8 april 2009

Korsfäst biblioteksalternativ uppstår ifrån det döda

Korsfäst biblioteksalternativ uppstår ifrån det döda
Vart ska det nya biblioteket hamna egentligen? Både S, V och C talar nu allt högre om Gymnasiet som ett alternativ. Då sparas pengar som annars skulle gå till ett nybygge, samtidigt som det kan finnas en viss pedagogisk poäng med ett bibliotek i skolmiljö. Det är således inte bara Jesus som återuppstår i påsktider, utan även gamla avdankade biblioteksalternativ. Idén om Gymnasiet som bibliotek försvann väl annars från agendan runt 2004.

Nytt bibliotek behövs
Att det behövs ett nytt bibliotek råder det ingen tvekan om. Det gamla tingshuset där biblioteket nu huserar är förvisso mysigt, men trångboddheten har varit akut under ett par decennier och arbetsmiljön är minst sagt usel med 30 grader på somrarna och 15 på vintrarna. Inte minst är huset en mardröm för handikappade.

Gammalt kasserat alternativ blir populärt igen under ekonomisk kris
Jag har själv jobbat där och vet att det pratades om fyra alternativ för några år sedan. 1. Bygga ut nuvarande hus. 2. Bygga nytt i hamnen. 3. Bygga nytt i närheten av Centralskolan. 4. Flytta biblioteket till Gymnasieskolan.

Till mångas lättnad ströks Gymnasiet som alternativ. Den lokala utredningen ledde med tiden fram till de två alternativ som presenterades 2008 - antingen bygga ut nuvarande byggnad eller bygga nytt i hamnen. Man har till och med anordat en arkitekttävling utifrån dessa alternativ.

När den ekonomiska krisen var ett faktum så förutspådde jag att det nya biblioteket skulle läggas på is ännu en gång. Så blir det kanske trots allt inte, men hastigt och lustigt har man alltså väckt det tidigare kasserade förslaget om Gymnasieskolan till liv. Det förslaget passar förstås kommunen som hand i handske. Man kan hävda att denna budgetvariant är enda möjligheten att få ett nytt bibliotek under rådanade ekonomiska omständigheter. Dessutom får man chansen att fylla de underutnyttjade lokalerna vid skolan. Man kan också som Socialdemokraterna gjort ställa bibliotekets nybyggnadskostnader mot nödvändiga investeringar i skolan. Centern kunde inte ha sagt det bättre själva, men är nog tacksamma att Socialdemokraterna agerade dummedräng.

Är Gymnasieskolan ett bra alternativ?
Nå, hur ska man då se på en eventuell flytt av biblioteket till Gymnasieskolan? Jag har själv varit motståndare till denna idé sedan jag hörde den första gången. Risken är att det bara blir ett något större skolbibliotek där vuxna som vill ha lugn och ro tvingas uthärda en ganska så stökig miljö under skoltid. Jag har ju jobbat även på Gymnasiebiblioteket och vet att där inte går att uppbåda den ro som många av det vanliga bibliotekets dagsgäster vill ha.

Nu har jag börjat tänka om. Jag har i alla fall blivit något mer positiv, även om jag inte tror att återuppståndelsen av detta alternativ lär få samma frälsande betydelse som Jesu uppståndelse. Men om detta är priset vi får betala för att kunna investera i skolorna så må det vara hänt, även om jag tycker det är synd om man måste ställa verksamheter mot varandra. Men en förutsättning för att det ska fungera är att de vuxna besökarna av biblioteket under dagtid ges utrymme för lugn och ro. För även om ingen vill ha tillbaka gamla tiders knäpptysta bibliotek, så bör där finnas något utrymme där det är tyst. Vår kultur präglas av ljudhysteri och att då få gå till biblioteket och uppleva lite lugn och ro...ja det är en förmån som vi ska vara rädda om.

Inga kommentarer: