13 juni 2009

Varför så många måndagsmatcher?

Varför måndagar?
Jag brukar gå på Mönsterås GoIF´s hemmamatcher oavsett dag, väder eller kroppstemperatur. Det har dock slagit mig att fyra av hemmamatcherna denna säsong är på måndagar och en på en onsdag. Är det verkligen bra dagar? Vill vanligt folk verkligen gå på fotboll en måndagskväll mitt uppe i veckans vardagsbestyr? Skulle det inte komma en större publik om matcherna gick på helgerna? Kanske finns det argument som jag inte känner till. Är det svårt att samla lagen på helgerna? Kostar domarna mer när det är helg? I sensommar/höst ser det något bättre ut med fyra lördags- och två måndagsmatcher.

Varför splittrade omgångar?
En annan sak är att en omgång är uppsplittrad på flera matchdagar. Varför har det blivit så? Jag minns kanske fel, men jag tror att fler matcher spelades på helgerna när jag var barn. Likaså spelades de flesta av en omgångs matcher samma dag. Sammantaget skapade detta en känsla av fest, högtidlighet och spänning. Som det är nu ger tabellerna sällan en fullt rättvisande bild eftersom lagen nästan aldrig spelat lika många matcher.

Detta är mina spontana tankar. Jag är inte så insatt i frågorna. Skulle vara intressant att veta vem som bestämmer och bevekelsegrunderna.

3 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Hej jonny
Skälet till att det är så många måndagsmatchet, samt att det är splittrade omgångar är domabrist.
Jag häller med dig om att helgmatcher är bäst, förr var det alltid lördagsmatcher med start 15:00, men domarna räcker inte till för att alla ska kunna få helgmatcher.

Jonny sa...

Tack för förklaringen.

Anonym sa...

I högre serier är det samma sak numera. Där handlar det självklart om TV-pengar.