9 augusti 2016

Vi paranoida i Mönsterås...

Jag passerar skylten om ”Grannsamverkan”, kör sakta förbi några vackra hus och njuter av den unika arkitekturen. Plötsligt kliver det ut en dam på en veranda med en mobil i handen. Med sur bitter min fotograferar hon min bil. Jag är uppenbarligen misstänkt, en potentiell tjuv i det fina kvarteret. En främling. Registrerad.

Jo, damens integritetskränkande fotografering av mig och min bil är tyvärr helt inom lagens råmärken. Det finns uppenbarligen en hel del kvarter i kommunen där man ägnar sig åt denna rent paranoida verksamhet.

På FB finns en grupp som heter ”Grannsamverkan i Mönsterås kommun”. Tanken ar nog god. En viss vaksamhet kan förstås vara sund. Det finns givetvis kriminella ligor som åker runt och gör brott. Men gruppen kidnappades snart av paranoida Sverigedemokrater som skulle registrera varenda liten skåpbil, registrera varenda liten grabb som gick runt med en lapp. Givetvis tog de tillfället i akt att spy ut sin galla över öppna gränser, flyktingar och ”packet”.


Jag lämnade gruppen efter att ha påpekat att den istället borde heta ”Vi paranoida i Mönsterås”. Det som hade kunnat bli seriöst blev bara en parodi som uppenbarade vår tids hätska tonläge och paranoida jakt på främlingar. Ett kusligt letande efter det man inte känner igen. Registrering. Kartläggning. Därifrån är inte steget långt till att ange folk till Gestapo.

Inga kommentarer: