15 juni 2017

Spridda skurar

Torsdagar är väl inte dagar då man tänker knivskarpt, så det får bli några spridda skurar idag.

Undrar hur lingonsaft från 1915 smakar? Är frestad att ta reda på det, men då har jag väl sett min sista fotbollsmatch och det vore ju lite synd.

Pratade med GIF-legenden Åke Jonsson igår. Han spelade över 700 matcher för GIF och jobbade 45 år på Mönsterås metall. Han tackade nej till klubbar i högre divisioner. Den sortens människor finns inte längre.

Mönsterås GIF imponerar annars i år. 9 segrar på 9 matcher. Stor serieledning och 53-5 i målskillnad. Division 6 visserligen, men det här var inte alls givet. Det är ett delvis nytt lag och ganska unga grabbar. Såväl tränare som spelare har gjort det riktigt bra hittills. Igår blev det 8-1 mot IF Ariel.

Vi lever i en tid där du förväntas skapa din egen lycka. Bakom finns starka kommersiella krafter. Dels sådana som vill sälja ”hjälp-dig-själv-litteratur”, dels politiska krafter som vill minska på offentliga utgifter för att hjälpa människor som mår psykiskt dåligt. Alla som förmår tänka lite komplext vet dock att det inte hjälper ett jävla skit att bli peppad med ”tänk positivt”. Tvärtom. Är du genuint deprimerad blir det bara en tyngd på axlarna. 

Livet är en komplicerad väv där man har större eller mindre möjligheter att påverka sin situation. Det finns olika omständigheter, livssituationer som kan bottna i till synes helt ofattbara historier, kemi i hjärnan, sjukdomar, andra människor, situationer på arbetsplatser m.m. Hur stora valmöjligheter man själv har beror helt på hur alla dessa faktorer råkar samverka vid just den tidpunkten. Så varje dag jag går upp ur sängen har jag inte visat mig vara stark. Jag har bara haft nåden att råka orka göra det. Definitivt inte min förtjänst.

Avslutar med en dikt av Gunnar Ekelöf, min poesifavorit.

"Jag tror på den ensamma människan
på henne som vandrar ensam
som inte hundlikt löper till sin vittring,
som inte varglikt flyr för människovittring:
På en gång människa och anti-människa.

Hur nå gemenskap?
Fly den övre och yttre vägen:
Det som är boskap i andra är boskap också i dig.
Gå den undre och inre vägen:
Det som är botten i dig är botten också i andra.
Svårt att vänja sig vid sig själv.
Svårt att vänja sig av med sig själv.

Den som gör det skall ändå aldrig bli övergiven.
Den som gör det skall ändå alltid förbli solidarisk.
Det opraktiska är det enda praktiska
i längden."


EBTG gjorde fjäderlätt pop emellanåt. Fint ändå. Ben är duktig på att sjunga stämma till Traceys vackra röst.

Inga kommentarer: