31 oktober 2010

Roxyhuset före Roxy


Som jag redogjort för i tidigare inlägg så etablerades Roxybiografen på Nygatan i Mönsterås 1942 (läs historik och se bilder här och här). Det här fotot visar huslängan före Roxy 1936. I något av husen fanns det vid denna tid en snickerifabrik.


Det här foto är från 1940-talet. Som synes har man nu murat igen vissa fönster, sannolikt för att biosalongen låg där bakom.

Källa:
Stranda Hembygdsförenings arkiv

30 oktober 2010

Mönsterås i konsten - del III



Det här träsnittet är gjort av konstnären Albert Theodor Gellerstedt (1836-1914) 1872. Jag är relativt säker på att han har befunnit sig på Nynäs där scouterna brukar ha sitt valborgsfirande. Det mest intressanta är kanske att det verkar pågå ett skeppsbygge vid Nydala. Om jag inte minns helt fel fanns det ett litet skeppsvarv där på 1860- och 1870-talen. Klicka för större format.

29 oktober 2010

Bilstation med helnyktra förare


I Mönsterås telefonkatalog 1939 så gjorde 5 bilstationer reklam. Gustaf Nilsson lockade med "Helnyktra förare".

Enligt 1939 års telefonkatalog, så fanns det då hela 5 taxistationer i Mönsterås - eller bilstationer som det kallades på den tiden. För att vinna i den hårda konkurrensen kunde man ju alltid skryta med 8-sitsig bil. Stackars Hilding Karlsson hade bara en 7-sitsig. Men frågan är om inte Gustaf Nilsson hade kommit på det allra bästa - han lockade nämligen med "Helnyktra förare". Eftersom han nämner det som en för honom gynnsam fördel i reklamen, så infinner sig förstås funderingar kring hur det stod till med nykterheten hos de andra bilstationerna.


Reklam i Mönsterås telefonkatalog 1939.


Ytterligare en bilstation och ett åkeri.

Alla skyller på alla när skolans problem dryftas i Mönsterås - Mönsteråsbloggen fördelar ansvaret

Mönsteråsskolornas problem
De senaste åren har skolorna i Mönsterås uppmärksammats på olika sätt, oftast i negativ bemärkelse. Det har handlat om disciplinära problem, mobbning och bristande resurser till barn i behov av särskilt stöd. Även skolverket har ibland haft anledning att rikta kritik. Och alla skyller på alla.

Alla skyller på alla
Senast idag har Lärarnas Riksförbund en insändare i Barometern/OT där man skyller på media som man menar skriver negativt, men även samarbetsovilliga föräldrar får sig en slev av kritiken. Politiker (Patric Vadman) skyllde på lärarna när betygen var låga, även om han sedan tog tillbaka sitt uttalande. Andra politiker påpekar att skolan behöver mer resurser. Lärare och rektorer brukar liksom facket skylla på föräldrarna. Skolchefen gör lite av varje – tar lärare och rektorer i försvar, skyller lite på föräldrar och tar på sig lite själv (läs även här).

Facket verkar önska mörkläggning
Hur ska man då se på saken? Att skolorna i Mönsterås har problem kan man inte sopa under mattan, även om jag personligen inte märkt av det. Min dotter stortrivs i skolan. Men fackets kritik mot media är tragisk. Facket försökte en gång stoppa vad jag skrev på min blogg. Nu verkar de ogilla att tidningarna skriver om skolproblemen i Mönsterås. Mörkläggning med andra ord. Det är man ju duktig på i Mönsterås, men det löser ingenting.

I grund och botten inte lärarnas fel
Men vem har ansvaret? Facket har rätt i en sak. Det är i grund och botten inte lärarnas fel att det ibland ser ut som det gör. Visserligen har vi under årtionden haft en i många avseenden bedrövlig lärarutbildning i Sverige, men detta kan ju inte lärarna rå för. Jag vågar påstå att så gott som alla lärare gör ett bra jobb i Mönsterås utifrån de omständigheter som råder.

Skolplikten innebär att skolan har ansvar för ordningen
I Sverige råder skolplikt. Det betyder att vi föräldrar är skyldiga att skicka våra barn till skolan. Det innebär också att kommunen är skyldig att tillhandahålla en trygg skola med de resurser som behövs, samt att genomtänkt upprätthålla ordningen och ta itu med mobbning. När jag som förälder överlämnar mitt barn till skolan på morgonen, överlämnar jag också förtroende och ansvar till skolans personal. Som förälder kan jag inte ta ett direkt ansvar för hur mitt barn sköter sig i skolan eller blir bemött av andra.

Föräldrarna har ingen skolplikt
Notera att jag som förälder inte har skolplikt eller skyldighet att medverka till att min unge sköter sig i skolan, även om man som förälder förstås gör så gott man kan för att fostra barnet hemma. Men det är alltid skolans uppgift att upprätthålla ordningen i skolan. Man kan som förälder göra ett fantastiskt jobb, varvid ens barn ändå missköter sig i skolan. Det finns alltid ett eget manöverutrymme för barn som föräldrar inte alltid kommer åt. Visst är ett samarbete önskvärt, men absolut ingen plikt. Överlag pratas det alldeles för mycket om föräldrar i skolans värld idag. Men i skolan bestämmer rektor och lärare. Det är kommunens/politikernas ansvar att ge rektor och lärare de resurser (även kompetens) den behöver för att klara av resurskrävande barn, samt upprätthålla ordning.

Politikerna har det yttersta ansvaret, därefter skolchef, rektorer och lärare
Om kommunen/politikerna gör sin del, vilket man inte alltid gjort i Mönsterås, så får tjänstemännen lättare att genomföra sin del. Givetvis finns det alltid enskilda rektorer och lärare som inte är uppgiften mogen. Det förnekar jag inte. Ibland räcker det inte att politikerna har gjort vad de ska. Utan en kompetent rektor blir det ändå problem. Men där kan jag förstås inte uttala mig hur det ser ut på de olika skolorna i kommunen.

Föräldrar, barn och tid
Står då föräldrarna helt utan ansvar? Nej, det menar jag inte. Föräldrarna har förstås det övergripande ansvaret för att lägga en sund värderingsgrund hos sina barn Men sådant kräver tid. Och dagens samhälle ger inte föräldrar särskilt mycket tid med sina barn. I regel tvingas båda föräldrarna arbeta utanför hemmet för att klara av den levnadsstandard vi har vant oss vid i västerlandet. Och så har vi ett samhälle som hela tiden stressar in barnen i olika fritidsaktiviteter på kvällstid. Där tror jag att föräldrar skulle våga säga nej lite oftare för att få mer tid själva med sina barn. För fostran och trygghet kräver mycket närvaro, inte bara sk kvalitativ tid. Allt snack om kvalitativ tid är ett otyg och många gånger bara ett försök att dämpa det dåliga samvete man kan få av bristande närvaro.

Summering
Hur skall skolans värld bli tryggare i Mönsterås? Ge framför allt skolan de resurser (ekonomisk, kompetens etc) den behöver. Se till att skolan har de redskap den behöver för att lösa sina uppgifter. Se också till att skolan är klar över sitt ansvar. I övrigt kräver det ett nytt tänkande från alla vad gäller ansvar, värderingar och hur man nyttjar sin tid. Kanske är det också dags att införa tydliga betyg i uppförande så att även barnen får lära sig att ta ansvar för sitt beteende.

28 oktober 2010

Mönsterås i konsten - del II

Idag fortsätter jag artikelserien om Mönsterås i konsten där jag särskilt fokuserar äldre konst från tiden innan kameran började ge oss bilder. Alla bilder är klickbara för större format.


I den första artikeln nämnde jag Stanislaus Leczinskys panoramamålning över Mönsterås från sjösidan från 1863. Här är den.


Tavlans vänstra del. Till vänster ser man först Kuggås som tidigare hade varit avrättningsplats. Bebyggelsen var ännu inte särskilt omfattande, men några små stugor fanns det. Notera den branta sluttningen till Kuggås. Långt där borta kan man också se nuvarande biblioteksbyggnaden som då var tingshus. Båtarna ligger i det som hette Kopparslagarevik. Området fylldes igen pö om pö under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet. Om någon skulle ha målat samma vy idag skulle han bland annat ha fått måla dit Mönsterås Bostäders hyreshus i hamnen, bussgarage och det gamla lokstallet.


Tavlans mitt. I bakgrunden kyrkan och husen vid Storgatan och blivande Sjögatan. Själva hamnen hade man börjat anlägga, men den hade inte alls samma omfång som idag.


Tavlans högra del. I bakgrunden norra delen av dagens Sjögatan. Som synes fanns det då ingen bro ut mot Kråkerum. Kråkerums herrgård ska synas längst till höger på tavlan. Är dock lite osäker om jag fick med huset på fotot.

MBB - Det glada bluesbandet




Året var 1992 när Mönsterås Bluesband fick vara med i lokalpressen. Inget konstigt med det. Ett band av den kalibern får förstås en artikel ibland. Ändå finns det två högst anmärkningsvärda iakttagelser man som läsare kan göra.

1. Mönsterås Bluesband hade vid denna tid, enligt Barometern/OT, en kvinnlig sångerska - Eva Bergqvist (numera journalist på Barometern/OT). När man läser om MBB på Wikipedia så förbigås denna intressanta epok i bandets historia med total tystnad. Jag hittar faktiskt ingenting om detta någonstans på Internet. Skulle vara intressant att få veta hur bandet lät med en kvinnlig röst. Hur lät hon i jämförelse med exempelvis Mamie Smith? (Informationen om en kvinnlig sångerska stämmer inte, se nedan).

2. MBB säger sig i artikeln vilja bemöta fördomen att blues skulle vara sorglig. Det är den ju inte alls, menar grabbarna i bluesbandet. Hmm...undrar hur man tänkte där. Det är väl ingen fördom att blues oftast handlar om "blue moods". Många skulle nog mena att det till och med är kärnan i bluesens identitet. Nå, glada ser de ut att vara; alla utom mannen till vänster. I övrigt hög dansbandsfaktor på de smilen.

Kommentar efter artikelns färdigskrivande
Artikeln har fått en kommentar där den i Barometern/OT påstådda sångerskan, menar att hon inte alls var sångerska utan istället trakterade orgel, klaviatur etc. Jag är tacksam för denna rättelse. Dock byggde min information på artikeln i Barometern/OT, som jag förmodade förmedlade tillförlitliga uppgifter. I kommentaren härleder hon mitt antagande att hon var sångerska till någon slags manlig fördom om kvinnor i band där jag tror att de bara kan sprattla med benen eller sjunga. Så är alltså inte fallet. Jag är mycket väl medveten om hennes instrumenttrakterande, men utgick som sagt ifrån att uppgifterna i Barometern/OT stämde. Nu vet vi att de inte gjorde det. Nu vet även Eva att jag inte byggde på fördomar; i alla fall inga andra än dem om Barometern/OT:s tillförlitlighet.

27 oktober 2010

Kommunalråd i rullstol

Ingen har väl missat den nya geniala svenska komediserien "Starke man" om kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i Svinarp. I det tredje avsnittet uttalar han sig nedlåtande om funktionshindrade när han tror att kameran är avstängd. Kommunalrådet försöker göra en pudel som misslyckas totalt. Slutligen återstår bara en sak för Lars-Göran - att sätta sig i en rullstol för att gottgöra och framstå som medkännande.


"Starke man" Lars-Göran Bengtsson får sätta sig i en rullstol för att gottgöra sina nedlåtande uttalanden om funktionshindrade.

Nå, Svinarps starke man är inte det enda kärnfriska kommunalråd som har provat på rullstolsåkning. Även Mönsterås kommunalråd har som synes provat detta färdmedel. Några likheter i övrigt finns det förstås inte...


Även Mönsterås kommunalråd har provat på rullstolsåkning.

KLT:s nya biljettsystem - årskortet försvinner, minskad flexibilitet och ungdom vid 25


KLT inför ett nytt biljettsystem. Då räknas man som ungdom om man är mellan 20 och 25.

Nytt biljettsystem
KLT står just till att lansera sitt nya biljettsystem och ersätta de gamla korten med ett resekort. Det må kanske vara nödvändigt då inte särskilt mycket hänt sedan det nuvarande infördes 1989. Jag ska inte gå in på detaljerna, men noterar tre saker.

1. Årskortet försvinner - dyrare om man är från Mönsterås
Eftersom årskortet försvinner så blir det nya systemet betydligt dyrare för regelbundna pendlare, inte minst för invånare från Mönsterås kommun som tidigare har fått årskortets grundavgift till hälften´subventionerad av kommunen. Nu kan man istället köpa 30-dagarskort, som blir betydligt dyrare per resa.

2. Mindre flexibelt för den som inte kan detaljplanera
20-resorskortet försvinner och ersätts av 14-dagars respektive 30-dagarskort. Möjligtvis kan pendlare som säkert åker buss varje dag tjäna några ören på att köpa 30-dagarskort. Men för den som inte kan planera sitt bussåkande i detalj (den som behöver bilen ibland eller blir sjuk ibland) blir det nya systemet mindre flexibelt. Tidigare skulle man använda sina 20 resor inom 30 dagar. Därmed fanns det en mariginal att ta bilen vissa dagar eller att bli sjuk en vecka. Med det nya systemet köper man ett 30-dagarskort som gäller just 30 dagar. Varje dag man måste ta bilen eller är sjuk så förlorar man alltså pengar och varje bussresa blir dyrare. Jag hjälpte frugan och det tog två timmar att räkna ut vilket alternativ som blir förmånligast utifrån olika scenarion beroende på hur många dagar hon behöver bilen, råkar bli sjuk etc.

3. Ungdom upp till 25
För det tredje inför man en rabatt för dom man kallar ungdomar mellan 20-25. De åker för 70% av vuxenpriset. KLT förlänger således ungdomsperioden upp till 25-års ålder. Sanslöst! När min mor var ung så blev man vuxen när man konfirmerade sig. När jag var ung var det när man blev myndig vid 18 års ålder. Nu är man alltså inte vuxen ens vid 25. Personligen tycker jag det är mycket underligt att man inför särskilda rabattsystem för vuxna myndiga människor i en viss ålderskategori. För nog är man vuxen när man är 20-25 år.

26 oktober 2010

- Stanna, jag ska inte slå dig. Om barndomens farliga killar.

De farliga killarna
Även om jag i många avseenden betraktar min barndom som ett enda stort äventyr, så fanns det förstås faror som lurade. Dagens inlägg tillägnas de sk ”farliga killarna” som gjorde kryssningarna mellan kvarteren i Mönsterås till svårplanerade logistiska manövrar.

När min bästa kompis Peo flyttade så blev det förstås en hel del turer mellan hans nya bostad på Älgerumsvägen och mina kvarter kring torget och Pionjärgatan. Var som helst kunde de ”farliga killarna” dyka upp; de som skulle ha tag på oss och slå oss. "Farlig kille!", var varningsordet som fick oss att springa så rasande snabbt att gympaläraren av ren häpenhet skulle skrivit in en femma i betyget istället för den sedvanliga tvåan om han hade sett oss.

Uffe och Helling
Farligast och otäckast var ”Uffe och Helling”, två vilsna och förvirrade smågangstrar från Industrigatan. De hade valt ut mig och Peo och jagade oss varhelst de kom åt. Helling var ju inte särskilt stark, men såg otäck ut. Uffe var både stark och oberäknelig. Ibland hade Uffe pilbåge med sig och sköt pilar in i Peos trädgård. Jag begrep aldrig varför de var ute efter just oss. Minns bara att de en dag kom inrusandes i Peos trädgård och kastade stenar. Rädslan för dessa grabbar var högst påtaglig och jag kan ännu minnas skräcken de gånger jag var jagad. Idag frågar jag mig förstås varför vi lät oss jagas.

Örfilar vid tennisbanan
Förunderligt nog lyckades de aldrig fånga mig. Med några undantag. På högstadiet kom de åt mig ibland, så några strypgrepp från Uffe blev det på de lärarfria och obevakade lektionerna ”Fritt valt arbete” (Pingis på Fritidsgården). Likaså blev jag en gång iväglurad ner till tennisbanorna vid IP av en kompis kompis för att spela tennis. Allt visade sig dock vara ett trix. För plötsligt kommer Uffe för att ta hand om mig, vilket han också gjorde. Jag kom undan med några örfilar. Att ge igen var inte att tänka på eftersom Uffe hade med sig sin livvakt ”Tojja”. Min kompis kompis stod och tryckte i en buske medan örfilarna utdelades.

Det lugnade ner sig
Senare i nian klådde jag upp Helling, varvid även Uffe lugnade ner sig. Ett par tre år senare fick jag en trevlig pratstund med Helling och vi hade definitivt lagt det gamla bakom oss. Helling hade blivit en riktigt trevlig grabb. Även Uffe gick det att snacka med, även om han var omöjlig att komma inpå livet. Jag tror aldrig någon begrep hur han tänkte och kände. Tyvärr är båda döda idag genom tragiska omständigheter.

-Stanna, jag ska inte slå dig
Andra farliga killar som man passade sig för var ”Prickiga ansiktet” och ”Salongen”. Varför vet jag inte. Vi hade aldrig gjort dem något och jag har inget klart minne av att de jagade oss. Jo, Salongen, som fått sitt namn av att han var son till hårfrisörskan mitt emot brandstationen, fick mig en gång att stanna upp genom att skrika ”stanna, jag ska inte slå dig”. Det gjorde han inte heller. Han nöjde sig med att säga. ”Jag ska inte slå dig, men gör inte om det”. Göra om vad? Jag fattade ingenting, men höll god min för att slippa få stryk. Helt sanslöst vad undfallande jag var.

Man kan förstås fundera på huruvida den dagliga oron påverkade mitt sätt att hantera tillvaron framöver. Jag vet inte. Möjligtvis har det bidragit till att jag inte är pascifist.

Radhusbyggen i Mölstad


Radhusen i Mölstad byggdes 1957-1958. Här verkar man snart vara färdiga med fyrorna på Kyrkogårdsgatan 3 (numera rivet) och Parkgatan 39. Bakom arbetsbarackerna skymtar första våningen på Kyrkogårdsgatan 5. I förgrunden har man påbörjat bygget av radhusen med treor på Parkgatan. Klicka för större format.


Bygget av Kyrkogårdsgatan 3 pågår. I bakgrunden skymtar husen vid Storgatan. Till höger bakom baracken skymtar taket på ett hus som inte finns idag.


Ett av radhusen med fyror som även fick vind.


Till höger Kyrkogårdsgatan 5, Längst bort Parkgatan 39.


För några år sedan rev man Kyrkogårdsgatan 3.

25 oktober 2010

Vem ska betala rivningen av tegelbruket?


Kommunen har tagit på sig ansvaret att riva Herrstorps tegelbruk. Men vem ska betala? Kommunen ger ännu inget svar på frågan.

Oklarheter
Sedan några år har det pågått diskussioner om vilket dödsbo som egentligen äger Herrstorps gamla förfallna tegelbruk utanför Mönsterås. Byggnaden är sedan länge förfallen och utgör en potentiell fara för den som dristar sig att gå dit. Men eftersom ingen har tagit på sig ägandeskapet så har ärendet dragit ut på tiden. Nu verkar man dock ha kommit så långt i förhandlingarna så att det står klart att Mönsterås Kommun tar ansvar för rivningen.

Förhandlingarna har skötts av kommunledningen
Tekniska Kontoret som får ansvar för själva rivningen verkar dock inte veta vem som ska betala. Förhandlingarna med ägarna har skötts av kommunledningen. Det talas om att kommunen skall sälja flis som man får vid rivningen, vilket möjligtvis skulle kunna antyda att kommunen också finansierar hela eller delar av projektet.

Inte så kul att ärva ett tegelbruk
Rent juridiskt kan det inte vara kommunens skyldighet att betala rivningen av en industrifastighet man inte äger. Å andra sidan kan det finnas kompliktationer som gör att det är den enda realistiska utvägen. Att plötsligt ärva ett gammalt ruckel till tegelbruk måste förstås vara en mardröm, så man kan kanske delvis förstå att ingen vill ta på sig ägandeskapet, även om det inte borde vara omöjligt att rent juridiskt komma fram till vem som äger.

En långsökt tanke
Tänker man lite långsökt så kan man ju hävda att tegelbruket en gång i tiden gav bygden arbetstillfällen och kommunen skatteintäkter, varför det är rimligt att kommunen idag tar ett visst ansvar.

Hur som helst så skall detta inte mörkas. Jag inväntar därför svar från kommunen om vem som skall betala.

Läs gärna min dokumentation från tegelbruket.

Bluesfestivalen
Enligt dagens Barometern/OT är Bluesfestivelen i fara då man har svårt att få folk som vill sitta styrelsen och jobba med festivalen. Tråkigt. Likväl gäller det nu för kommunen att hålla sig lugn så att vi inte får ett nytt Hultsfred där kommunen går in och satsar stora summor för att rädda festivalen. Ett visst kommunalt bidrag som det har varit är förstås ok, men kommunen kan inte "rädda" festivalen.

24 oktober 2010

Kvarteret från ovan

Roade mig att titta på mitt bostadskvarter från ovan och fann vissa skillnader beroende på vilken karttjänst man använder.





















Eniros karta blev snabbt suddig när man närmade sig radhuskvarteret i Mölstad. Dessutom kan man se tre radhus som revs omkring 2005! (markerade med röda kryss)





















Google Maps var betydligt bättre. Bilden var tydligare, om än något ljus. De rivna husen är borta, men de områden där husen stod är inte gröna vilket antyder att bilden är tagen strax efter rivningarna då ännu inget grönt gräs hade hunnit börja växa där.





















Bäst var Hitta.se. Det är visserligen samma bild som på Google Maps (vilket man kan se på bilarnas placering), men ljussättningen är här bättre.

23 oktober 2010

Mönsterås i konsten - del I


Mönsterås kyrka och kyrkogård 1863 efter tavla av Stanislaus Leczinsky. Notera de vackra grindstolparna som jag tror togs bort vid 1800-talets slut. Mellan stolparna fanns ett kreatursgaller så att de grisar som gick fria på köpingen inte skulle ta sig in och böka upp gravarna. I övrigt ser det onekligen lite ödsligt ut i parken jämfört med idag, kanske beroende på att marken nyttjades som kyrkogård. Även intressant att se Köpingens hus, bland annat tycker jag mig se de två små hus som idag utgör Byxshop.

Mönsterås före kameran
Det äldsta kända gatufotografiet från Mönsterås är från 1870-talet. Det betyder inte att vi svävar i total ovisshet om hur Mönsterås såg ut före kamerans tidsålder. Kartor med textbilagor från 1726 och framåt visar bebyggelsens utbredning relativt detaljerat. Vidare ger mantalslängder och husförhörslängder besked om vilka som bodde i Mönsterås. Domböcker, sockenstämmoprotokoll och brev kan också ge intressanta glimtar från köpingen. Det hände också att utländska resenärer beskrev Mönsterås när de kom hit och stannade över natten. Men så har vi också en och annan tavla och teckning. Som exempelvis den jag visar ikväll.

Stanislaus Leczinsky
Bilden ovan är en kopia av en förkommen tavla som en gång gjordes av konstnären Stanislaus Leczinsky på 1860-talet. Tavlan finns i två kopior – en av E. Angelin från 1933 (den ovan) och en av John Sjöstrand (som även har ritat människor i bilden).

I Mönsterås är han kanske ändå mest känd för en fantastisk panoramamålning över Mönsterås från sjösidan, signerad 1863. Denna tavla tänkte jag återkomma till vid ett annat tillfälle, då den förtjänar ett eget inlägg. Vidare har han gjort en liten oval teckning med motiv från norra torget och Modéers handelsbod från 1862. Originalet är väldigt otydligt, men Hugo Lundgren har målat en kopia som jag själv köpte på Tradera för något år sedan.

Stanislaus stamfader lär ha inflyttat från Livland vid 1600-talets slut. Själv var han född 1821 i Vesterhajde socken på Gotland. Han avled den 22 juni 1868 i Mönsterås församling.


Liten del av tavlan som visar Mönsterås från sjösidan 1863. Båtarna ligger i området där bussgaragen/lokstallet och Mönsterås Bostäders nya hus ligger idag. Till vänster del av Kuggås. Jag tror också att man ser det gamla Tingshuset (dagens bibliotek) skymta där bakom. Jag återkommer till färgversionen av denna tavla.


Stanislaus självporträtt.

Litteratur:
Molin, Harry- Konstnären Stanislaus Leczinsky, i: Stranda 1985-1986.

I Personhistorisk Tidskrift 1929 finns en utredning om släkten Leczinsky.

Intoleransen bland Humanisterna

Häromdagen hade jag en artikel som behandlade religionsfriheten och den allt aggressivare tonen från den fundamentalistiska grenen av den organiserade ateismen. Att ämnet är aktuellt visas av en artikel i dagens SvD. En kvinna redovisar där varför hon hoppar av Förbundet Humanisterna, som hon menar uppvisar en allt större intolerans mot religiösa på ett i det närmaste fanatiskt sätt. Läs här.

En rest av en gammal trädgård på Torget

Häromdagen gick jag förbi platsen där min barndoms favoritträdgård låg på torget i anslutning till torgbacken. Vildträdgården med tillhörande gammal tvättstuga och utedass försvann när Algotshuset byggdes vid 1980-talet mitt. Men förunderligt nog fanns det kvar en liten rest av den gamla trädgården. Och det var inga problem att för sitt inre öga se hur det en gång hade sett ut.


En liten rest fanns kvar av min barndoms favoritträdgård.


Det är en liten bit av trädgårdens södra del som blev över.


Tyvärr har jag inget bra kort på trädgården, men den låg bakom det här huset.


Här ser man trädgården på långt håll i kortets högra del.


Här kan man också se trädgården till vänster om det vita huset i bildens mitt.

22 oktober 2010

GIF inför två-årskontrakt, träningspremie och matchbonus

Flera förändringar på gång
Att Mönsterås GIF får en ny tränare, Anders Jonsson, har jag redan skrivit om tidigare. Men enligt flera samstämmiga källor är fler förändringar på gång inför en ny satsning nästa säsong.

Vissa av spelarna kommer att få två-årskontrakt. Det talas också om träningspremie, matchbonus och en grundsumma.

En nödvändig anpassning
Om detta stämmer, vilket mycket tyder på, så är det enligt min mening en nödvändig anpassning till de villkor som råder inom dagens fotboll. Något var man onekligen tvungen att göra för att öka chanserna att få behålla duktiga spelare längre, samtidigt som man visar lite extra uppskattning för det jobb spelarna lägger ner för klubben. Inte minst sänder det här ut signaler att föreningens ledning verkligen vill något och ger spelartruppen sitt stöd. Sedan är det förstås en utmaning att skapa ett rättvist system så att det inte skapar avundsjuka.

Nu hjälper vi GIF att klara det här
Jag vet att GIF länge satte en ära i att man var en av de sista klubbarna i bygden som inte gav pengar för att locka spelare. Det sades också att man inte hade råd. Men det är bra att man vågar gå en annan väg. Jag tror faktiskt inte att klubbkänslan eller idealismen hotas av detta. Man kan givetvis drömma om andra tider när det såg annorlunda ut. Men vill man gå framåt och få den kontinuitet som är så viktig för att på sikt avancera en eller två divisioner, ja då var detta en nödvändig förändring. Personligen är jag beredd att nu stödja GIF lite extra, köpa några fler lotter etc för att hjälpa till med finansieringen av detta.

21 oktober 2010

Mönsterås GIF 1983


Snubblade över det här GIF-fotot från augusti 1983 (klicka för större format) Många kända ansikten. Till vänster ser vi tränaren Ronnie Iwesslätt. Längst till höger biträdande tränaren och GIF-legendaren Åke Jonsson. Bland de andra kan nämnas Jan "mini" Andersson, även han en GIF-hjälte. Kenneth Johansson ser jag också. Ja...här finns många man känner igen. Eftersom kortet är taget i augusti så kan väl knappast seriesegern ha varit klar än. Det var annars 1983 som GIF vann division 3 nordöstra Götaland och fick kvala till division 2 mot GAIS.

Religionsfrihet och Islam

Jag dementerar
Jag tror det var någon som hade fått för sig att jag var muslim. Eh, låt mig genast få dementera. Jag är kristen, vilket jag redogjorde för för någon vecka sedan. Men nog är det förunderligt hur folk kan få saker om bakfoten.

Religionsfrihet
Måhända beror missförståndet (för inte kan det väl vara illvillighet) på att jag är en varm anhängare av religionsfrihet. Det betyder förstås inte att jag personligen tycker om alla de religioner som finns. Många ter sig i själva verket högst främmande och underliga för mig. Men rätten att utöva sin religion måste man få ha.

Hotet mot religionsfrihetens alla aspekter
Idag finns det en aggressiv ateism på frammarsch i samhället som menar att man nog kan få tro som man vill, bara man håller det för sig själv. Detta resonemang är farligt. I religionsfriheten ingår inte bara rätten att tro vad man vill, utan också rätten att uttrycka sin tro, samt rätten att berätta om den för andra. Det senare torde också gå under en annan demokratisk grundprincip – yttrandefrihet. Bara för att fundamentalistiska ateister inte tycker om religioner så har de förstås inte rätt att tysta människor, eller förpassa dom enbart till lilla bönekammaren. Då har vi snart ett nytt Sovjetunionen.

En seglivad myt
Det finns också en seglivad myt om att religiös tro är ett lägre stadium av tänkande som människan skall lämna bakom sig bara hon blir tillräckligt upplyst. Detta är förstås inget annat än ateistisk propaganda, som även den påminner mycket om Sovjetdiktaturens sätt att se på historiens utveckling. Verkligheten visar att många av världens främsta intellektuella, konstnärer och författare har varit och är religiösa. Och inte kan väl någon på allvar mena att vi har fått en bättre värld med hjälp av icke-religiösa dogmer som nazism, kommunism, kapitalism mfl.

Vad jag tycker om Islam
Nå, vad tycker jag då om Islam? Frågan är omöjlig att besvara svepande eftersom det finns olika varianter av islam som dessutom har varierat över tid. De flesta muslimer lever förstås som de flesta, går till sina jobb och lever familjeliv. Jag noterar ändå:

1.Som kristen har jag förstås en grundläggande teologisk kritik eftersom Islam enbart godkänner Jesus som en profet och inte som världens frälsare. Det finns flera teologiska punkter som ter sig meningslösa att utveckla, då allt ändå går tillbaka till denna grundläggande om synen på vem Jesus är.

2.För det andra noterar jag att inget land på jorden där Islam är den dominerande religionen har en fungerande demokrati, religionsfrihet etc. Detta är tveklöst ett bekymmer.

3.För det tredje så finns det en minoritet av muslimer som använder Jihad som angreppskrig och terrorism. Ibland får dessa rörelser även folkligt stöd, vilket förstås är bekymmersamt. Noterbart är att Koranen är tydlig att i krig skall kvinnor, barn och gamla, dvs civila, skonas. Denna korantext verkar de militanta Jihadkrigarna inte fästa något avseende vid.

I övrigt hänvisar jag till religionsfriheten.

Toppade skytteligan























Blir på gott humör. Minns när jag toppade skytteligan...eller...

20 oktober 2010

Shell och Mönsterås Taxi på Sjögatan


I min gamla serie över försvunna bensinmackar i Mönsterås, så saknades denna. En Shellmack vid Mönsterås Taxi på Sjögatan. Jag kan ha fel, men jag tror det var "Lalles" far som hade både Shell och taxistationen under en tid. Sedan flyttade han Shellmacken till norra infarten där Bilisten idag ligger. Notera högen till vänster om macken. Det ser ut som en jordkällare. Idag är det ju en bussutfart och cykelparkering i det området.

Läs gärna äldre inlägg om bensinmackar/pumpar i Mönsterås.

- Försvunna bensinmackar i Mönsterås.

- Ännu en gammal bensinpump funnen.

- Bensinmacken Mobil i Mönsterås.

- BP-mack från 1930-talet.

- En gammal bensinstation i Mönsterås.

- Texacomacken vid Kroken.

Fotot på Shellmacken finns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

19 oktober 2010

Första Minuten-automaten i Mönsterås 1980


1980 fick Mönsterås sin första Minuten-automat. Klicka för större format.


















Mönsterås fick sin första Minuten-automat vid Sparbanken i januari 1980. Den första Minuten-automaten i Sverige kom redan 1967, och var någon hålkortsvariant. Men det var först 1977 som man konsekvent började införa Minuten-automater i hela landet.

För egen del skaffade jag inte uttagningskort förrän omkring 1997, då banken hade tröttnat på mig och mina uttagningslappar.

Här länk till en reklambroschyr från 1980-talet.

18 oktober 2010

Anders Jonsson bekräftar att han är GIFs nye tränare

Det bästa sättet att sätta stopp för spekulationer är förstås att kontakta huvudpersonen själv. Jag kontaktade därför Anders Jonsson och han bekräftar att han skall träna GIF de kommande två åren. Jag passade på att fråga honom hur han ser på fotboll. Anders, som förutom att ha varit tränare i Kalmar AIK och Smedby BOIF, även har tränat elitungdomar för Smålands Fotbollsförbund i 8 år, berättar att han "älskar att se spelare som är trygga med bollen och i laget där roller är viktiga och att alla litar på att alla kan sina roller."

Jag gillar verkligen den formuleringen. Den känns helt rätt i tiden för GIF. Hans bakgrund som tränare för elitungdomar passar förstås utmärkt med tanke på GIFs unga lag.

- Eftersom man försöker spela fotboll med mycket passningar tycker jag det finns bra förutsättningar till utveckling, avslutar Anders.

Jag har på känn att Anders är helt rätt person för GIF just nu.

17 oktober 2010

Diverse familjebilder 1960- och 1970-tal


Foto från 1972. Vi bodde då på Torget 8:as övervåning. Jag var här 5 år och iklädd en anskrämlig blå väst som dessutom var utsmyckad med ett skärp. Det mest förvånande är att jag syntes vara på gott humör, då jag bar det jag fasade mest av allt - de beiga gabardinbyxorna. I bakgrunden syns familjens stolthet - den gamla 60-talstv-n. Bakom den syns de gröna tidstypiska gardinerna. Under TV-n ligger kartongen till den fantastiska Märklinbilbanan som skymtar längst nere till vänster. Längst till höger skymtar en fåtölj som numera återfinns i mitt bibliotek.


Samma lägenhet drygt ett år senare. TV-n har bytt plats och blivit uppdaterad till en mer modern 1970-talsmodell av märket Blaupunkt. Min egen klädsel och utstyrsel får tala för sig själv.


Här ser vi mig tillsammans med kusinen Kjell. Av någon förunderlig anledning har Kjell samma tröja som jag hade på fotot ovan. Annars är det ju Kjell som är oslagbart tuffast här. Den minen tillsammans med gula solglasögon och svart hatt kräver viss talang. Själv lyckas jag sikta med pistol samtidigt som jag håller en liten krukväxt av kartong/plast i andra handen.


Min mor håller ordning på den nya bokhyllan. 1960-talets mitt eller slut.




















Min far vid samma bokhylla några år senare. Det har nu blivit ytterligare några böcker. Rittavlan antyder att även jag har anlänt till familjen.


Min mormor och morfar.


Diskstök i mormors kök i Mjölerum. Till vänster, min mor. I mitten, min morbror Kjell. Till höger moster Lisa.

16 oktober 2010

Ny tränare klar för GIF + sensationell comeback?

Efter dagens fotbollsbegivenhet på IP (se nedan) så fick jag tillbaka glädjen till fotboll efter några veckors trötthet. Så nu kör vi på lite med de senaste ryktessurren.

1. GIF har nu gjort klart med en ny tränare för nästa säsong. Av vissa hänsyn tänkte jag först låta bli att publicera namnet, men så såg jag att länets största tidning faktiskt redan har nämnt detta i en mindre bloggnotis, så därmed får man betrakta det som offentligt. Han har också stått med på listan över lediga tränare på Smålands FF:s sida. Hans utbildning är: Tränarutbildning: Steg 3, Mv Steg 1 och 2. Ledarskapsutbildning. Hans namn är Anders Jonsson, tidigare assisterande tränare i Kalmar AIK mm. Det är bara att konstatera att GIF här har dragit en vinstlott. Har svårt att tänka mig ett bättre namn.

2. Det ryktas även att assisterande tränaren även skall spela. Vem det kan bli vet jag dock inte.

3. Och så det mest sensationella ryktet - Torbjörn Rampeltin gör comeback i GIF-tröjan 2011! Låt mig få uttrycka mina försiktiga tvivel. Först trodde jag någon planterat ett skämt. Rampen är ju ändå i 40-årsåldern. Men, man vet ju aldrig. Kommer han i form så är han ju en måltjuv av Guds nåde och urstark i straffområdet. Låt oss säga att han kommer upp i 60% av sin tidigare kapacitet, så lär han bli en tillgång. Men nä...jag kan inte tro detta förrän jag ser den livs levande legenden på planen.

4. Den spelare som tidigare ryktades vara på väg bort från GIF, kan mycket väl komma att stanna. Inget är bestämt än.

ÖS-elvans final på IP


ÖS-elvans final avgjordes idag på IP med många bra spelare från hela länet.

ÖS-elvans final för hela familjen
I ett strålande höstväder var det idag dags för årets ÖS-elvamatch. Några av de spelare som under säsongen blivit valda till ÖS-elvan hade delats upp i ett nordligt och ett sydligt lag. Barnen kunde roa sig med ponnyridning, gratis glass och studier av brandbilar. Ganska många människor hade tagit sig till IP för att se den klassiska drabbningen. Invigningstalet hölls av kommunalrådet Roland Åkesson som nämnde kommunens fyra fotbollsföreningar, samtidigt som han särskilt lyfte fram flick- och damfotbollen. Det kunde han gott göra. Det är en styrka för en förening att ha både dam- och herrfotboll.

3 x Eliassi
Själva matchen drog igång och Mönsterås GIF bidrog med tre spelare till det nordliga laget – Jamal, Ako och Idris, alla med Eliassi i efternamn. Alla klarade sig bra. Ako gjorde flera fina framspelningar, Jamals rutin kom till sin fulla rätt och Idris visade prov på fint spelsinne när han fick boll.

Straffar fick avgöra
Själva matchen var förstås av vänskapskaraktär och ingen brydde sig väl om hur den slutade. Men det var kul att se spelare från hela länet. Stundtals var det riktigt underhållande. Det röda sydlaget började bäst, men det blåa nordlaget tog ganska snabbt över matchen. I andra halvlek fick Idris komma in och han låg bakom mycket av det som ledde fram till att nordlaget tog ledningen med 1-0. Därefter jämnade spelet ut sig och på slutet tog de röda över lite igen, vilket gav resultat i en kvittering. 1-1 efter full tid betydde straffar och där var sydlaget något starkare.

För egen del tog jag paus från seriöst rapporterande och slängde bara iväg några bilder på måfå. Kändes skönt att slippa block och penna en match. Måste ladda batterierna lite nu inför nästa säsong. Jag tror jag bevakar en säsong till, men kommer då att utveckla statistiken bättre - assist, frisparkar, hörnor etc.


Kommunalråd Roland Åkesson (th) invigde.


Idris Eliassi snurar upp några spelare i det södra länslaget.

Kan väl förövrigt informera att jag nu vet vem som blir GIFs tränare nästa säsong, men att jag av vissa hänsyn inte publicerar detta än.

Jag säger också grattis till LÅngemåla IF som idag blev klara för division 4 nästa säsong!

Mönsterås GIF - mål och assist

Jag fick en fråga om jag hade någon assiststatistik för GIF denna säsong. Dessvärre är det lite si och så med det. Jag har inte alltid hängt med i det som hänt före målen. Ska försöka bli bättre där nästa säsong. Nedan kan man se en lista på de matcher där GIF gjorde mål. Målkolumnen tror jag är korrekt, men som synes saknas en hel del namn i assistkolumnen. Vet inte riktigt hur man räknar assist heller. Vissa mål tillkommer på hörna. Skall då hörnläggaren få assist? Vissa mål tillkommer efter kaotiska situationer i straffområdet och då är det ytterst svårt att få fram rätt assist. I andra fall är det motståndarna som passat direkt fel till en GIF-spelare. Ja, komplikationerna är många. Men jag är tacksam om läsekretsen minns och kan komplettera med assistinformation. Klicka för större format.



























På Långemålamatchen står det fel. Där ska Oskar stå som målgörare, medan Idris nickade i läget före och därmed borde stå i assistkolumnen.

15 oktober 2010

Mönsterås kommunledning består av budgettalibaner - betalar hellre av skulder än satsar på medborgarnas akuta behov

Överskott
Ännu ett år ser Mönsterås kommun ut att gå med ett rejält överskott. Förra året blev det över 30 miljoner. I år ser det ut att bli 20 miljoner. Men istället för att hjälpa familjemedlemmar i nöd, så vill man betala av skulder.

Hur ska man se på detta?
För hur ska man då se på detta? Centerpartiet skryter förstås och lyfter fram att man kan amortera av kommunens skuld, vilket minskar räntorna och frigör pengar till verksamheten på sikt. Andra menar att överskottet borde gå tillbaka till verksamheterna, särskilt med tanke på de akuta problem som idag finns inom äldreomsorgen, skolan och den individuella socialhjälpen.

Familjens akuta behov kommer alltid först
Ja, man får gå till sig själv och fundera. Om min dotter är i akut behov av något som gör att hon annars får lida, hur gör jag då med familjens ekonomiska överskott? Betalar jag av skulder för att min dotter skall få det bättre om några år, eller satsar jag pengar på hennes akuta behov för att minska lidandet nu? Svaret är givet. Familjens akuta behov kommer alltid först. På samma sätt borde medborgarnas behov komma först för kommunledningen.

Bra ekonomi redan 1985
Med tanke på att Mönsterås kommun på 1960-talet hade Sveriges sämsta ekonomi och högsta skatter, så kan man ändå delvis förstå att de kommunala finanserna har blivit viktiga i Mönsterås. Men finanserna fick man ordning på redan på 1970-talet. När Roland Åkesson tillträdde som kommunalråd 1985/1986 så var kommunens ekonomi redan bra, låt vara att det höga skattetrycket hängde kvar.

Budgettalibaner
Så även om man kan ha en viss förståelse för kommunens vilja att bli skuldfri, så får detta inte drivas för långt. Ibland undrar jag om inte Roland Åkesson är en lika stor budgettaliban som finansminister Anders Borg. Ett extremt fokus på goda finanser gör till slut att överskott blir ett mål i sig. Men mycket pengar får aldrig bli ett mål i sig. Pengar är bara ett medel för att ge medborgarna god service. Därför hade jag personligen föredragit att överskottet hade delats upp. En del hade kunnat gå till att amortera av skulder, en del kunde ha gått till att lösa de akuta problem som finns inom äldreomsorg och skola.

Men kommunledningen går ju inte i skolan, bor inte på Åshaga och behöver inte stå med mössan i hand utanför socialkontoret. Då kan man kosta på sig att styras av strikta ekonomiska teorier.

14 oktober 2010

Rykten från GIF

Vi är nu inne i den period där ryktena börjar snurra. Så även för GIF. Just nu är det två rykten som går och jag har inte haft tid att följa upp dem. Så ni får ta det för vad det är. Jag brukar inte sprida rykten, men när det kommer till fotboll gör jag det med gott samvete eftersom klubbarna ofta är så hemlighetsfulla av sig.

Det första ryktet gör gällande att GIF är på väg att hämta sin nya tränare i Kalmar AIK. Kanske får man också med sig en eller två spelare därifrån. Nu har väl Kalmar AIK inte spelat sin sista match för säsongen än, så det är nog för tidigt att avgöra om det finns någon substans i detta. Men nog låter det intressant.

Det andra ryktet säger att en spelare redan är på väg bort från GIF för spel i högre division. Jag har namnet, men skriver inte ut det förrän jag vet säkert. Nu börjar väl inte frimånaden förrän om en månad, men om vad jag förstår får man lämna tidigare om klubbarna är överens. Huruvida detta rykte är sant vet jag inte. Men det vore helt i linje med hur det har sett ut de senaste åren. GIF förlorar direkt den som gör bra ifrån sig. Nu hann ju den spelare ryktet avser inte spela så många matcher i år, så jag vet inte hur det är med just detta rykte. Framtiden får visa. Är det sant så är det förstås riktigt illa för GIF, samtidigt som man alltid får önska duktiga spelare lycka till.

De ansvariga har som jag redan har skrivit en ytterst svår uppgift inför nästa säsong. Antingen så satsar man på nyförvärv som kan komplettera dagens trupp som säkert lär förlora spelare, eller så fortsätter man att endast bygga lag underifrån, där man genast förlorar de bästa talangerna.

För egen del kommer jag endast att högst pliktskyldigast rapportera vad som ryktas och bekräftas under höstens gång. Man blir desillusionerad med åren. Är glad om GIF överhuvudtaget lyckas ställa en elva på plan i april.

Björn Olsson - vila i frid

Det var med stor bestörtning jag häromdagen emottog sorgebudet att Björn Olsson har gått över till andra sidan. Jag träffade Björn första gången hösten 1986 efter att jag slutat gymnasiet och blivit arbetslös. Jag placerades då i något som hette ungdomslag och Björn blev min kontaktperson. Det hände att folk krånglade med mig och min arbetskamrat, men Björn trädde alltid upp till vårt försvar. Sådant glömmer man inte.

Sedan skulle det dröja nästan 20 år innan jag träffade Björn igen. Jag hade blivit arbetslös och han blev min arbetsförmedlare. De få myndighetspersoner jag mött tidigare i livet hade aldrig visat någon som helst förståelse eller respekt för min person. Med Björn var det annorlunda. Där mötte jag genast respekt och ett genuint intresse. I Björn mötte jag framför allt en diskussionskamrat som tog sig tid att diskutera den senast lästa boken, en intressant teori eller en skiva som vi båda råkade ha i skivsamlingarna. När man gick ut från Arbetsförmedlingen kände man sig betydligt bättre till mods än när man kom dit.

Sedan fortsatte jag att ha kontakt med Björn. Ibland träffades vi på IP när GIF spelade fotboll. Björn följde också min blogg med stort intresse och kom ofta med förslag på nya ämnen och artiklar. Björn bidrog själv med en berättelse från snökaosåret 1979.

Jag tillhörde inte Björns närmaste krets, och tankarna går till familjen, men jag tror inte jag är ensam om att ändå känna tomhet och saknad just nu. Respekten för varje människa, engagemanget och det trevliga bemötandet – Björn var en mycket god människa och kamrat.

Vila i frid!

13 oktober 2010

Oknö i Expressen 1955


Oknö stugby uppmärksammades i Expressen 1955. Jämför gärna det skogsrika flygfotot som Expressen visade 1955 med ett nutida. Klicka på bilden för större format.

Oknö stugby (Törnrosas ö) i Expressen 1955
1955, 5 år efter invigningen, uppmärksammades stugbyn Oknö i Expressen. Av någon förunderlig anledning kallades Oknö för ”Törnrosas ö”. Jag har aldrig tidigare hört det uttrycket om just Oknö (men enligt en kommentar kan det syfta på Karolina Karlsson som ju sägs ha sovit i 32 år. Och så måste det förstås vara). Stugbyn var när den lanserades som kommunal stugby den första och största i sitt slag. Så uppmärksamheten var på intet sätt missriktad.

Flygfoto
Tyvärr var artikeln för stor för att kunna scannas, så det fick bli ett mobilfoto. Huvuddelen av uppslaget består av ett flygfoto av Oknö, där man har skrivit in semesteröns olika delar. Förvånande för mig har man placerat en golfbana vid restaurangen, men det kanske låg en sådan där i början. Vidare kallas dagens familjebadplats för idrottsplats.

35 kr per vecka
Några småbilder på stugor får läsaren också se. Vi får där veta att en liten stuga kostade 35 kr i veckan att hyra och att ”barrskog runt stugorna gör luften underbart frisk.” De större stugorna kostade 56 kr per vecka.

Tvingades tacka nej till fler än 6000
Längst ner till höger finns förstås kommunalkamrer Viktor Lund med på bild. Stugorna visade sig vara väldigt eftertraktade. Drygt 2000 gäster kunde man ta emot varje sommar, men över 6000 tvingades man säga nej till. Kommunen hade betalat 650 000 kr för stugön och räknade med att ha fått tillbaka allt före 1960.

10 affärsmän delade på Oknöboden
I den vänstra spalten kan man läsa om de 10 affärsinnehavare som hade gått ihop om snabbköpet Oknöboden. De tio var färghandlare Hugo Wall, charkuterist Åke Johansson, bokhandlare Nils Johnson, tobakshandlare Margareta Svensson och specerihandlarna Erik Asplund, Birger Danielsson, Carl Carlstedt, Gösta Engström, Georg Adolfsson och Gösta Sundin.

Den kristna tron – för den som undrar

”Du anger att du är kristen. Varför redogör du aldrig för det?”

Den objektiva grunden skapar gemenskap i och utöver tiden
Förmodligen därför att den kristna tron inte är något som adderas till resten av livet som en liten hobbyverksamhet, utan är en integrerad del av livet. Men några rader kan jag skriva. Jag skulle förstås ha kunnat sätta rubriken ”min kristna tro”, men mitt ordval säger något om hur jag ser på saken. Trots alla kristna riktningar som finns, så hävdar jag att det finns en objektiv kristen grund som är given för alla tider. Det handlar om grundläggande frågor om skapelsen, syndafallet, Jesu försoningsverk och det eviga livet. Detta sammanfattas väl i de trosbekännelser som världskyrkorna har. Min kristna tro är alltså inte bara min, utan den gemensamma tro som generationer kristna har omfattat i snart 2000 år. Här finns en gemenskap i och utöver tiden.

Trons två delar - förtröstan och försanthållande
Den kristna tron är dock även personlig. Det handlar dels om en förtroendefull relation till Gud där man litar på Hans nåd och godhet (förtröstan), dels om ett intellektuellt försanthållande och ibland bearbetande av kristna trosfrågor. Det senare slarvas det med ibland nu för tiden. Allt har blivit subjektivt och flummigt. Man kan i princip tro vad som helst och ändå kalla sig kristen. Orsaken till detta är den politisering av den Svenska kyrkan som varit vid handen under årtionden. Människor som aldrig eller sällan visar sig i kyrkan när det är gudstjänst vill ändå vara med och bestämma om kyrkans inre liv. Då blir det förstås pyttipanna av alltihop.

Kristna traditioner
Sedan finns det förstås olika kristna traditioner som ofta visar mer på troslivets rikedom och djup, än på motsättningar. Personligen känner jag mig mest hemma i en gammel- och högkyrklig tradition, även om jag också har den största respekt för andra samfund, exempelvis Pingstkyrkan där jag växte upp. De senaste åren har jag även inspirerats av en rörelse inom Svenska kyrkan som heter Oasrörelsen. Jag har även läst grunderna i den Romerska och de Ortodoxa riktningarna.

Praktiska konsekvenser
Bör då inte den kristna tron få praktiska konsekvenser i livet? Jo, det kan man tycka. Har man själv blivit förlåten vill man förstås själv leva ett förlåtande liv. Inte så att man slätar över eller sopar under mattan. Annars kan livet förstås ta sig olika uttryck. Vi har alla olika gåvor och uppgifter som man vill förvalta på bästa sätt. Kärnan är att man vill leva sitt liv i tjänst för andra.

Hur är det nu egentligen...
Ibland hakar människor upp sig (vissa älskar att hitta fel på den som kallar sig kristen, precis som om den kristne hade gjort anspråk på att vara en bättre människa) på att jag ibland tar ett par glas vin och använder kraftuttryck. Kan man göra det som kristen? Ja, som kristen är jag fri att ta ett par glas vin, så länge jag inte blir slav under det. Det faller sig naturligt att man tackar Gud för det goda han ger i skapelsen. Bibeln varnar för dryckenskap, men har också många positiva passager om vinet i sitt rätta sammanhang. Vissa kristna traditioner har dock en striktare syn på alkohol än vad bibeln själv har. Personligen har jag lite svårt för när man gör sitt eget samvete till måttstock för andra i frågor där Bibeln talar om frihet och hänsyn. Kraftuttrycken då? Bibeln säger att man inte skall missbruka Herrens namn. Inte missbrukar jag väl Herrens namn om jag tycker att något är för djävligt. Djävulen är ju inte Herren. Tvärtom. Vissa saker i tillvaron är så hemska att de förtjänas att förknippas med den onde själv.

Nog om detta. Nu hoppas jag att jag har rett ut vad jag menar när jag kallar mig kristen.

11 oktober 2010

Hälsning från Mönsterås

Hög tid för några vykort igen! Låt oss titta på ett par flerbildsvykort från två olika tider. Vad väljer man att visa? Alla bilder blir större om man klickar på dem.


Här har vi ett vykort från 1960-talet eller möjligtvis från början av 1970-talet. Ett typiskt "flytta hit"-kort, mer än ett "kom hit och semestra"-kort. Överst till vänster den relativt nybyggda Parkskolan; självklart något en kommun vill skryta med. Därefter följer den vackra hembygdsgården, låt vara att ett halvt träd hamnat i förgrunden mer än själva huset. På nedre raden visas Åsevadsgatan där modernt möter gammalt - det nybyggda varuhuset Domus och den gamla rödmålade handelsboden längre upp i gatan. Notera att man inte valde en vy från Storgatan, utan Åsevadsgatan. En intressant förskjutning. Notera även bilarna - till höger först en blå bubbla med nosen som vore det vänstertrafik, men bakom denna en vit Volvo parkerad som vore det högertrafik. På vänster sida ser man en folkvagnsbuss i högertrafiksläge. Den avslutande bilden visar kommunalkontoret. Även här har man lyckats få ett träd som dominerar bilden istället för huset. Valet av hus är ändå intressant. Varför väljer man att visa kommunpamparnas hus på ett vykort? Något att fundera på. I mitten längst upp har man för säkerhets skull klämt in kommunvapnet. Less is not more.


Nästa hälsning från Mönsterås bör vara från 1980-talet. Även här möter gammalt nytt, men här tycker jag man har lite mer semesterkänsla och mys. Inga skolor eller kommunalhus här. Istället får vi en klassisk bild från den mysiga Storgatan. Notera skylten som visar att Bingbergs järnhandel ännu fanns. Notera även den vackra damen på bänken bland de vackra blommorna. Därefter följer en liten bild på kyrkan, ett par Oknövyer, en hamnbild och så en gråsten med Carl Boberg i fokus.


Här ett större vykort som jag först trodde var en exakt förstoring av ena bilden i vykortet ovan. Men en närmare granskning visar på vissa skillnader som ni säkert upptäcker själva.