30 mars 2017

Ordning och reda i skolan

Elev som sätter upp skorna på stolen så annan elev inte kan sätta sig. Läraren ser ingenting. Lärare lämnar klassrummet för att stirra iväg och hjälpa annan klass. Då stjäl några grabbar en annan grabbs keps och kastar runt. Kepsen träffar en sak av glas som åker i golvet och går sönder. En lärare kommer rusande till det lärarlösa klassrummet och skäller på grabben som fått sin keps stulen. På rasten knackar en annan elev min dotter i huvudet så hon får riktig huvudvärk under ganska lång tid. På lektionen slår en annan elev en mapp i huvudet på en annan gång på gång och försöker välta stolen. Elev som skriker ut sak i klassrummet om annan elev för att misskreditera. Tänk sen ut ungefär 20 varianter på dessa teman så får du en helt vanlig dag på min dotters skola 2017 och då tog jag inte med utfrysningar och andra mer exceptionella kränkningar.

Allt detta missar skolan. Däremot är man väldigt duktiga på att registrera elever som kommer en minut för sent pga toalettbesök eller då de är ledsna efter kränkningar. Kränkningar som skolan inte sett eller hört. Är man dessutom inte stresstålig så kan man ju ha viss förståelse för att man drar sig för att gå på lektionerna.

Kanske inte så konstigt att energin inte är på topp för läxläsningar på kvällarna.

Tänk er detta på en vuxen arbetsplats så hade skyddsombudet stängt den för länge sen. 

Ordning och reda i skolan kan låta uttjatat. Men skolan måste få vara en hyfsat lugn och inte minst trygg plats för dom som tvingas vara där varje dag enligt skolplikt.

Det klagas ibland på att föräldrar lägger sig i skolans arbete. Men glöm inte att skolan är kommunal och kommunen består av alla medborgarna där. Det är alltså vår skola och våra ungar.

Inga kommentarer: