21 maj 2017

"Räkna de lyckliga stunderna blott"


Alla som har levt med en missbrukare vet vad sann destruktivitet är, hur det kastar sin skugga över hela livet och drabbar även dom som lever nära. Den lokala författaren Paula Lemgård Ragnarsson har upplevt det och skrivit om det i boken ”Räkna de lyckliga stunderna blott”. Jag har redan tidigare nämnt boken, men nu har hon fått hem fler böcker och historien förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

Boken beskriver osminkat och gripande missbrukets destruktivitet, inte bara för missbrukaren, utan inte minst för anhöriga och medberoende. Förutom den självupplevda gripande historien innehåller boken många konkreta råd om hur man kan få hjälp, liksom flera psykologiskt knivskarpa avsnitt, brutalt ärliga utan utrymme för förnekelse eller hyckleri.

Det är inte alla som lyckas kombinera det självupplevda med intellektuell klarhet och psykologisk stringens, men Paula får ihop det utmärkt.

Allt skildras med finkänslig respekt och den uppmärksamme läsaren kan inte undgå den starka lojalitet och kärlek som går som en röd tråd genom boken. Inget jag hade klarat av.

Paula är därtill en utmärkt stilist med en egen språklig ton. Boken rekommenderas å det bästa och beställs av Paula på Facebook. 


Inga kommentarer: