16 maj 2010

Bingbergs Järnhandel


Bingbergs Järnhandel på 1910-talet. Affären innehades då av Mathilda Bingberg, änka efter grundaren John Bingberg. I husets norra del låg en hatt- och mössaffär. Alla bilder är klickbara för större format.


Bingbergs Järnhandel på 1920-talet. Observera ändringen på skylten som visar att sonen Jarl nu hade tagit över affären. Notera även den lilla utbyggnaden som tillkommit vid takvåningen.

Bingbergs Järnhandel
I den sk Hyssarebacken, i hörnet Storgatan-Kyrkogatan, där Verners Husgeråd idag har sina lokaler, låg förr Bingbergs Järnhandel. Vilken generation Bingberg som ägde affären när jag var barn vet jag inte. Men bakom disken jobbade en mager men effektiv gammal tant med speciell röst som räknade spik och skruvar så det bara smattrade. Där jobbade också en något udda man, herr Bingberg får jag förmoda, med hes röst som lunkade fram i ett mer rofyllt tempo. De skojfriska sa att han fått den hesa rösten eftersom han bett så högt. Han var nämligen religiös.

Bakom disken fanns hundratals sorters skruv och spik sorterade i utdragbara lådor. Förutom järnartiklar kunde man även köpa kaffe och socker. Det var onekligen en mycket speciell atmosfär i butiken, en unik inbodd gammal känsla. Jag tror att Bingbergs avvecklades vid 1980-talets början.

Den första affären
Det var 1875 som den blott 21-årige John Bingberg startade en järnkramhandel i Mönsterås. Den första affären låg inte vid Hyssarebacken, utan längre norrut på Storgatan 53. Denna affär blev inte särskilt långlivad, utan gick i konkurs 1883. I detta hus hade Einar Pärzon affär när jag var barn. Idag har Mönsterås optik sina lokaler i det huset.














Denna notis var införd i tidningen Kalmar i december 1875.


Reklam från 1876.









Den här lilla notisen avslöjar att Bingbergs gick i konkurs 1883.

Den andra affären
Makarna John och Mathilda Bingberg gav dock inte upp utan började om i det hus i Hyssarebacken där järnhandeln sedan skulle finnas i omkring 90 år. 1890 dog emellertid John, endast 35 år gammal, varför änkan Mathilda tog över butiken. På 1900-talet fick hon hjälp av sonen Jarl, som sedermera tog över butiken. Jarl avled 1938, och jag får förmoda att det sedan var hans barn som drev affären vidare.

I Bingberghusets norra del hade John och Mathildas dotter Signe Bingberg en hatt- och mössaffär under några årtionden på 1900-talet.


Reklam från 1909 som visar att Bingbergs sålde Wiklunds Velocipeder.



Bingbergs var också ombud för lantbruksmaskiner, enligt den här annonsen från 1912.

Mordet i Bingbergs backe
Kyrkogatan som förenar Storgatan och Sjögatan kallades även för Bingbergs backe. Omkring 1960 inträffade det ett mord där. En man blev ihjälslagen och om jag inte helt missminner mig kom den skyldige från en kringresande cirkus som just då hade föreställning i hamnen.

Källor
Digitaliserade svenska dagstidningar på KB, se här.

Fotografierna på huset återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

5 kommentarer:

  1. Bor INTE i Skrufshult.14 juni, 2010

    Hej! Måtte detta inlägg hamna rätt! Jag har problem med apparaturen, men gör ett försök. Citerar : "....bakom disken jobbade en mager men effektiv gammal tant med speciell röst som räknade spik och skruvar så det bara smattrade. Där jobbade också en något udda man, herr Bingberg får jag förmoda, med hes röst som lunkade fram i ett mer rofyllt tempo. De skojfriska sa att han fått den hesa rösten eftersom han bett så högt. Han var nämligen religiös."
    De personer som omnämns ovan är/var Ingrid och Henning Karlsson ; de ägde affären under många år, och det finns en hel del anekdoter, speciellt om Henning och hans röst. Paret var mycket omtyckt och de var snälla människor, vilket kan intygas av många! Mycket finns att berätta om de rätt personerna gör ytterligare inlägg. Både Ingrid och Henning var religiösa människor, och jag hörde aldrig något negativt om dem, inte ens från hednahåll!

    SvaraRadera
  2. Bor INTE i Skrufshult15 juni, 2010

    Igen! Mordet på den äldre mannen borde behandlas härstädes, såtillvida att ytterligare inlägg borde vara av intresse. När dylika strömmat in kommer jag att göra vissa kommentarer med fiktiva påpekanden av framlidne Henning Kerlsson.

    SvaraRadera
  3. Tack för dina intressanta kommentarer! Jo, mordet i backen ska väl få ett eget inlägg vad det lider. Tänkte leta fram artiklarna i tidningen från den tiden. Snart kommer ett inlägg om spökerier på Elgerumsgården.

    SvaraRadera
  4. Hej! Vet du vem som tagit fotot på järnaffären 1920? Jag sitter och scannar glasplåtar just nu och fastnade för namnet på järnaffären och hamnade hos dig. Det står inget på några av kartongerna med plåtarna men minst en är ju bara foton från Mönsterås med bla denna bilden.

    SvaraRadera
  5. Tyvärr har vi ingen fotograf till många bilder. Erik Bergkvist var en flitig fotograf, men hans glasplåtar brukar vara från 1930-talet eller senare. August Melin är ju annars ett tips eftersom han var fotograf här då, men det kan förstås ha varit någon annan. Annars var det ju intressant att du har en kartong med glasplåtar med Mönsteråsmotiv. Hittar du något intressant får du gärna visa motiven. Jag nås på joni7229@gmail.com eller strandahem@telia.com

    SvaraRadera