29 april 2010

Kulturnämnden borde vara mer ödmjuk och införa nya rutiner

Kulturnämndens föreningsbidrag
Häromdagen skrev jag om Kulturnämndens föreningsbidrag. Jag bestämde mig för att följa upp varför Stranda Hembygdsförening bara fick 10 000 kr istället för de sökta 27 000 kr, en liten summa jämfört med de andra hembygdsföreningarna i kommunen. Jag ville få ut eventuella handlingar i ärendet och en motivering.

Kulturnämnden motiverar inte sina beslut
Jag har nu fått svar att Kulturnämnden aldrig motiverar sina bidragsbeslut. Detta är högst anmärkningsvärt. Om man inte motiverar så öppnar man upp för allsköns godtycke och personliga vendettor. Lek med tanken att någon i Kulturnämnden har något emot Stranda Hembygdsförening, kanske en gammal oförrätt av något slag. Rent teoretiskt skulle den personen kunna försöka få igenom ett lägre bidrag till en förening av rent personliga skäl när ingen motivering krävs.

Ett iskallt brev
Den enda handling som fanns i ärendet var ett iskallt brev från Kulturnämnden, skrivet av ordföranden Katarina Johansson (Centerpartiet), där de kräver kompletteringar hur förra årets bidrag använts, samt hur årets skall användas; detta trots att hembygdsföreningen faktiskt redan hade skickat med handlingar som visade på detta.

Ett annat tonläge
Givetvis skall kommunen ha koll på hur bidragen används, men brevets iskalla ton passar sig inte. Man har faktiskt att göra med en av de mest framgångsrika och välskötta hembygdsföreningarna i Sverige som bidrar till en positiv bild av Mönsterås, vilket kanske borde medföra en viss ödmjukhet. Jag är övertygad om att kommunen har ett helt annat inställsamt tonläge gentemot företagarna.

Nya rutiner
Kulturnämnden bör omedelbart, senast den 30 maj, utarbeta nya rutiner där man motiverar de bidrag man fördelar. Dagens system uppfyller inte de krav man kan ställa på en professionell kommunal nämnd.


Kulturnämndens iskalla brev till Stranda Hembygdsförening. Är tonläget månne ett annat gentemot företagen?

OBS: Jag är inte med i Stranda Hembygdsförenings styrelse och skriver detta som privatperson.

5 kommentarer:

  1. Det är ju samma Katarina Johansson som jobbar på Eductus i Kalmar. Hon jobbar (på uppdrag av t.ex. arbetsförmedlingen eller företag som varslat/är på väg att säga upp personal) med att hitta jobb, coacha, utbilda sådana som redan är, eller är på väg att bli arbetslösa. Omställningsprogram, traineeplatser, outplacement...

    Därför kan vi nog utgå från att tonen - åtminstone från hennes sida - är en helt annan när hon har med näringslivets representanter att göra!

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren!

    SvaraRadera
  3. Ta och tagga ner lite.
    Brevet är ett "standard-brev" som skickas till många föreningar, och är skrivet av en tjänsteman och sedan undertecknat av politikern.
    Jag tycker det är bra att alla föreningar krävs på hållbar redovisning och inte bara kan "svamla in" något och förvänta sig en säck av våra inskattade pengar.

    SvaraRadera
  4. Jag är alltid nertaggad.

    SvaraRadera
  5. För att svara mer seriöst:
    1. Givetvis ska kommunen ha koll på hur bidragen används. Det skrev jag också. Skattebetalare är överlag ganska så ovilliga att ge till kulturen efetrsom de inte ser mjuka värden som en samhällstillgång.

    2. Men...det iskalla byråkratiska tonläge som används i kulturnämndens brev ska ingen förening behöva finna sig i, oavsett om det är standardbrev. Jag tror inte man använder sig av det tonläget gentemot företag. Friheten att vara oförskämd tar man sig bara gentemot privatpersoner eller föreningar.
    3. Kulturnämnden borde givetvis kunna motivera sina beslut om bidrag, annars öppnar upp för godtycke och dolda personliga motiv.

    SvaraRadera