9 november 2008

Mönsterås Kommun tillämpar romersk rätt

Turerna kring tjejen som inte får busskort går vidare. I dagens Barometern/OT säger Tommy Englund och Patric Pettersson att det skall vara lika för alla och att sexkilometersgränsen skall tillämpas med milimeterprecision. Det betyder alltså att Mönsterås Kommun tillämpar Romersk rätt i detta fall. Låt mig få förklara varför det är allvarligt.

I den romerska rättstraditionen var man noga med lagens bokstav. En hungrig tjuv fick samma straff som en rik. Rättstryggheten kanske var ganska bra. Man visste vad man fick. Lika för alla så att säga. Men den var också stel och många gånger omänsklig.

Här uppe i Norden var vi mer måna om att väga in omständigheter och sedvanerätt. Om lagen föreskrev dödsstraff så kunde det omvandlas till böter om man exempelvis hade minderåriga barn, för att ta ett exempel. I vår tid märks detta även i småsaker som när vi kommer till byggnadslov, fortkörning etc. Den som kör för fort med en gravid kvinna som skall till att föda får sannolikt inte böter, medan den som kör för fort endast pga slarv får böter etc etc. Den som ansökt om bygglov där ytan mariginellt överstiger det tillåtna får det i regel godkänt. Detta öppnar förstås för ett visst godtycke, men det är priset vi får betala för att markera att lagen är till för människan och präglas av mänsklighet. Den lever inte sitt eget liv. Lagar och regler finns till för människans skull, inte för att jäklas.

Om Mönsterås Kommun hade tillämpat den gamla rättstraditionen så hade man tyckt att 50 meter är en mariginell avvikelse och att tjejen därför kan gå före en milimetertolkning av lagen. Lagen finns ju till för människan och inte för sin egen skull.

I Mönsterås tillämpar barn- och utbildningsnämnden romersk rätt, men byggnadsnämnden den mer flexibla germanska. Kommunen får nog bestämma sig vilken rätt man skall tillämpa.

Inga kommentarer: