27 maj 2009

Får man verkligen inte gå vid Nynäs? Oklarhet i domen.

Vad säger domen egentligen?
”Stopp för att gå längs stranden”, kan man läsa i tidningen idag. Men hur är det egentligen? Jag har nu läst domen (särskilt sid 5-6) och konstaterar att Regeringsrätten ingenstans förbjuder allmänheten att gå utmed Nynäs strandlinje som tillhör Kråkerum. Det är bara Kommunens detajplan med en anlagd promenadstig som stoppades. Jag upprepar - domen handlar inte om allmänhetens rätt eller avsaknad av rätt att nyttja allemansrätten, utan om att Kommunen inte får genomföra sin detaljplan och anlägga en promenadstig.

Allemansrätten torde gälla den vattensjuka strandremsan som tillhör Kråkerum
Regeringsrätten säger att man inte får promenera över tomterna och att Mönsterås Kommun inte får anlägga en promenadstig enligt föreslagen detaljplan. Samtidigt har man juridiskt konstaterat att marken närmast vattnet faktiskt inte är strandtomt utan tillhör Kråkerum och omfattas av allemansrätten. Därmed finns det en uppenbar svaghet i domen. Vi får inte gå på tomterna. Men marken närmast stranden tillhör ju inte tomterna. Varför skulle man då inte få gå vid strandlinjen? Regeringsrätten kan väl inte sätta sig över den allemansrätt som då borde gälla vid den strandlinje som inte tillhör tomten?

Problemet verkar vara att strandlinjen ligger under vatten ganska ofta eller är vattensjuk. Därför får Kommunen inte anlägga en promenadstig. Men rent teoretiskt borde det alltså bara vara att ta på sig stövlar. Strandlinjen tillhör ju inte tomten. Jag tycker inte man ska provocera i onödan och jag tar bestämt avstånd från dem som har saboterat på familjens tomt, men det är viktigt att inget förblir oklart.

Så här säger kommunalrådet - bekräftar att domen bara gäller detaljplanen
Jag ställde en fråga angående detta på Kommunens frågepanel och så här svarade kommunalrådet:

"Hej
Regeringen godkände kommunens detaljplan (allmän plats, Natur) som avser att säkerställa allmänhetens möjlighet till passage utmed strandlinjen. Med en detaljplan hade kommunen haft möjlighet att följa upp planen så den efterlevs - hävda att vissa hinder mellan de privata tomterna och vattnet tas bort osv. Det är detta som Regeringsrätten nu upphävt med motiveringen "att det avsedda syftet med detaljplanen inte kan genomföras utan att enskilda intressen åsidosätts på ett sätt som inte motsvarar rimlig avvägning enligt PBL".

Det innebär att det finns ett icke planlagt område mellan de aktuella tomterna och strandlinjen på cirka 2-4 meter vid normalvatten som tillhör Kråkerum. Där gäller allemansrätten. Men vid vissa delar av året, framförallt vid högvatten, är det svårt att passera utan att på en del av sträckan beträda de privata tomterna och det finns det inget stöd för i allemansrätten. Under rådande förhållande anser vi inte att kommunen kan peka ut en strövstig i det aktuella området och därmed riskera att människor hamnar i konflikter.Men Du har rätt i Ditt påpekande om att Regeringsrättens dom gäller detaljplanen.Roland Åkesson"

Inga kommentarer: