31 mars 2010

Mönsterås Kommun inför övervakningskameror på Storgatan


Mönsterås Kommun har beslutat att sätta upp övervakningskameror på Storgatan. På det här fotot syns redan en längst uppe till höger.


Jag lyckades zooma in övervakningskameran som ser ut så här.






Övervakningskameror på Storgatan
Mönsterås Kommun har efter beslut i fullmäktige bestämt att man skall sätta upp övervakningskameror på Storgatan. Till att börja med.

- På sikt hoppas vi kunna sätta upp kameror på alla större gator i kommunen, säger en centralt placerad tjänsteman.

Vill komma nära medborgarna
Uppenbarligen är det Centerpartiet som ligger bakom nyordningen.

- Alla undersökningar visar att mönsteråsarna är nöjda med sin kommun. Nu vill vi komma medborgarna ännu närmare. Roland Åkesson har en tung arbetsbörda och kan inte personligen vara med på alla evenemang, även om han försöker. Genom övervakningskamerorna kan han ändå se vad som händer och folket kan vinka till Roland i kamerorna, säger en högt uppsatt centerpartist i kommunen.

Stor datorskärm på gång
Internt arbetsmaterial från centerpartiet visar att man också har planer på en stor datorskärm i centrala Mönsterås där kommunalrådet när han så önskar kan visa sig och hälsa på medborgarna.

Vad tycker socialdemokraterna om detta? Jag fick inte tag på partiets förstanamn, men en person i toppskiktet betonar att samarbetet fungerar bra i Mönsterås.

”ej heller är det i dessa trakter sällsynt, att man finner verkliga skönheter” - Två främlingar i Mönsterås på 1800-talet

”…det är inte ovanligt att man bland kvinnfolken i Kalmar län finner verkliga skönheter, med livliga, intagande ansiktsdrag, uttrycksfulla ögon och en vacker skapnad. En fyllig barm är här ingen sällsynthet…”

Ja, så skrev den danske bibliotekarien (sedermera professor i litteraturhistoria) Christian Molbech på resa genom Sverige 1812.

En välmående bygd
När han norrifrån anländer till Mönsterås beskriver han en välmående bygd. ”…ett mycket välodlat land, varest jag såg en del stora gårdar med mycket stora ladugårdsbyggnader. Mönsterås är en liten köping, rätt täck med åtskilliga vackra hus på två våningar och en nätt liten kyrka.”

Verkliga skönheter
När han dagen efter lämnar Mönsterås får han skjuts av en mönsteråsflicka som han beskriver på följande sätt: ”…en vacker liten bondflicka på 15 år med regelbundet vackert ansikte, vackert böjd näsa, klara blå ögon, friska, blomstrande läppar och vackert blont hår. Det skall icke vara ovanligt här på trakten i den bråda årstiden och ej heller är det i dessa trakter sällsynt, att man finner verkliga skönheter, utmärkta genom sina ädla anletsdrag, och nästan alla ljushåriga, bland kvinnor av bondeståndet. Detta vackra barn var en naturens blyga och oskyldiga dotter, vilkens naiva uttryck och berättelser om sin familj och sina husliga sysslor skaffade mig en mycket behaglig timme, sedan jag med någon svårighet fått ett samtal igång. Hennes enkla rena klädsel bestod av en kjol av blårandigt, tämligen fint linne, ett rödrutigt förkläde och vit halsduk och schalett. Denna dräkt var också tämligen allmän bland kvinnorna i dessa trakter. Renlighet och en viss prydlighet finner man överallt…”

Väl byggda bondgårdar
Han fortsätter sedan att beskriva vägen mellan Mönsterås och Ålem: ”Väl byggda bondgårdar och vackra, trevliga torp omväxlade med varandra.” Vidare beskrivs överstebostället Kronobäck och Kronobäcks klosterruin. Den senare var då sedan länge helt igenvuxen med träd.

Ernst Moritz Arndt
Åtta år tidigare, 1804, hade en annan främling passerat Mönsterås. Det var Ernst Moritz Arndt från Pommern som var på resa genom Sverige. Ernst var docent i historia och svensk medborgare eftersom hans hembygd i norra Tyskland vid denna tid tillhörde Sverige. Efter resan skrev han boken Reise durch Schweden im Jahr 1804, i svensk översättning 1807-1808.

Ett allvarsamt och trotsigt lynne
Om människorna vid den småländska kusten skriver han: ”Smålänningarne på denna kusttrakten likna icke sina landsmän omkring Eksjö och Växjö i vänlighet och glättighet, åtminstone allt för lite, utan de hava ett mera allvarsamt och trotsigt lynne…”

Mönsterås är en prydlig och stor by
Om Mönsterås har han följande ord att förtälja: ”Mönsterås är en prydlig och stor by, som liknar en köping, samt har vackra hus och en skön kyrka; även är det ett inlopp från havet, och en myckenhet bräder lågo där uppstaplade för att utskeppas. Jag såg här många fruktträd, vilka till en del syntes nedtyngda av frukter.”

Vid Kronobäck och Strömsrum
Även Arndt passerade Kronobäck som han fann ha en ganska ”romantisk belägenhet, och dess grå murar tyckas hava fått en ungdomsprydnad av en mängd rönnträd med fina röda bär”. Allra vackrast tycker han dock att det är vid Strömsrum – ”Vilka sköna lindar och almar i alléer därstädes! Frodigare växa de icke vid Sanssouci”.

Litteratur
Stranda 1983-1984 – Strandabygden med främmande ögon: från Ernst Moritz Arndts första Sverigeresa 1804 – av Sven G Sjöberg. I samma årgång återfinns Resa genom Mönsteråstrakten 1812. En skildring av dansken Christian Molbech.

Ramsöbron på 1930-talet


Så här såg bron mellan Lilla Oknö och Ramsö ut 1931.


Samma bro 1938.

30 mars 2010

Far och son försvann i djupet när skonaren Christian av Mönsterås sjönk i stormen 1907


Christian av Mönsterås sjönk under en storm 1907. Med i djupet följde hela besättningen, bland andra en far och hans son från Nynäs utanför Mönsterås.

Havet tog far och son
Sjömanslivet var på segelfartygens tid fullt av faror. Jag vet inte om familjen hemma vande sig och kanske invaggades i en falsk säkerhet. Man hade ju mött far så många gånger förut efter lyckade färder. Det här är en historia om en far och son som inte kom hem, och kanske i lika hög grad en berättelse om de efterlevande som blev ensamma kvar. Historien nedan är berättad av sjökapten Albert och hans hustru Amandas barnbarn Hjördis Gillisson som nu bor på Oknö.

"Skonaren Christian av Mönsterås sjönk i en storm utanför Bergkvara kring midsommar 1907. Den ägdes av Albert Pettersson vid Nynäs utanför Mönsterås. Huset som han och hans fru Amanda bodde i finns fortfarande kvar på Nynäs. På tomten har nu läkaren Conny Pettersson byggt ett nytt hus, men den gamla Kaptensstugan finns kvar. Där bodde Amanda Petterssons dotter Elsa kvar till sin död 1990. I huset fanns varken vatten eller el.

Skonaren köptes av Albert 1895 och seglade med trävaror från Mönsterås till Tyskland och Danmark. När skonaren var hemma ankrade man upp på redden och rodde hem till kaptensstugan i livbåten. Familjen stod på land och barnen sjöng ” Christian tyrann kommer aldrig fram med fyra man i båten rodde gubben iland”.

På seglatsen 1907 var det 5 besättningsmän från Mönsterås, bl.a. Alberts son Sture. Alla omkom vid förlisningen. Hemma väntade frun Amanda och 4 barn - tre flickor och en pojke.

Två av flickorna skulle ha följt med på nästa resa. De hade köpt rött klänningstyg som de skulle sy nya klänningar till resan. De fick nu byta tyget mot svart. Amanda bodde sedan kvar i stugan med sina barn. För att klara ekonomin hyrde hon ut ett rum till övervintrande sjömän som låg infrusna i Mönsterås över vintern. Hon fick sedan ytterligare två barn. Det måste ha varit trångt i stugan som bara hade två rum och kök.”

Varmt tack till Hjördis som delgav mig denna berättelse.

En annan man som drunknade under denna färd var Carl Gustav Carlsson från Oknö, bror till den berömda Oknökvinnan Karolina som påstås ha sovit i 32 år.

29 mars 2010

Två flickor brändes inne vid skolbranden i Mönsterås 1917


Två flickor brändes inne när folkskolan brann i Mönsterås 1917. Klicka för större format.

Mönsterås folkskola
Där Centralskolan idag ligger fanns förr ett stort trähus – Mönsterås folkskola - som hade flyttats dit i början av 1870-talet. Tidigare hade den kombinerade skolan och fattighuset legat mitt på torget ungefär där dagens pump ligger.


På detta gamla foto ser vi folkskolan som låg där dagens Centralskola ligger. Huset till vänster är Missionskyrkan såsom det såg ut då. Det lilla avlånga huset bakom skolan tror jag var fattighus fram till 1908.

Två skolflickor brändes inne
Den 26 april 1917 lades skolhuset i aska genom en fruktansvärd brand. Två skolflickor, Jane och Ruth, båda åtta år, brändes inne. Först trodde man att även en pojke hade omkommit eftersom han först inte kunde återfinnas. Men det visade sig att han inte hade vågat gå hem av rädsla för vad föräldrarna skulle säga då han hade förlorat sina skor i branden.

Ett bevarat tidsdokument
Ett bevarat papper nedtecknat av Edvard Thornér direkt efter branden visar vilken dramatik som utspelade sig vid skolan. Barnen synes ha befunnit sig på övervåningen när branden började. På lappen står alla barnen namngivna och i marginalen berättas hur de tog sig ut.

"hoppade i gatan, fångades i en rock"
Först namnges de 15 barn som ”sprungo nedför trappan”. Därefter står 11 barn som ”hoppade i gatan, fångades i en rock av Thornér och ()lexin”. Därefter nämns två flickor som tagit sig ut på baksidan mottagna av Engstrand. Tre barn hade tagit sig ut ”på stegen”.

Ruth och Jane blev kvar
Ruth och Jane blev kvar i huset. Pojken Erik Johansson sa att han hade hört Jane säga till Ruth att hon skulle gå efter kappan. – Då följer jag med, hade Ruth då svarat.

Nedan visas det bevarade tidsdokumentet





Mönsterås klätt i sorg
Vid begravningen var hela Mönsterås klätt i sorg inför de två små vita kistorna. Kyrkan var fullsatt. Efter stunden i kyrkan bars kistorna till nya kyrkogården ledsagat av täta människomassor.

Obefintlig brandsäkerhet
Efteråt riktades stark kritik mot skolans bristfälliga brandsäkerhet som i själva verket var helt obefintlig. Några påminde om att man inget lärt av branden i Forsa 1894 då 12 barn brändes inne. För att förhindra liknande tragedier i framtiden så blev de andra skolorna i kommunen utrustade med repstegar och andra stegar för att underlätta en snabb utrymning.


1963 gjorde Arvid Källström denna skulptur till minne av de innebrända skolflickorna.


















Handlingarna om branden återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv. Fotot på skulpturen har jag tagit.

28 mars 2010

Niki Avdyli avgjorde för OAIK

Niki Avdyli, som förra säsongen spelade för Mönsterås GIF, gjorde idag det avgörande 2-1-målet för sitt nya lag Oskarshamns AIK (div 3) när man besegrade Tenhults IF (div 2)i Svenska cupen. Målet som var helt avgörande kom i den dramatiska matchens förlängning.

Det är bara att gratulera liraren Niki som redan har fått spela i OAIK:S A-lag och dessutom lyckats så bra. OAIK är ju ett hårt satsande lag med hård konkurrens. Jag är i och för sig inte förvånad och har förutspått en fin fotbollsframtid för den här grabben.

- Det känns underbart, säger en mycket glad Niki i en kommentar.

Jag tror alla vänner av GIF också känner sig glada och stolta.

Inför premiären i division 5 nordöstra - Ankarsrums IS

Idag fortsätter jag kartläggningen av Mönsterås GoIF:s konkurrenter i division 5 nordöstra. Tidigare har jag skrivit om Besa FF, Fågelfors IF, Hjorted/Totebo, B.O.IF och Ariel. Idag är det dags för Ankarsrums IS.

Ankarsrums IS
Ankarsrums IS spelade förra säsongen i division fyra, men man var inte ens nära att hänga kvar. Året innan hade man dock vunnit femman ganska överlägset. Är Ankarsrum ett sån´t där lag som är för bra för femman men ändå för svagt för fyran?

Orutinerat lag
Jag vet inte, men laget får nu börja om i femman. För några månader sedan trodde jag absolut att Ankarsrum skulle vara med och slåss om seriesegern, men nu är jag inte lika säker. Dels verkar truppen ha blivit mindre (omkring 20 spelare). Dels verkar truppen huvudsakligen bestå av unga och orutinerade spelare.

Många kommer nog att tippa Ankarsrum som favoriter till seriesegern, men jag tror man blir ett stabilt mittenlag, kanske på övre halvan. Varken mer eller mindre.

Jag har bara lyckats hitta ett träningsresultat och det var från den här helgen då Ankarsrum förlorade mot division fyra laget Västervik BOIS med 0-3.

Ny tränare blir Tobias Ring som kommer från de egna leden.

Hemmaarena Bruksliden.

Övriga nyheter
Mönsterås GoIF besegrade i helgen Krokstorp i Smålandscupen med 4-0. Tre mål gjordes av Idris Eliassi (ett av dessa var egentligen självmål). Ett mål gjordes av Ako Eliassi. Krokstorp är väl ett division sex lag, men utmärkt att vinna ordentligt. Bra att inte släppa in mål, då jag har hört att en ordinarie back inte vill spela för tillfället. Men jag har slutat tro på rykten. Tar för givet att alla ställer upp för laget nu när det börjar närma sig seriespel.

Kända från TV - Zamba och MBB


De flesta känner kanske vispopgruppen Zamba från Mönsterås bäst för de två fina 1980-talsskivorna "Vad visorna vill (1986) och "Mellan natt och dag" (1989). Men Zamba hade en tidig framgång redan 1973 då man vann Kvällspostens talangtävling, fick spela in en skiva och dessutom medverka i TV. Klicka för större format.


Fortsättning på artikeln från 1973.


Även Mönsterås Bluesband fick vara med i TV 1979.
















Artiklarna återfinns i Stranda Hemygdsförenings klipparkiv.

27 mars 2010

Oknögrillen riven


Här låg för inte så länge sedan Oknögrillen. Där har man ju varit några gånger och stortrivts. Enligt uppgift ska det byggas en ny restaurang och spa på samma plats.

Oknögrillen är riven. Vad jag vet hade man fått tillstånd att bygga om grillen till en ny restaurang och spaanläggning. Däremot har jag hört att de inte hade tillstånd att riva hela huset!

Man får onekligen en känsla av att den gamla familjecampingen för alla håller på att förvandlas till något mer exklusivt. Vad var det för fel på Oknögrillen där man kunde få sig en hederlig hamburgare eller en spätta med klyftpotatis?

Överhuvudtaget undrar man ju lite hur det skall bli där ute vid Oknö camping, eller Camp Mönsterås som det numera heter. På campingens hemsida görs det reklam för tipihus som även visas på bild. För inte så länge sedan hade man bara ett sådant hus. Har man hastigt lyckats bygga flera eller är det en fuskbild?


Snart dags att snygga till området?

Det mystiska partibytet

Lokalpressen ligger två veckor efter
Noterar att Barometern/OT idag uppmärksammar att Mönsteråsprofilen Torsten Pålsson byter parti från KD till Centerpartiet, något som Mönsteråsbloggen skrev om redan för två veckor sedan. För den som undrar så är Torsten Pålsson Chatrine Pålsson Ahlgrens svåger.

Vill inte förklara
Det som förvånar mig är att den vanligtvis öppenhjärtige Torsten Pålsson inte vill förklara för tidningen varför han byter parti. Han säger att partierna är ganska lika och att han inte vill gå in på det närmare.

Olika ideologiska rötter
Nå, så enkelt är det förstås inte. Väljarna borde få svar. Partierna har olika ideologiska rötter. Centerpartiet har mig veterligt ingen strävan att bygga på kristna värden, låt vara att KD i mycket har frångått sin kristna värdegrund för att passa in i Alliansen. Men varje seriös väljare frågar sig förstås om Torsten har tänkt igenom sin ideologiska omsvängning? Eller handlar det inte om ideologi? Ibland fungerar ju inte personkemin i små partigrupper, vilket ibland kan föranleda mystiska partibyten. Nå, eftersom han inte vill berätta så är fältet öppet för spekulationer.

26 mars 2010

Rökrutan vid Parkskolan
























I början av 1970-talet pågick en intensiv debatt huruvida man skulle införa rökruta vid Parkskolan i Mönsterås. Till en början synes många ha varit tveksamma, men med tiden visade det sig att en majoritet av både elever och föräldrar var för en rökruta. Rektorn gav också prov på en rökliberal inställning, trots att man mycket väl kände till rökningens faror redan vid denna tid. Artiklarna ovan var införda i Barometern/OT 19720303. Klicka på bilderna för större format.

Rökrutan vid Parkskolan
Minns ni rökrutan utanför Parkskolans entré? Den fanns i alla fall där när jag gick på skolan 1980-1983. Om man dristade sig ut på rasterna så nödgades man först ta sig igenom ett moln av rökdimmor. Om jag inte missminner mig så var rökarna till 80% tjejer. Det förunderliga är att man en gång införde rökrutan, trots att man mycket väl kände till rökningens skadeverkningar och risker. Å andra sidan minns jag att lärarna rökte friskt i lärarrummet, så några föredömen fanns egentligen inte.

Jag hittade några artiklar i lokalpressen från 1970-1972 då rökrutans eventuella införande var föremål för en intensiv debatt.

Tjuvrökning på toaletterna
Bakgrunden var att Parkskolan vid 1970-talets början hade stora problem med tjuvrökande elever på toaletterna. Vi ett möte med Hem och skola i december 1970 diskuterades frågan om en rökruta. I en enkät angav hela 136 elever på skolan att de rökte dagligen. Av 488 tillfrågade föräldrar var 264 för en rökruta och 187 emot. Ungefär hälften av länets skolor tillät vid denna tid rökning i anslutning till skolan. Någon rökruta synes dock inte ha införts just då.

Elevrådet föreslår rökruta
I mars 1972 lanserade elevrådet på Parkskolan ett förslag att skolan borde införa en rökruta på Borggården; detta efter att man gjort en undersökning bland skolans elever. Ca 25% av skolans elever rökte regelbundet. 417 av 481 elever ville införa en rökruta.

Rektorn ville avdramatisera
Rektor Kjell Johansson ansåg i en kommentar att rökningen borde avkriminaliseras och avdramatiseras eftersom han inte trodde den skulle framstå som så lockande då.

Naivt
Jag kan inte låta bli att förbluffas över hur naiv och lättmanipulerad skolans ledning var, förmodligen även många av föräldrarna. Trots att man uppenbarligen visste hur skadligt det var med rökning, så utgick man från någon slags flumidé om att avdramatisera. Bara man legaliserade allt man hade problem med så skulle det ordna sig.

Rökrutan införs och försvinner
Exakt när rökruta infördes har jag inte hunnit undersöka, men det måste ha varit någon gång under 1970-talet, förmodligen omkring 1972-1973. När den försvann vet jag inte, men en gissning är omkring 1990. Idag är det som bekant förbjudet att sälja cigaretter till den som är under 18 år och jag tror inte ens lärarna får röka utanför skolan.

Ynkligt med den dåliga uppföljningen
Tyvärr så läste jag nyligen att rökning bland ungdomar har ökat igen. Förmodligen följer man inte upp lagen. Butiker säljer till minderåriga och vuxna köper ut. Och ingen stör eller ställer besvärliga frågor till minderåriga som röker. Ynkligt. Det har nämligen visat sig att i de delstater i USA där man följer upp ett rökförbud bland ungdomar så röker de betydligt mindre än i delstater där man inte har rökförbud eller där man inte är så noga med uppföljningen.


I december 1970 tog debatten om rökruta fart på allvar.


Del två av artikeln från dec 1970.


Hem och Skola uttalar sig i maj 1972.

24 mars 2010

GIF spelade träningsmatch mot IF Stjärnan


Det blev ingen bra match när GIF ikväll mötte IF Stjärnan.

Mönsterås GIF spelade ikväll träningsmatch mot IF Stjärnan. Gif vann med 1-0 och om jag såg rätt var det Wesslund som gjorde målet. I normala fall ska GIF vinna med några mål gentemot division sex-laget. Och det hade kunnat bli ett par tre mål till om inte stolpen, ribban och oskärpan varit närvarande.

Men det här var i ärlighetens namn ingen bra match. Jag kan för lite om fotboll för att kunna göra en korrekt analys. Spelarna är inte dåliga, men samspelet fungerar allt för sällan. Passningsspelet sitter inte och det mesta var omständigt. GIF lät sig också stressas ganska lätt.

Problemet med bristande samspel kan bero på att GIF spelar med olika spelare i nästan varje match. Jag förstår att man vill låta alla spelare känna på hetluften, men nu är det bara tre veckor till seriespelet drar igång. Nu måste man börja spela ihop ett par fungerande varianter av startelvor.

Bitvis fanns det trots allt tendenser till fungerande spel. Om några spelare skall nämnas får det bli Idris som glimrade till ganska ofta med snabbhet och eleganta passningar. Även den dom kallade "Linkan" (Martin Lindqvist?) gjorde en bra kämpainsats.

-Tycker du illa om Roland Åkesson? Något om vad kommunalvalet egentligen handlar om

Tycker du illa om Roland Åkesson?
Tycker du illa om Roland Åkesson? Jag fick frågan mot bakgrund av att jag ibland har kritiskt granskat Centerpartiet och Rolands agerande som kommunalråd i Mönsterås.

Frågan är befängd. Jag har överhuvudtaget aldrig uttalat mig negativt om människan Roland Åkesson. Tvärtom har jag ibland uttryckt en positiv förvåning över hur trevlig och intresserad han verkar vara, trots min kritiska granskning. De få gånger jag har haft kontakt med Roland har han alltid agerat trevligt och korrekt, även när han varit på resande fot och haft mycket att göra. Nej, Roland verkar vara en hyvens kille. Det hade nästan varit roligare om han kunde bli lite tvär ibland.

Kritisk granskning av makten
Däremot har det varit självklart för mig att granska Makthavaren och Kommunalrådet Roland Åkesson. Alla makthavare på hans nivå får förstås finna sig i det. Och där tycker jag inte alltid att media har fullgjort sin uppgift i Mönsterås. Därför har jag några gånger skrivit om Centerpartiets maktinnehav i Mönsterås, om de demokratiska implikationerna av långvarigt maktinnehav, om avsaknaden av debatt, Rolands skicklighet att använda sig av media och kommunens hemsida, om tendensen att Roland alltid blir förknippad med de positiva nyheterna, medan informationschefen skickas fram när det är något negativt (som nu senast när man tvingades släppa ut orenat avloppsvatten) och personkulten kring Roland.

Att somliga människor har svårt att acceptera det, säger mer om atmosfären i Mönsterås än om mig. Det här borde vara självklart politiskt nyhetsstoff för vilken tidning som helst.

Ett trött parti
Kommunvalet i Mönsterås 2010 handlar dock inte om huruvida Roland Åkesson är ett bra kommunalråd eller inte. Han har gjort ett bra jobb. Men Centerpartiet är ett trött parti som efter 25 år vid makten inte vågar förnya sig och anta utmaningarna som Mönsterås står inför.

Försummade områden
Ska vi fortsätta i gamla hjulspår, fortsätta försumma ungdomarna, skolan, det demokratiska samtalet och tryggheten – för detta är försummade områden i det centerstyrda Mönsterås.

Erfarenhet mot förnyelse
Mot ”den Gamle” Roland Åkesson står ett i politiska sammanhang oprövat kort för socialdemokraterna som kommunalrådskandidat – den blott 29-årige Robert Rapakko. Det ska bli intressant att se om erfarenheten får fler röster än förnyelsen.

Det finns alternativ
Nu behöver inte valet stå endast mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna. På förnyelsesidan står även mitt parti, Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti, som utgör ett alternativ för alla som tycker att demokrati är något mer än en valkampanj vart fjärde år, och som utan prestige och låsningar till endera blocket vill satsa på de områden som Centerpartiet försummat. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti visar medborgarna respekt genom att driva politik även mellan valen. Om vi blir representerade i fullmäktige kan ni därför räkna med många motioner och debatter. Idag beställer jag valsedlarna. Du får gärna använda dem i september.

23 mars 2010

Resultatet av valundersökningen

Bakgrund
Resultatet av min undersökning inför kommunvalet 2010 ska redovisas. Varmt tack till alla er som deltog! Innan jag sågar min egen undersökning, så ska jag redovisa hur ni har röstat. Först bara några ord om vad som brukar gälla för kommunalvalen i Mönsterås. Varje val brukar omkring 8 200 kommuninvånare rösta. För att komma in i fullmäktige brukar det krävas omkring 120 röster, vilket motsvarar ungefär 1,5%. De minsta partierna som kom in 2006 hade omkring 1,8%. I kommunalvalet finns ingen 4 procentspärr.

I min undersökning avgavs 99 röster.

Partier utan blocktillhörighet
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti: 29% (29 röster)
Sverigedemokraterna: 26% (26 röster)

Röd-gröna blocket
Socialdemokraterna: 15% (15 röster)
Miljöpartiet 8% (8 röster)
Vänsterpartiet 3% (3 röster)

Alliansen (Borgerliga blocket)
Centerpartiet 8% (8 röster)
Moderaterna 8% (8 röster)
Kristdemokraterna 2% (2 röster)
Folkpartiet 0% (0 röster)


Resultatet från valundersökningen i tabellform.

Lek med tanken
OM det här hade varit en representativ undersökning för Mönsterås Kommun så kan vi alltså konstatera att mitt parti Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti hade blivit största parti med 29%, följt av Sverigedemokraterna på 26%. Centerpartiet skulle ha gjort ett uselt val och backat med bortåt 40%. Jag kan inte låta bli att le lite inför tanken på rubrikerna i tidningen dagen efter. Och vad skulle ha hänt rent konkret?

Invändningarna
Nå, nu måste jag förstås vara ärlig nog att komma med invändningarna. Visserligen röstade nästan 100 personer denna gång, men det finns inget som tyder på att de som röstade skulle utgöra ett representativt genomsnitt av Mönsterås Kommun, inte ens för Mönsterås tätort.

Sverigedemokraterna är, deras dåliga politik till trots, duktiga på att använda Internet. När det gäller Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti så är det ju lätt att tro att jag skulle ha någon slags fanclub bestående av nära vänner och släktingar som röstat, men riktigt så är det inte. Jag skulle gissa att ungefär 5 av rösterna kommer från min omgivning. Jag känner ganska få människor.

Positivt för MDT
Min tolkning är att många av dem som tagit del av det som Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti står för finner det ganska så vettigt. Så om partiet lyckas sprida information om sin politik så tror jag säkert att vi kan få ihop de 120 röster som behövs för att komma in i fullmäktige. Det handlar om att nå ut. Vi är helt klart inte chanslösa.

Ett tänkbart scenario
Låt mig få avsluta med att måla upp ett mycket intressant scenario inför kommunalvalet i höst. Kanske blir det trots allt inte lika förutsägbart som vanligt. Om Socialdemokraterna går framåt på riksplanet så kan det spilla över något på kommunal nivå så att några av de sossar som brukar rösta på Roland Åkesson nu röstar på S även lokalt. Samma fenomen är förstås tänkbart för Miljöpartiet. Lek samtidigt med tanken att Sverigedemokraterna och Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kommer in i fullmäktige. Man kan tycka vad man vill om det scenariot, att jag inte gillar SD är ingen hemlighet, men det skulle onekligen göra Mönsteråspolitiken mer spännande.

Valresultat 2006

Presentation av Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

22 mars 2010

Inför premiären i division 5 nordöstra - IF Ariel

Idag fortsätter jag kartläggningen av Mönsterås GoIF:s konkurrenter i division 5 nordöstra. Tidigare har jag skrivit om Besa FF, Fågelfors IF, Hjorted/Totebo och B.O.IF. Idag är det IF Ariels tur att presenteras.

IF Ariel
IF Ariel från Kristdala är en gammal fin anrik förening bildad 1929 som Kristdala-Kamraterna. 1934 bytte man namn till IF Ariel. De första åren av 1980-talet låg herrfotbollen nere, men sedan 1983 har man lyckats vara med i seriespelet.

Dags att bryta mönstret?
Ariel brukar historiskt sett bara hålla sig kvar i femman tre fyra år i rad innan man åker ner i sexan. 2002-2004 spelade man i division 5 innan man åkte ur. Efter två år i sexan var man tillbaka i femman 2007. Nu är man alltså inne på fjärde säsongen i rad i femman. Är det dags att åka ur nu igen? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Förluster under försäsongen
De senaste två säsongerna har Ariel något överraskande placerat sig på hedersamma tredjeplaceringar och fick förra året kvala till fyran. Nu tror jag i och för sig att man får det svårare i år då flera lag har satsat lite extra. Men någon nedflyttning ska det inte behöva bli. Visserligen har träningsmatcherna inte gett några löften om en bra säsong – förluster mot division 4-lagen IFK Oskarshamn (0-2) och Fårbo FF (0-4), men också förlust mot Mörlunda (1-2) från division 6 i Smålandscupen. Nu kan man inte sia för mycket utifrån träningsmatcher, men man verkar onekligen ha en del att jobba på.

Får behålla nyckelspelare
Men…Ariel får vad jag förstår behålla sina två stora målgörare Erik Gustafsson och Ola Molin som förra säsongen gjorde 23 respektive 17 mål. Man har förlorat tre spelare till Mörlunda, men också värvat tre - Jonas Olovsson (Björnhult, där han skall ha varit väldigt bra), Anders Johansson (Fårbo) och Fredrik Ernerdahl (BB 2001). Eventuellt är även Fredrik Ödlund ny i laget. Kanske kan ytterligare någon ha tillkommit de senaste veckorna. Björnhult har visst dragit sig ur seriespel och jag vet inte om några spelare har gått till Ariel.

Målsättning - övre halvan
Ariel var ett av de lag som svarade på mina frågor inför säsongen. Daniel Larsson berättar att målsättningen inför säsongen är att hamna på den övre halvan. De väljer medvetet att hålla målsättningen lågt för att sedan kunna bli positivt överraskade.

Extra plus för att man svarade trevligt och utförligt på mitt mejl. Har dessutom bra hemsida.

Spelar på: Ekskogsvallen

Tränare: Roger Nilsson och Urban Gustafsson (ny)

Mitt tips: Mittenlag som kan överraska både uppåt och nedåt i tabellen. Om det är något lag jag skulle vilja helgardera när det gäller placering så är det just Ariel.

21 mars 2010

Sofia Karlsson med band - världsklass!


Det gick inte att hålla kameran stilla när Sofia Karlsson med band bjöd Mönsterås på en konsert av yppersta klass.

Sofia Karlsson med band gästade Mönsterås
Mönsterås bjöds ikväll på det bästa som just nu bjuds live i Sverige - Sofia Karlsson och hennes eminenta band bestående av Lisa Rydberg, Olle Linder, Sofie Livebrant och Henrik Cederblom.

Yppersta världsklass
Sofia Karlsson är tvivelsutan Sveriges bästa vissångerska som har gett ut några riktigt fina skivor. Live lyfter allt ytterligare och musikerna skapar en fantastiskt dynamik. Det här är världsklass rakt igenom. Sofia utgår med all rätt från sin fina Dan Andersson-skiva och den senaste skivan med mestadels egna sånger. Men bredden är imponerande och vi får även ta del av fantastisk folkmusik och toner i gränslandet mellan visa och det expermintella. Utmärkt att de vågar ta ut svängarna på det sättet. Denna afton fick vi även lyssna på en nyskriven sång tillägnad det barn som Sofia bär på. Sofia och bandet lyckas förmedla alla nyanser av livet, alltifrån svart vemod till sprudlande livsglädje.

En stor upplevelse
Inga ord kan göra konserten rättvisa, så det är lika bra att hålla sig kort. Personligen var det en stor upplevelse då Sofia varit en personlig favorit sedan första egna skivan 2002. Även violinisten Lisa Rydberg har jag följt några år och hon bjöd på ett fantastiskt spel. Inte nog med det - Henrik Cederblom ingick i bandet, ännu en gammal idol som även spelar i Den fule och med Freddie Wadling.

Jag har varit på en hel del konserter i mina dar - alltifrån Stones och Dire Straits till Eldkvarn. Jag kan helt ärligt säga att Sofia Karlsson med band slog allt jag hittills har upplevt. Jag tror att de flesta i publiken tyckte likadant. Applåderna ville aldrig ta slut.

Till slut några smakprov, om än inte från kvällens konsert.

Jag väntar vid min....

Jag spelar för livet

Milrök

Lisa Rydberg - Leksand skänklåt

Inför premiären i division 5 nordöstra - B.O.IF. (Blackstad/Odensvi)

Idag fortsätter jag kartläggningen av Mönsterås GoIF:s konkurrenter i division 5 nordöstra. Tidigare har jag skrivit om Besa FF, Fågelfors IF och Hjorted/Totebo. Idag har turen kommit till B.O.IF - GIFs premiärmotståndare borta när seriespelet drar igång den 17 april.

B.O.IF
Blackstads IF och Odensvi IF gick samman 2002 eftersom de hade svårt att få tag på folk för respektive lag. Genom historien har lagen pendlat mellan division fem och sex. Redan ett år efter sammanslagningen gick man upp i femman, och har därefter etablerat sig som ett relativt stabilt mittenlag. Förra året kom man sjua av tolv lag.

Hemmalag
B.O.IF är ett utpräglad hemmalag. Faktum är att man förra året var det lag i serien som uppvisade störst differens mellan hemma- och bortamatcher med 17 respektive 9 poäng.

Dålig uppslutning på träningarna
I år tror jag inte B.O.IF. hamnar i mitten. Jag tror man åker ner till sexan.

Lagets hemsida ger ingen särskild information om spelarförluster eller nyförvärv inför 2010. När truppen presenteras redovisas omkring 30 spelare, men uppslutningen på träningarna verkar enligt gästboken vara dålig. Det rapporteras om 3 eller 6 spelare på träningarna. Den 1 mars skriver en person i gästboken: 3 pers förra helgen, 9 igår vilket betyder att vi borde vara 27 stycken nästa gång. Starkt! En annan gång skriver man: Hejsan grabbar Det har varit dålig uppslutning på träningarna sista tiden och då speciellt på söndagar på TR. Försöka att komma nu på söndag kl 18:00 . Tänk på att det är en rätt dyr kostnad för klubben. Dom ställer upp för er med den här kostnaden så ställ upp för klubben och delta på träningarna.

Laget ska ha spelat några träningsmatcher mot lokala lag runt Västervik, men inga resultat har redovisats. Jag har i alla fall listat ut att de vann en match den 6 mars mot IFK Tuna (div 6).

Mitt tips inför säsongen är att laget åker ner till sexan.

Hemmaarenor: Torvalla och Odenskrans (mest Odenskrans verkar det som).

Nyhet
Besa lär ha dragit tillbaka sin konkursansökan och deltar i seriespelet. Kanske har man förlorat några spelare, men synes också ha lyckats värva ett par till i sista stund.

Träningsmatcher
Igår spelade Mönsterås GoIF träningsmatch mot Norrlidens IF och vann med 2-1 (2 mål av Daniel Wallin). Match idag också?

Enligt kommentar så besegrade GIF idag Oskarshamns UBK med hela 7-0 i Smålandscupen.
Målskyttar Hjelm 2, Wesslund 1, och Martin lindqvist 4 mål. Utmärkt att målskyttet lossnar.

20 mars 2010

Eric Bergquist Musik- & Foto-Magasin
























Underbar reklam på framsidan till ett foto/negativ-häfte. Eric Bergquist hade sin butik vid det Modéerska torget - i hörnhuset sydväst om Modéerska fastigheten. Det hindrar dock inte reklambildens huvudperson att befinna sig vid något som ser ut som en norsk fjord.

Min far, Kurt, har berättat att han och Alvar brukade gå till Bergquists butik efter jobbet på lördagseftermiddagarna under 1950-talet. Där kunde de stå i timmar och lyssna på stenkakor. Till Bergquists belåtenhet blev det en hel del inköp också - fem skivor per lördag var ingen ovanlighet.

19 mars 2010

Utomhusbassäng


När jag städade i Stranda Hembygdsförenings arkiv så snubblade jag över det här fotot från 1987 skänkt av Barometern/OT. Det är alltså Vattenpalatset i Mönsterås som är under uppförande. I bakgrunden syns ett av hyreshusen på Parkgatan. Det här var en bild i min smak.

Nåden och rättskänslan - går dom att förena?

Nåden
En av den kristna trons viktigaste realiteter är nåden. Människan har inte fått livet och frälsningen som en rättighet, utan som en oförtjänt välvillig gåva av Gud. Ingen kan så att säga jobba sig in i himlen på gott uppförande eller goda meriter. Paradiset är ingen lön för ett hårt och strävsamt liv, som man kan tro om man lyssnar på Alfreds sång ”Fattig bonddräng” i Astrid Lindgrens Emil. Allt är Guds gåva i skapelsen och genom Jesu försoningsoffer. Så långt kristen tro.

Nådens princip bör förstås tillämpas även i mellanmänskliga relationer. I stället för hämnd så lever man förlåtelsens liv. Det är inte enkelt, men något en kristen strävar efter.

Rättskänslan
Givetvis kan nådens princip kombineras med en stark rättskänsla. Nåden sopar inte under mattan. Detta är extra viktigt gentemot stat, kommun och myndigheter av olika slag. Där får man lov att tillämpa en något mer kritisk hållning än man kan göra gentemot sig själv och sina medmänniskor. Anledningen är att den lilla människan lätt kommer i kläm när politiska institutioner och myndigheter blir korrupta eller brister i rutiner och rättvisa. Detta insåg Jesus själv som inte tvekade att kalla Herodes för ”den räven”.

Därmed har jag angett förklaringen till att jag ofta är kritisk gentemot myndigheter som missköter sig, men mer generös gentemot den enskilda människan.

18 mars 2010

Stranda Hembygdsförenings arkiv – en lokalhistorisk skatt


Stranda Hembygds-förenings arkiv fick sina nuvarande lokaler 1993. Handlingarna går från golv till tak.













Nya lokaler 1993
Det var 1993 som Stranda Hembygdsförening flyttade sitt arkiv från gamla församlingshemmets källare till den sk ”Bunkern” vid hembygdsgården i Elgerum.

Unikt arkiv
Arkivet är onekligen en unik skatt(gömma) för den som är intresserad av Mönsteråsbygdens historia. Där återfinns en omfattande fotosamling, tidningsklipp från i stort sett hela 1900-talet, bilder och fakta från den gamla köpingen och byarna i Mönsterås socken, arkiv från nedlagda företag och föreningar, nedtecknade minnen och skrönor, kartor, sjöfartspärmar, familjearkiv och diverse kuriositeter. Under åren har man också utarbetat en arkivförteckning, som förutom i arkivet, även finns på kommunbiblioteket och på Kalmar Läns Museum.


I arkivet finns exempelvis tidningsklipp från nästan hela 1900-talet.

Thure Räfsgård
Mannen som skapade och ordnade arkivet heter Thure Räfsgård. Han är, förutom välkänd folkskollärare emeritus, sannolikt den person som de flesta mönsteråsare mest förknippar med Stranda Hembygdsförening. Utan hans entusiasm och målmedvetna arbete hade arkivet inte blivit så högkvalitativt som det idag är. Även Sven-Eric Nelsson har lagt ner mycket arbete för att hålla arkivet i ordning.

En ny fas
Nu går arkivet in i en ny fas – datoråldern - då delar av handlingarna skall digitaliseras. Tanken är att en bredare allmänhet på ett smidigt sätt skall kunna ta del av arkivets innehåll via Internet. Det är också ett sätt för föreningen att väcka de yngre generationernas intresse för hembygden. För dom som har vuxit upp med Internet blir tröskeln förstås låg, om man bara genom några få klick kan hitta information om sin hemby eller sitt barndoms hus. Låt vara att det finns en speciell atmosfär i arkiv som inte kan återges digitalt.

Det brukar heta att alla har rätt till sin historia, till det förflutna. Det är en viktig insikt att vara rädd om och att arbeta för.


Arkivet ligger i den sk "Bunkern".


I arkivet finns handlingar som belyser en mängd aspekter av Mönsteråsbygdens historia.


Här är en karta som visar Mönsterås Köping med Kuggås från 1860-talet.

17 mars 2010

Skonerten Jennys öden

Jenny av Mönsterås
Det ringde en man från Sandhammarens Fyrplats och undrade vad jag kände till om skonerten Jenny av Mönsterås. Enligt en lokaltidning från 1800-talet så skulle Jenny ha strandat och blivit skeppsvrak vid Sandhammaren i maj 1862. Jag lovade att undersöka saken och hittade en notis om att Mönsterås starke man på 1800-talet – köpmannen, skeppsredaren, politikern m.m. Johan Ludvig Rosén – hade låtit bygga en skonert Jenny 1863; alltså ett år efter den påstådda strandningen. Hur gick detta ihop?

Strandad i maj 1862
Jag gjorde vissa efterforskningar i Kungliga Bibliotekets Digitaliserade svenska dagstidningar och hittade en spännande notis i Post- och Inrikes tidningar den 23 maj 1862. Där berättas om en svår dimma utanför Sandhammaren natten mellan den 14 och 15 maj varvid fyra fartyg strandade. Ett av fartygen var Jenny från Mönsterås med B. Ahlqvist som kapten.


Notisen i Post- och Inrikes Tidningar 1862.

Försvunnen i november 1864
Jag letade vidare och fann en annan notis i tidningen Kalmar från 12 november 1864 som berättade om en storm den 5 november då skonerten Jenny av Mönsterås hade drivit till sjöss vid Grimskär utan att ha blivit återfunnen.


Notisen i tidningen Kalmar 1864.

En skonert Jenny uppges alltså ha blivit skeppsvrak 1862. En skonert Jenny sägs ha drivit iväg 1864. Hade skonerten Jenny klarat strandningen 1862 eller fanns det två Jenny av Mönsterås?

Jenny av Mönsterås (I)
Svaret fann jag i en artikel om Johan Ludvig Rosén som publicerades i Stranda 1997-1998. Där framgår att skonerten Jenny byggdes 1851 på Björnö av skeppsbyggmästaren Olof Svensson och att fartyget först fick namnet Björn. Johan Ludvig Rosén förvärvade skeppet samma år och bad att få namnet ändrat till Jenny (efter äldsta dotterns namn), vilket godkändes. Fribrevet återställdes den 4 juli 1862 med uppgift att fartyget hade förolyckats. Dessa uppgifter stämmer väl med att skeppet blev skeppsvrak vid Sandhammaren i maj 1862.

Jenny av Mönsterås (II)
Rosén var dock inte sämre smålänning än att han 1863 lät bygga en ny skonert med samma namn - Jenny (II) på Nynäs skeppsvarv utanför Mönsterås med Samuel Nilsson som byggmästare. Befälhavare blev först B.A. Ahlqvist, som även hade varit kapten på den förolyckade Jenny (I). Han blev senare ersatt av G.O. Bergström.

1868 såldes Jenny till ett rederi i Sölvesborg. Fartyget hade alltså återfunnits efter försvinnandet 1864. 1880 fick fartyget sin siste ägare – handlanden Elof Magnusson i Pukavik. Natten mellan den 22 och 23 juli 1890 grundstötte hon på Gisselöre strand efter att ha sökt lä för storm och dimma. Därmed blev hon vrak och såld för upphuggning.

Faror och oro
Bakom de korthuggna tidningsnotiserna anar man ett dramatiskt sjömansliv med många faror som stormar och dimma. Det kunde säkert gå flera veckor innan anhöriga i hemmahamnen fick besked huruvida maken eller fadern befann sig i säkerhet eller hade förolyckats. Den oron kan man bara ana.

En blomstringstid för Mönsterås
Fartygen vittnar också om en blomstringstid för Mönsterås på 1800-talet då entreprenörer som Johan Ludvig Rosén kunde använda kommunalpolitk för att anlägga hamnen, samtidigt som han skapade sig en egen handelsflotta med hjälp av lokala skeppsvarv och tjänade stora pengar på trähandeln. Men lätt fånget var också lätt förgånget, vilket även Rosén fick känna på vid en stor konkurs på 1880-talet.

16 mars 2010

GIF spelade 2-2 med mersmak mot Timmernabben


GIF spelade ikväll 2-2 mot elitfyralaget Timmernabben. Vinsten låg inte långt borta.

Surrealistisk känsla
En lätt surrealistisk känsla infann sig när jag i tio minusgrader halkade mig fram utmed de isbelagda pölarna och snödrivorna som kantade Nynäsplanen för att se när Mönsterås GoIF spelade träningsmatch mot elitfyralaget Timmernabben.

Några iakttagelser
GIF ställde upp med vad jag bedömmer var drygt halva startelvan och sedan ett antal spelare som står någonstans på tröskeln mellan B- och A-lag. Saknades gjordes en del tunga spelare som Wesslund, Idris och Ardi. Det var hur som helst intressant och jag gjorde några iakttagelser, med reservation för att ha sett fel i strålkastarljuset.

1. GIF:s nyförvärv klarade sig bra. Både Jimmy Nilsson, Tobias Krantz och Martin Lindqvist skötte sig bra på sina positioner. Martin tyckte jag var särskilt på hugget.

2. De GIF-spelare som sedan tidigare ingår i A-laget och som spelade ikväll visade att de kommer att bli väldigt viktiga i år. Jamal styrde och ställde, Oskar ville mycket och var farlig och Ako var bäst så länge han spelade. Ja, det fanns väl ett par till som skötte sig bra, men jag hade det tufft med namnen ikväll.

3. De unga spelarna som fick chansen gjorde på intet sätt bort sig. Tvärt om. Särskilt den unge Manfred Löfström tycker jag verkar lovande i backposition. Men de andra visade också att de vill vara med och kämpa om en plats.

4. GIF:s uppträdande var exemplariskt på och vid sidan av planen. Inget tjafs, utan moget agerande även när domslut gick emot.

Matchen
Matchen då? Jo, den slutade 2-2, vilket väl var ganska rättvist, även om GIF var närmast segern. Ett av baklängesmålen hade vi dessutom aldrig släppt in på en gräsplan. Spelet i första halvlek hade en hel del i övrigt att önska. Felpassen var på tok för många. Ändå stressade man Timmernabben bra. I andra halvlek kan man faktiskt säga att GIF spelade betydligt bättre än Timmernabben den första halvtimmen då man med lite bättre flyt kunde ha avgjort matchen. Stundtals var Timmernabben utspelade och Jamal parkerade som suverän bollfördelare på mittplan. Timmernabben hade inte mycket spel, men när man väl kom till anfall var man ganska tunga.

Vilket Timmernabben var det då som GIF mötte? Jag frågade Nabbens tränare som lät meddela att det var ungefär halva startelvan, dvs ungefär samma fördelning som hos GIF.

GIFs andra mål gjordes av Oskar. Tyvärr har jag glömt bort vem som gjorde det första. (Tillägg: Första målet gjordes av Tobias Krantz).

För att summera: Starkt av GIF att nästan vinna mot ett elitfyralag. Tendenser till riktigt fint spel, men ett passningsspel som behöver förbättras. Timmernabben - ja, det krävs betydligt mer om man skall klara sig kvar i elitfyran.

Så där - hög tid att försöka tina upp vänster stortå.

Om arkiv och källor – ett förtydligande

Det verkar som om jag har ilskna dagen idag, så jag fortsätter att skjuta skarpt. Missa inte inlägget före detta - "Från skvallerkärringars blickar bakom gardiner till snokande arbetsgivare på Internet".

Bloggen är en frizon
Det har hänt att läsare har klagat på att jag inte alltid anger fotograf, källor och arkiv när jag skriver lokalhistoriska artiklar eller visar vykort på bloggen. Kritiken saknar inte fog för sig, även om jag har skrivit en samlande artikel i ämnet. Bloggen är i mycket min frizon från de akademiska kraven på att ange allt. Artiklar och glimtar från det förflutna har mer karaktär av essäer än akademisk forskning. Tanken är att skriva snabbt med bibehållen hög kvalitét.

Ett val med konsekvenser
Jag har medvetet tagit mig denna frihet, känt en glädje i skrivandet och varit oerhört produktiv. Jag har under drygt ett år levererat fler lokalhistoriska artiklar än vad som sammanlagt har skrivits om Mönsterås historia tidigare, för att nu skryta lite. Svagheten med att inte alltid ange källor och arkiv är förstås att mina uppgifter blir svåra att kontrollera för andra forskare. Och så finns det alltid finkänsliga arkivbildare som vill bli nämnda och tycker att man kanske brister i generositet och tacksamhet. Däremot brukar jag alltid ange tidigare forskning i ett ämne genom att hänvisa till litteratur.

Ingen kan äga det förflutna
Min grundläggande ideologiska ståndpunkt som säkert har bidragit till slarvet är att alla historiska arkiv tillhör alla medborgare och att de skall användas. Ingen kan äga det förflutna eller de spår av det förflutna som är av allmänt intresse. Ingen blir glad av att hyllmetrar av handlingar bara står och samlar damm. Offentliga arkiv och hembygdsarkiv är en angelägenhet för alla, inte bara en liten klick. De bör inte kommersialiseras. I denna fråga är jag faktiskt en liten piratpartist.

Dessa arkiv och källor nyttjas mest
Så för att förtydliga. De huvudsakliga arkiv och källor som jag har använt mig av genom åren är:

Min vykortssamling eller andra vykortsbilder jag fått digitalt.

Annat smått och gott från mina egna samlingar.

Mönsterås Kommunalarkiv (framför allt sådant som rör vissa av husen i Mönsterås, kommunala protokoll etc. Många känner inte till detta arkiv, men det är öppet för alla och väl värt ett besök).

Stranda Hembygdsförenings arkiv (särskilt gamla tidningsartiklar och foton. Eftersom jag har god inblick i det arkivet så använder jag det ganska ofta).

Lantmäterimyndighetens arkiv (särskilt kartor och lantmäterihandlingar)

Foton odyl jag har fått mig tillskickat av privatpersoner.

Från arkiv till artikel
Hur går då vägen från arkiv till färdig artikel. I de flesta arkiv finns kopieringsmaskiner. Och ganska ofta kan man kopiera det källmaterial man vill använda sig utav. Man kan också scanna dokument och bilder och digitalt överföra till sin egen dator (Dropbox är där ett mkt bra alternativ som jag använder). Ofta finns det i botten en fråga, ett historiskt problem som jag försöker lösa.

Privat intresse och arbete
Kan jag då skilja på mitt privata lokalhistoriska intresse och mitt arbete på Stranda Hembygdsförening? Är det inte som att sätta en alkis till att jobba på Systembolaget? Så här är det. Man får skilja på det på så sätt att när jag är på Stranda hembygdsförening så arbetar jag för en uppdragsgivare och arbetar enligt uppdrag. Däremot kan man säga att de befruktar varandra. Mitt arbete för Stranda gynnas av mitt intresse. Och mitt intresse gynnas av mitt arbete. Självklart blir jag inspirerad av arbetsmiljön och det är också rätt och riktigt. Men den inspirationen förvaltas sedan hemma. Mina artiklar genererar i bästa fall ett intresse för lokalhistoria, vilket i sin tur gynnar hembygdsföreningen.

Från skvallerkärringars blickar bakom gardiner till snokande arbetsgivare på Internet

Välmenande varningar
Det händer ibland att människor i ren välvilja varnar mig för att blogga. Jag kan förstå det. Det har ju hänt att människor förlorat både jobb och a-kassa för att de på sina bloggar framfört åsikter i samhällsdebatten eller endast gestaltat sina vardagsliv.

I farozonen
Eftersom Mönsterås är lite speciellt så kanske jag ligger lite i farozonen, särskilt som jag ibland framför åsikter som inte ligger i linje med Mönsteråsmajoritetens och även genomför en och annan kritisk granskning som säkert väcker anstöt i vissa läger. Arbetsgivare och potentiella arbetsgivare stöts bort, sägs det. De vill inte ha självständigt tänkande arbetare, utan toklojala mähän.

Från skvallerkärringarnas blickar bakom gardiner till snokande arbetsgivare på internet
Ja, det må så vara. Kanske har jag missat något jobb pga bloggen. Jag vet inte. Jag bryr mig inte. I det övervakningssamhälle som just nu håller på att bli praxis, så är vi alla övervakade – av myndigheter och av arbetsgivare, vissa även av Säkerhetspolisen. Jag är kartlagd. Du är kartlagd. Vi var kartlagda förr också, men då handlade det mer om skvallerkärringarnas/gubbarnas nyfikna blickar bakom gardinerna, vilket i och för sig var illa nog och kunde åsamka stor skada.

Tystnar inte
Skulle jag då tystna av dessa skäl? Skulle jag så sakteliga börja ge vika och anpassa mig till det förväntade? För att passa i de fina salongerna? För att få ryggdunkningar? Aldrig i livet. Det fria ordet skall in absurdum försvaras, även om det förstås finns vissa gränser gentemot ärekränkning odyl som skall upprätthållas.

Sedan behöver man inte såra medvetet. Inte heller kritisera utifrån självgodhetens grund. Jag har därför alltid försökt vara öppen med mina tillkortakommanden, och dom är många.

15 mars 2010

Undersökning inför kommunalvalet 2010

För något år sedan genomförde jag en av de mera misslyckade omröstningarna på bloggen. Jag frågade ”Vilket parti skulle du rösta på i kommunvalet i Mönsterås om det var val idag?". Omröstningen blev misslyckad av det skälet att de av bloggens besökare som röstade inte var representativa för Mönsterås Kommun. Dessutom hade ryktet spridit sig bland Sverigedemokraterna, varför de fick nästan 40% av rösterna, vilket förstås var helt missvisande. Förmodligen blir omröstningen inte särskilt lyckad nu heller, men jag vill göra ett test. När jag gjorde förra undersökningen hade bloggen ca 20 besökare per dag. Idag har den omkring 170. Det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad jämfört med föregående undersökning.

Med i undersökningen är de partier som sitter i Mönsterås Kommunalfullmäktige, samt Sverigedemokraterna eftersom de bara var 12 röster från att komma in 2006. Med får också mitt parti Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vara. Det presenteras i andra blogginlägg. Hoppas ni ursäktar.

Undersökningen återfinns i bloggens högerspalt.

Storgatan utan gatsten vann vykortstävlingen

Idag presenterar jag resultatet i omröstningen om favoriten bland svart-vita Mönsteråsvykort. Ganska klar vinnare blev "Storgatan utan gatsten" som fick 26% av rösterna. En mycket värdig vinnare där kyrkparkens träd och gamla skyltar ger gatan en speciell atmosfär. På andra plats kom "Järnvägen" med 14%. Trea kom "Från Kyrktornet" med 12%. Totalt röstade 41 personer. Stort tack för ert deltagande!


Ett vykort som visar Storgatan 1927 vann vykortstävlingen.

Om ni vill se de andra vykorten igen så återfinns dom här.

Sannolikt återkommer jag snart med en omröstning om vackraste färgvykortet, men det är förskräckligt svårt att göra ett urval.

14 mars 2010

Kandidaterna inför kommunalvalet - Centerpartiet och Moderaterna

Jag påbörjar idag en granskning av de lokala partiernas kandidater inför valet till kommunalfullmäktige i Mönsterås 2010. Först ut är Centerpartiet och Moderaterna.

Centerpartiet
Centerpartiet i Mönsterås har försökt göra en politisk poäng av att man har några nya kandidater på topp 55-listan till kommunfullmäktige. Tittar man lite noggrannare så kan man emellertid inte tala om någon större förnyelse om vi håller oss till de 10 toppkandidaterna. Roland Åkesson toppar förstås listan. Partiet vågar inte chansa på att släppa fram en ny kandidat till kommunalrådsposten. Och Roland har valt att fortsätta, trots de demokratiska implikationer som 25 år på samma post onekligen innebär. Även i övrigt återfinns idel välbekanta namn som Ann Pettersson (plats 2) och Patric Vadman (plats 4). Jämfört med valet 2006 hittar jag bara två nya namn bland de tio främsta – den duktiga Emma Magnusson som placeras trea och så Carina Holmberg-Olofsson som skjuts fram från plats 11 till 7. De ersätter Birgitta Pettersson och Maj-Britt Carlsson. Noterbart och en liten överraskning är att den gamle KD-profilen Torsten Pålsson står som nummer 45 på Centerpartiets lista. I valet 2006 kandiderade han för KD. Av de 55 namnen är det endast ett par som klingar osvenskt, vilket måste betraktas som en svaghet i en ganska så segregerad kommun. Som helhet är Centerpartiets lista befriad från överraskningar. Säkra kort är det som gäller för att säkra valsegern.

Moderaterna
Moderaterna fortsätter något överraskande att satsa på Curt-Rune Roos och Britt-Marie Domeij som de två toppnamnen. Men denna gång står Britt-Marie först och Curt-Rune på plats 2. Mot bakgrund av det som hände 2009 är detta obegripligt och politiskt vanvett. Curt-Rune Roos är för alltid förknippad med bristerna vid behandlingshemmet Carl-Boberggården där en flicka tog sitt liv. Britt-Marie Domeij var den som i socialnämnden var drivande för att ge sin partikamrat Roos stöd när han ville öppna upp behandlingshemmet. Detta uppmärksammades i hela Sverige. Ändå får båda förtroende att vara kvar på topplatserna. Visst måste människor få nya chanser, men med tanke på att båda har hängt med ett tag hade förstås varit bäst för partiet att träda tillbaka. Bra för partiet är dock att Eric Dicksson hamnar på tredje plats. Han är ung, sympatisk och duktig. I övrigt idel kända moderatnamn på listan, även om ytterligare tre är nya just på listan.

Jag återkommer med de andra partierna när jag vet mer. Jag tror att KD och Mp är färdiga också, men hittar inte deras listor på Internet.

Positiv helg för GIF med två vinster

Det blev en positiv helg för GIF med två vinster på lika många träningsmatcher. I går besegrades Oskarshamns UBK med 3-0, och idag slogs Ruda/Fliseryd tillbaka med 3-2; allt under god stämning i laget. Och nu skiter vi i att det var lag från sexan. Det här var viktiga segrar mot ganska bra lag, särskilt Ruda/Fliseryd, där ju GIF dessutom hade en match i benen sen igår.

Tyvärr kunde jag inte se dagens match pga en elak förkylning. Annars hade det varit extra roligt då Ruda/Fliseryd är mitt favoritlag efter GIF. Målskyttar i matchen mot Ruda/Fliseryd var Ako Eliassi, Daniel Hjelm och Martin Lindqvist.

Det är bra att GIF får göra mål. Det stärker självförtroendet inför fortsättningen. Det viktigaste är förstås att man får spela matcher och får fungerande lagkombinationer.

Damlaget skall också ha spelat en match mot Timmernabben denna helg, men där har jag inte fått något resultat.

Tillägg måndag: Mönsterås damlag besegrade Timmernabben med 2-0 eller 3-0, vilket förstås är väldigt imponerande! Det vågade jag inte hoppas på.

Så ska GIF ta hem femman

Man snackade mer fotboll förr
Förr i tiden snackade man mer fotboll än idag. Folk i allmänhet var engagerade i hur det gick för laget. Man snackade hemma, på caféer och på arbetsplatserna. Diskussionernas vågor kunde gå höga. GIF:s väl ve var en angelägenhet för hela bygden.

Ökad konkurrens, medgångsfans och minskat mediaintresse
Idag är det annorlunda. Den främsta förklaringen tror jag står att finna i att det idag finns fler konkurrerande aktiviteter som pockar på uppmärksamheten – alltifrån innebandy till internet. En del är också beroende av lagframgångar för att bevara intresset, och om laget får några svaga år försvinner medgångsfansen till Fredriksskans istället (så länge det nu råkar gå bra för KFF). Därför får man ibland stå ganska så ensam på IP tillsammans med de mest föreningsengagerade. Dessutom är min uppfattning att många klubbar har blivit allt mer interna de senaste tjugo åren. Möjligtvis beror det på en ökad finkänslighet inför sponsorerna. Det kan också bero på att lokalpressen inte bevakar föreningarnas årsmöten längre. För 30 år sedan kunde man läsa i tidningen om det mesta som beslutades inom GIF. Idag blir det ett jädra liv så fort man tar upp något som har hänt.

Så här tar GIF hem femman
Nå, idag ska jag berätta hur GIF ska ta hem division fem nordöstra, trots en besvärlig försäsong. Glöm spelsystem och sifferkombinationer, glöm bråk, glöm snön. Följande gäller:

1. Det sägs ibland att orden ”Kris” och ”Möjlighet” har samma tecken på kinesiska. Det är vad jag förstår inte riktigt sant (kris på kinesiska tror jag består av orden farlig eventualitet), utan något som hurtfriska föreläsare som skinnar kommunerna på kurspengar har hittat på. Likväl ligger det något i detta. Även klyschor kan vara sanna ibland. Motgångar och kriser kan om de hanteras rätt omvandlas till en ny styrka. Om GIF har styrka nog att samlas kring sitt gemensamma mål och lägga kontroverserna bakom sig så har man lagt en bra psykologisk grund.

2. GIF har en unik kombination av sydeuropeiskt spelsinne och entusiasm och nordisk styrka, fysik och taktik. Detta är som jag ser det lagets främsta tillgång som kan bli en oslagbar kombination om man förmår ta tillvara båda delarna. Teknik, tempo och fysik.

3. Fler i publiken. Den inspiration man får av att spela inför en talrik hemmapublik ska inte underskattas. Tänk om fler Mönsteråsare ville stötta laget från läktarna i år.

Jag undviker idag detaljer om positioner, spelsystem och trupp och ser till helheten. Punkt ett och två ovan är grundförutsättningar för att vinna femman. Punkt tre är inte nödvändig, men onekligen en hjälp.

Om GIF vill nå sina långsiktiga mål om Elitfyran, så tillkommer en sak – en konstgräsplan. Se vilket lyft Högsby har fått efter att man fick sin plan. Det skapar förstås mycket bättre träningsmöjligheter, samtidigt som det lockar till sig fler spelare. Men då behövs kommunalt stöd. Och eftersom man inte vinner val genom att lova konstgräsplan så lär vi få vänta ett tag till. Men vi måste börja påtala behovet.

13 mars 2010

Tant Anna

Det sägs att var och en är speciell på sitt sätt. Må så vara, men tant Anna var verkligen en speciell människa. Tant Anna, min farmors syster, avled för några dagar sedan i en ålder av 92 år.

Barndomen
Tant Anna föddes 1918 i Ingebo i Mönsterås socken, där föräldrarna Herman Nilsson och Ellen Maria Karlsdotter hade en liten gård. Anna var yngst i en skara på fyra systrar. Endast ett år gammal förlorade hon sin mor. Sju år senare, 1926, avled även fadern. Åtta år och föräldralös fick hon flytta till sin farbror Algot och hans hustru Sigrid i grannbyn Krokstorp. Där fick hon ett varmt hem tills det var dags att börja tjäna piga på 1930-talet. Alla bilder nedan blir större om man klickar på dem.


Tant Anna, hennes tre storasystrar och deras far stolta med hästarna i Ingebo vid 1920-talets början.


Familjen samlad på tomten framför huset i Ingebo vid 1920-talets början. Anna är den minsta flickan.

Yrkeslivet
Under större delen av sitt yrkesverksamma liv tjänade Anna som piga eller hembiträde hos familjen Bengtsson i Habbestorp, sedermera Högemåla. Det var förstås ett arbetsamt liv, men Anna hade alltid en bra kontakt med familjen.

Harry
När Anna var i 50-årsåldern träffade hon den snälle och tystlåtne jägaren Harry. Tycke uppstod och Anna flyttade in i Harrys stuga belägen mellan Högemåla och Habbestorp. De flesta trodde nog att Anna och Harry var gifta, men det var dom inte, även om de levde ihop i omkring 30 år.


Tant Anna med sin Harry.

De sista åren
Efter att Harry dött 1992 levde Anna kvar en tid i stugan, innan hon skaffade sig en bekvämare lägenhet i Mönsterås. När krafterna började ta slut flyttade hon till en servicelägenhet vid Jacobs Gränd. De sista åren bodde hon på Torshaga i Ålem där hon blev väl omhändertagen.


Anna och Harrys hus som Anna sedermera blev avlurad.

Snäll tant som kunde ordna kalas
Tant Anna är en av de snällaste människor jag har träffat. Hon hade alltid nära till ett leende, men även till tårar om barn eller katter for illa. Jag minns fantastiska kalas och världens godaste kokkaffe. Brygg- och snabbkaffe var inget man ens nämnde i tant Annas närhet. Och alltid bjöds det på minst 7 sorters kakor. När man så trodde att kalaset var slut så kom den småländska ostkakan in på bordet.

Lurad
Tant Anna var så snäll att hon ibland kunde vara godtrogen, något som ondsinta människor kom att utnyttja. När hennes Harry hade dött kom gamarna. En familj i Blomstermåla som satt i system att lura gamla ensamma människor besökte Anna flera gånger och lurade henne på de pengar som Harry hade lämnat efter sig i kuvert på vinden. Det talas om att en miljon försvann. Fler hundra tusen var det säkerligen. Samtidigt som den här familjen lurade till sig pengarna, så gjordes diverse investeringar i den aktuella familjens hus i Blomstermåla. De lurade också till sig Harrys bil och Annas hus. De påstod att Anna hade gett bort huset via gåvobrev. Något sådant kunde dock inte uppvisas. Däremot kunde mannen i familjen avslöjas ha förfalskat Annas namnteckning för att komma över huset. Tyvärr gjorde advokaterna någon slags överenskommelse så att lurendrejarna endast tvingades betala 46 000 kr för Annas hus. Kort därefter sålde de huset för 190 000 kr. Om jag hade bott i Mönsterås när detta skedde så vet jag inte vad jag hade gjort med skurkarna som fick ett gott liv genom att lura Anna.

Tant Anna var rädd för att skojarna hade fått henne att skriva under ett testamente. Därför ville hon för några år sedan skriva ett testamente där hennes vilja kom fram. De som hade ansvar för testamentet har dock slarvat bort det och det kan inte återfinnas. Slarvigt och nonchalant gentemot en kvinna som sällan fick den respekt hon förtjänade.

Bra kontakt med dottern
Tant Annas stora sorg var dock inte att folk lurade av henne hus och pengar, utan att hon inte fick några barn. Jag minns hur glad hon blev när hon träffade vår dotter. De fick en väldigt bra kontakt.


Tant Anna och vår dotter fick bra kontakt.

Trots de sorger som kantade Annas liv, så var hon alltid glad och tacksam. Jag kommer alltid att minnas det varma leendet, de gnistrande ögonen, kalasen och buset mellan Anna och dottern. Är det någon jag unnar paradiset så är det Tant Anna.


Sista gången Tant Anna kunde besöka oss. Tant Anna var finkänslig nog att inte tala om vad hon tyckte om vårt bryggkaffe. Själv kunde hon laga fantastiskt gott kokkaffe.


Ännu ett kort på Tant Anna som jag tycker om.


Tant Anna fyller år.

Nynäs 1914 och velocipeder


Ulf Söderbäck var vänlig att skicka mig detta vykort som visar ett parti av Nynäs 1914. Fotograf var August Melin. Jag blev först inte riktigt klok på vilken del av Nynäs som visas. Men eftersom man kan se vatten på båda sidor, samtidigt som det sluttar ganska brant på båda sidor, så undrar jag om det inte kan vara en del av vägen ut mot Oknö, med Trollsjön som skymtar på högersidan. Men jag är inte säker.
























Ulf skickade även dessa härliga gamla velocipedkort. Och jag tycker de passar bra ihop med den härliga grusvägen ovan. Ulf, som är mycket kunnig vad gäller äldre fordon, tror utifrån analys av fordon och frisyrer att korten är tagna på 1920-talet. På fotot med den ensamma kvinnan noterade Ulf den gjutna registeringskylten som angav hemmahörighet, samt löpnummer. Under en period på 15-20 år var det lagstadgat att alla velocipeder skulle vara försedda med en dylik skylt. Ulf skriver vidare: "En kuriös detalj är att man före ca 1925 inte vågade riskera att ha slitsade hål på framgaffeln. Vid punktering måste man därför med stor kraft bänd isär gaffeln för att få ut framhjulsaxeln ur dess slutna hål! Jag har själv gjort detta och måste då använda domkraft! Här kan man se att damsadeln liknar herr-dito. I begynnelse var detta emellertid en moralisk omöjlighet. Damsadlarna bestod därför av endast 2 "kuddar", men var tvärt avhuggna på hälften, utan spetsig del!"

12 mars 2010

Debatten om Roland Åkesson och media lever vidare - Eje Wadebro (Mp) kommenterar

Blogginlägg försvinner snabbt ner på sidan och glöms lätt bort. Vissa ämnen är emellertid av sådan karaktär att de inte genast bör hamna i skuggan. Som min häromdagen publicerade artikel om Roland Åkesson, kommunens hemsida och media. För första gången har en ledande lokal partiföreträdare reagerat på en artikel om den lokala demokratin i Mönsterås. Det är Miljöpartiets Eje Wadebro som i en kommentar ger sin syn på ämnet. Jag publicerar här Ejes kommentar i sin helhet och tackar samtidigt för att någon äntligen vågade stå för en åsikt i denna fråga.

Vi är förvånade att inte fler har reagerat på Roland Åkessons sätt att utnyttjat media. Även media (kommunens hemsida)som är skattefinasierat. Vi kan konstatera redan från 1985 direkt efter maktskiftet hur medvetet informationen från kommunen blev Rolandorienterad och hur andra partiers insatser tonades ner. Man får inte glömma att de flesta besluten sker i samförstånd, men att en person tar åt sig äran. Därför tycker jag att denna analys som finns i J.s blogg är mycket bra.

Vi har bra koll på vad som hänt under 25 år inom kommunen både utåt och bakom kulisserna och man ska inte underskatta vissa tjänstemäns medverkan i mediabilden.
På senare år har RÅ undvikit debatt i fullmäktige och de sista valen har det inte förekommit några valdebatter, vilket bekräftar bilden av envägskommunikation. Vi har även sett samma sak hur våra motioner förminskas och dumpas för att inte få publicitet.
Allt detta är ett bekymmer för lokaldemokratin och som vi kallar speciella förhållanden i Mönsterås kommun.

Eje Wadebro Mp