19 april 2018

Omgång 2 av Div 5 Nordöstra


Den andra omgången av Div 5 Nordöstra närmar sig med hast. Premiäromgången lämnar vi snabbt bakom oss av flera skäl. Trots att jag nu skrivit om lokalfotboll i nio år så gissade jag fel resultat i alla matcher utom en (Ruda vann sin match). Huruvida mitt misslyckade tips beror på att jag inte är lika påläst som förr eller att serien helt enkelt är oförutsägbar är för tidigt att säga. Men jag hinner inte sätta mig in riktigt på samma nivå som förr. Ändå ska jag försöka få ihop några rader inför varje omgång av det enkla skälet att jag älskar lokalfotbollen och tycker den är viktig för bygden.

Mönsterås gjorde en bra match mot IFK Oskarshamn i 70 minuter och ledde till och med med 2-1 innan Oskarshamn vände och vann. Oskarshamn försökte i sin efteranalys få det till att de sista 20 minuterna avgjordes eftersom de tränar mer seriöst och har bredare trupp. Det är möjligt att det är så, men jag är mer benägen att tro på att det faktiskt kunde ha gått hur som helst här. Analysen kändes lite för klok, nästan som en efterhandskonstruktion när man insåg att Mönsterås faktiskt kunde ha vunnit. Framtiden får utvisa om den analysen hade fog för sig.

Nu är det dags för Mönsterås hemmapremiär och för motståndet står Fårbo som var ett mittenlag i femman förra året. Här bör Mönsterås ha goda chanser att ta säsongens första trepoängare, men jag tror på en jämn match. Försvaret måste agera resolut och anfallsspelet måste vara kvickt och rörligt. Får vi till det kan vi spela bort vilket annat lag som helst i den här serien. I sista stund fick vi med Idris Eliassi in ett nyförvärv som kommer att göra skillnad om han får vara frisk och spela. Men samtidigt får man komma ihåg att laget måste fungera.

Av övriga matcher har vi ett par derbyn som sticker ut. IFK Oskarshamn möter Fågelfors och Timmernabben möter Stjärnan. Så här tippar jag andra omgången:

Fredag
Ankarsrums IS – Ruda IF 1-3
Jag tror Ruda kommer att knega till sig en stabil placering på övre halvan. Ankarsrum känns mer svajiga. Ruda är ju förresten mitt favoritlag efter Mönsterås.

IFK Oskarshamn – Fågelfors IF 3-0
Oskarshamn hade definitivt mycket kvalitet i sitt lag mot Mönsterås, och spelar man ut blir det en stabil seger här mot ett Fågelfors som jag tror får ett mellanår.

Lördag
Timmernabbens IF – IF Stjärnan 2-1
Hett derby där Timmernabben känns lite hetare hemma. Stjärnan känns dock lite seriösare så svårtippat.

Mönsterås GoIF – Fårbo FF 4-1
Tror Mönsterås med sitt kreativa lag får utdelning och tar tre sköna hemmapoäng. Skrev jag jämn match tidigare? Jag ändrar mig. Magkänslan säger lekstuga och överkörning.

IFK Västervik – IFK Kåremo 3-0
Kåremo överraskade mig genom att vinna premiären, men IFK Västervik kommer att slåss om seriesegern, så här har vi omgångens säkraste etta.

Edsbruks IF – Bäckebo GoIF 3-2
Edsbruk var inte långt ifrån att ta poäng borta mot Ruda. Bäckebo vann en svängig match mot Fågelfors. Men resan till Edsbruk är lång. Hemmaseger.

Inga kommentarer: