15 juli 2016

Den goda semestern = en aktiv semester

Semester är ingen naturlag
Idag var det min sista arbetsdag innan semestern. Det finns all anledning att känna tacksamhet, för semester är ingen naturlag. Den finns därför att det en gång fanns en politisk vilja att införa den. I USA finns ännu ingen lagstadgad rätt till semester.

I det gamla bondesamhället kunde tjänstefolket få ledigt en vecka på hösten för att byta tjänsteställe, den så kallade friveckan. Men någon idé om att vara ledig flera veckor i streck fanns inte. Däremot fanns det högtider då man umgicks på ett särskilt sätt och om möjligt också åt och drack gott.

Den moderna semestern i Sverige infördes 1938 då alla fick rätt till två veckors betald semester. 1951 utökades den till tre veckor. 1963 blev det fyra veckor och 1978 fem. Lagstiftningen handlar om miniminivån. Det är inget som hindrar att man kommer överens om än längre semester. 


Anledningen till att staten en gång ville ge oss semester var att den ansågs befrämja folkhälsan. Om inte arbetarna fick vila ett par veckor hotades "folkmaterialet"  och degeneration väntade. Även husmödrar kunde från 1940-talets mitt ta ledigt och åka på husmoderskollo där man under några dagar var befriade från disk, matlagning och städning. Vill minnas att Lilla Forsa var ett sådant hem under en tid.

Lilla Forsa - en gång semesterhem för husmödrar.
Staten hade tidigt åsikter om hur man borde nyttja sin semester. Den var absolut inte till för att lata sig eller supa. Den bästa semestern var den aktiva. Man skulle nyttja tiden väl och förkovra sig på något sätt, resa bort eller läsa böcker. När den moderna campingen slog igenom betraktades den ofta som ett sätt att lära känna sitt land och dess historia.

Oknö
Oknö camping och stugby invigdes som en av Sveriges första kommunala stugbyar 1950. Den låg helt rätt i tiden. Svenskarna hade som sagt börjat få semester och därtill bättre ekonomi under efterkrigstidens högkonjunktur. Vad skulle man göra med sin nyvunna frihet och sina pengar? Jo, man campade!

Oknö blev på kort tid en formidabel succé som lockade tusentals besökare under ett par tre decennier. Det sägs att folk övernattade i sina bilar på Oknö natten innan stugorna släpptes för bokning. 2000 gäster kunde man ta emot varje sommar, men 6000 fick man säga nej till.

Vid mitten av 1950-talet kostade en liten stuga 35 kr i veckan (ca 500 kr idag). En något större stuga kostade 56 kr i veckan (ca 780 kr idag). I reklamen framgick att ”barrskog runt stugorna gör luften underbart frisk”. 

Hopptornet vid Oknö, som väl teoretiskt borde ligga på Nynäs.

Några av de små stugor som man kunde hyra på Oknö för 35 kr i veckan på 1950-talet.
Planering
En bra semester är en planerad semester. En del anser att planeringen i sig tar bort semesterkänslan. För mig är det tvärtom. Planeringen ger frihet. Så…jag vet vad vi ska göra i år, och kanske blir det en och annan rapport.

Många gör misstaget att hänga upp sin semester på vädret. Att man aldrig lär sig! Svensk sommar är ju just den där blandningen av regn, sol, värme och svalka. Och ibland åska och hagel.

Det finns ju en hel del spännande man kan göra förutom att bada, även om det för all del blir ett och annat dopp också. Man kan besöka gamla kyrkor, slott, herrgårdar, parker, ruiner, ödegårdar, kyrkogårdar, fyrar, gravfält och museer. Därtill nöjesfält – så orättvist förhånade och ofta gravt underskattade. Min dotter har nått den åldern där gravfält och ruiner inte alltid går hem längre, och jag propsar inte. Men Borgholms slott, Sandby borg, Vanås och fyrar fungerar än.

Semestern är inte minst tid för eftertanke och nystart. Många försöker sig på en extra ansträngning vid nyår, men semestertiden är nog den bästa tiden.

Nu är i och för sig mitt liv sådant att jag i en mening aldrig har semester. Ibland kan ledighet vara jobbigare än arbete för mig. Men i år tror jag det kan bli en aning vila.


Snart häller jag upp ett glas rött och ber Gud välsigna semestern.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
Jag vill önska Dig och Din familj en häääärlig semester!
Hälsningar!
Willy

Jonny sa...

Tack, Willy! Hoppas din sommar är fin!

Allt gott!
Jonny