12 januari 2017

Föredrag om pesten 1710-1713

Säg digerdöden och de flesta har nog ett hum om vad det var. En fruktansvärd pest och farsot på 1300-talet då mellan en tredjedel och häften av Europas befolkning strök med. Så även i Sverige. På vissa håll slogs hela byar och bygder ut och det skulle ta flera hundra år innan befolkningsmängden hade återhämtat sig. Det här har man fått läsa om i skolan. Och digerdöden är något man refererar till i media och litteratur med jämna mellan rum. Så digerdöden känner de flesta till.


Men säg pesten 1710-1713 så ser de flesta ut som frågetecken. Den pesten uppmärksammas i princip inte alls i skolböckerna, trots att den drabbade delar av Sverige med i princip samma kraft som digerdöden.

Tisdagen den 31 januari klockan 18.30 håller jag föredrag om denna pest med särskild hänsyn till hur den drabbade de tre socknar som idag utgör Mönsterås kommun - Mönsterås, Ålem och Fliseryd. Plats: Häradssalongen vid Mönsterås hembygdsgård. Entré: 50 kr. Vill man vara säker på att få en plats klan man föranmäla till strandahem@telia.com eller 0499-100 01. 

För hembygdsföreningens hela vårprogram, se denna länk.

Inga kommentarer: