11 juni 2019

Mönsterås överlägset i derbyt

Närkamperna blev inte så heta i derbyt mellan Mönsterås och Fliseryd. Matchen innehöll inte ett enda gult kort. Mönsterås vann den snälla matchen med 6-0.
Det blåste kallt och lynnigt som en elak höstdag i november och det heta derbyt mellan Mönsterås och Fliseryd började lika segt och småsurt som vädret. Men efter en kvart vaknade hemmalaget och när man höjde tempot hade inte Fliseryd mycket att sätta emot även om gästerna aldrig vek ner sig. Mönsterås tog en klar seger med 6-0.

Matchen började annars i ett tempo som passade Fliseryd som hand i handske. Mönsterås rullade boll i ytterst maklig takt och Fliseryd kunde försöka ställa om spelet på den hypersnabba Jonathan Wik. Fliseryd fick nog matchbilden dit dom ville. Men efter att Fliseryd skapat ett ytterst farligt läge som målvakten Anton Skedebäck i Mönsterås lyckades avstyra så vaknade hemmalaget till liv och höjde tempot.

Och genast började man skapa chanser, men Fliseryds målvakt gjorde ett par fina räddningar. Efter 27 minuter kom utdelningen. Adnan Smajic fick en fin djupledsboll och kunde från vänster komma in och skjuta förbi målvakten. Välplacerat.

Bollarna fortsatte att hagla in i Fliseryds straffområde och bland annat hade Ako Eliassi en nick i ribban. I den 36:e minuten spelade sig Mönsterås igenom och Gustav Forsberg kunde avsluta fint. 2-0, vilket också var halvtidsresultatet.

Även andra halvlek började lite svajigt för Mönsterås och Fliseryd försökte verkligen anfalla. Men Mönsterås försvaret klarade det mesta galant och vi fick se några patenterade glidbrytningar från Andreas Hauge. 99 gånger av 100 träffar han som väl är bollen.

Andreas Hauge är stabil mittback i Mönsterås och har väldigt speciella glidbrytningar. Ikväll fick han möta sin gamla hemort Fliseryd.
Men Mönsterås höjde sig igen och snart började målen komma. I minut 60 sköt Milad Eliassi in 3-0.

Tio minuter senare var det dags för Niki Avdyli att snyggt skjuta in 4-0. Så underbart roligt att han fick näta för GIF igen efter en tids uppehåll från fotbollen. Hans mål drog ner kvällens största applåd från läktaren. Och för en stund var kvällskylan utbytt mot något som verkligen värmde hjärtat. Alla som vet lite om fotboll vet också vad han gått igenom.

Niki Avdyli gjorde 4-0 och drog ner kvällens största och varmaste applåder.
Med sex minuter kvar av matchen fick Mönsterås en straff sedan Valon Seferi gjorts ner och han tog själv straffen. Retfullt enkelt lobbsköt han in 5-0. Med ett par minuter kvar fick Amed Akyol avsluta målskyttet och fastställa slutresultatet som blev 6-0.

Mönsterås har väl gjort mer fokuserade matcher än denna (ex mot Kåremo senast), men om man bortser från halvlekarnas första minuter så var det en gedigen insats med stabilt försvarsspel och en hel del fina kombinationer. Med större effektivitet kunde det ha blivit tvåsiffrigt. Men det vore fel att klaga. 6-0 i ett derby är förstås mycket väl godkänt. I och med detta hakar Mönsterås på topplagen och är nu bara två poäng från positivt kvalspel.

Fliseryd kämpade hela matchen och lär nog plocka några poäng innan säsongen är över.