. Bra, han gör ett utmärkt jobb och har potential att bli en riktig klippa.

När det gäller nyförvärv så vet jag att GIF vill undvika aggressiva värvningar, utan helst tar spelare som är fostrade i Mönsterås. Två spelare från Blomstermåla, men fostrade i GIF, har testspelat tidigare i höst.

1. Martin Lindqvist - 21 år och forward. 7 mål på 18 matcher förra säsongen.

2. Tobias Krantz - 21 år, mittfältare.

3. Extra målvakt från Timmernabben.

Om det är ungefär som jag har hört så skulle GIF få behålla stommen i backlinjen och mittfältet. Det är i så fall utmärkt. Där läggs förstås grunden för ett stabilt lag. Det enda jag funderar på är var Idris och Oskar skall spela. Idris spelade ibland back, men verkar ha många offensiva kvaliteter. Oskar tycker jag gjorde många fina inhopp. Kanske kan han växa än mer nästa säsong och ta en säker plats.

Men i värsta scenariot förlorar GIF de tre spelare som gjorde 65% av GIF´s mål förra säsongen. Räcker det med de två Blomstermålaspelarna för att fylla tomrummet? Kan Idris ta en position längre fram? Behöver GIF kanske ändå göra en seriös värvning av en forward med kapacitet att göra 10-20 mål?

Ja, frågorna är många. Svaren är just nu få. Det kommer att bli en nervös spännande månad som ligger framför. Så många svar tror jag inte vi får förrän fotbollsgalan är genomförd den 21 november.