23 augusti 2016

Jag avvecklar mitt samhällsengagemang...

Så länge jag kan minnas har jag haft ett samhällsengagemang. Jag har märkt att det inte leder någonstans. Så nu avvecklar jag det. Kommer att göra som de flesta andra och gå upp helt i mina egna projekt. Bli än mer introvert. Ägna mig åt familj, hobbies och bokprojekt. Inte ha åsikter om allt längre. Trappa ner. Hitta min lilla vrå och bara vara. Med gott samvete ägna mig åt det jag finner ger livet mening. Unna mig att njuta av livets lilla utan ett gnagande dåligt samvete. Jag har varit engagerad sedan 15-årsåldern. Nu kan någon som aldrig brytt sig ta över stafettpinnen. Gud har under alla år erbjudit mig att vila på gröna ängar, men jag har inte riktigt nappat. Tror jag gör det nu. Retroaktivt.

Kapitulation måhända, men så får det bli. Att leva så, vilket ju egentligen är det normala, får i sig bli en protest mot den här världens galenskap. Den kommer inte längre att röra mig i ryggen. Nu ska jag unna mig en inplastad miljöfarlig äggmacka på Statoil.

Just när man trodde det var över och det började bli dags att svepa in kvällspromenaderna i en sky av gula och röda löv, så är det plötsligt tropisk fuktighet och värme igen. Ge mig ett svalt bibliotek eller ett stenvalv under jord.

Metodistkapellet i Torp ska renoveras under Länsmuseets övervakning. En glädjande nyhet. Jag var med och protesterade när det fanns rivningsplaner. Kapellet byggdes 1895 och har förstås ett stort kulturhistoriskt värde. Låt vara att man kan förstå det dilemma som många friförsamlingar hamnat i med äldre byggnader i sin ägo på en avfolkad landsbygd.Det talas mycket om att stötta den lokala handeln. Jag gör det ibland. Särskilt Bokhandeln och Walls. Tyvärr behöver jag sällan något i Ankarstens, annars vore den också given. Men ibland blir det orimligt. Skulle nyligen köpa ett ganska dyrt objekt. Det skilde 1 400 kr mellan Mönsterås och Kalmar för samma kvalitet.

Läs gärna nedanstående bok om en boksamlande bonde i Blekinge som bytte skog mot böcker och fick kanske Sveriges största privata boksamling. Ett delvis tragiskt människoöde.


1 kommentar:

Matt sa...

Jonny,
I'm glad to hear about the renovation of the old chapel in Torp.
Thank you for fighting for maintaining local history.