9 november 2008

Okritisk journalistik

Roland Åkesson får ett eget kapitel i en ny bok av de politiska reportrarna C-G Kjellander och Margit Silberstein. Ja, det kan man läsa i dagens Barometern-OT. Så långt är det ok, det kan tidningen gärna rapportera om. Men sedan blir det lite galet när journalisten skriver att "Med tanke på Åkessons och Mönsteråscenterns höga valsiffror de senaste åren är väl en inte allt för vild gissning att Åkesson och Mönsterås i boken framstår som ett gott exempel på hur en kommunpolitiker bör vara och agera."

Journalisten, som i vanliga fall är påfallande duktig och läsvärd, föregriper därmed bokens analys och ger Åkesson gratis mysreklam. Själv utgår jag ifrån att bokens författare i egenskap av politiska reportrar har ett kritiskt grundperspektiv. Om inte har de inte gjort sitt jobb och då bör det förstås framgå av Barometern-OT´s kommande recension.

Det är tråkigt när journalistiken glömmer bort sin kritiska udd och får ett slags myspysförhållande till politiker. Även Roland Åkesson, hur duktig och trevlig han än må vara, skall granskas kritiskt. Man behöver inte vara otrevlig för det. Det räcker med att ställa de oväntade frågorna, leta fram människorna som tycker annorlunda och gräva lite djupare i protokollen.

Inga kommentarer: