25 september 2016

Mönsterås hårda musikscen 1980-1990

Funderade lite på Mönsterås moderna musikliv häromdagen. Det är ju sällsynt konservativt. Mycket blues, hårdrock, dansband och körsång. Å andra sidan var och är man ju duktiga på det man gör, så någon borde skriva ner hela historiken medan de flesta av musikerna är i livet och kan berätta. Jag har inte tillräckligt med inblick för att göra jobbet, men hjälper gärna till på ett hörn med struktur och skrivande. Det handlade ju inte bara om banden, utan om helheten - samhällsklimatet, den kommunala musikskolan, Mönsterås vid denna tid, Rockringen, Oknöfestivalen, replokaler och diverse studieförbund.

Redan på 1970-talet fanns ju ikoner som Mönsterås bluesband, Zamba, Tonix och Bennys. (Jag söker förresten Zambas skiva "Mellan natt och dag", om någon vill sälja den). Men åren kring 1980 växte det fram en annan musikscen som drog åt hårdrocken. Tänker främst på grupper som Ictus och Plebb, och något senare NJB och The Quil(l).

Plebb bildades 1976 och släppte 1979 den kultförklarade skivan Yes it, isn´t it. Denna skiva är väl inte bara hårdrock, utan andas också en hel del progg, tycker jag. Medlemmar var Peter Martinsson, Tommy Gustavsson, Ronnie Nilsson och Per-Martin Petersson. I början var även Leif Bergqvist med. Ictus släppte en singel 1980 som var påtagligt inspirerad även av punk. Medlemmar där var Ulf Svensson (Becker), Leif Bergqvist, Peter Pettersson, Sven-Bertil Holm. En kombination av medlemmar från Ictus och Plebb bildade Purple Haze som gav ut en skiva 1981 med titeln Det är så man undrar, och den låter betydligt tyngre. Kolla in Plebb records för mer information.

Lite senare kom NJB som släppte en singel 1986, samt LP-n Heroes 1988 på danska Bums records. Tror man skiftade medlemmar ibland, men den klassiska sättningen var om jag förstått Roger Gustafsson, Lars Dannesäter, Ubbe (Urre?) Henriksson, Stefan Johansson och Peter Andersson. Tror Jolle var med på skivan eftersom Roger då slutat. Minns bilden från en singel och jag tyckte snubben längst ute på högerkanten såg så grym och otäck ut. NJB:s historia finns nedskriven på Spader Ess blogg. Unika och roliga  inblickar som visar hur det kunde gå till.

Under 80-talets andra hälft kom även The Quill som lät lite tyngre än föregångarna och som tveklöst spelade i en egen division. Detta band kan få ett eget inlägg framöver.


Det roliga är att man nu har digitaliserat gamla kultband som Ictus, Plebb och NJB. Kul för den som intresserar sig för Mönsterås musikhistoria.
The Quill - Dry (se nedan)
Inga kommentarer: