12 juli 2009

Nakna damer och bowlingklot - På jakt efter Mönsterås offentliga konst, del I

Varje ort med självaktning och ärbarhet har offentliga skulpturer. Så även Mönsterås, där vi återfinner både naket, guldfiskar, händer, bowlingklot och stenar. I tre inlägg visar jag vad jag fann under en rundtur i kommunen. Håll till godo. Klicka på bilderna för större format.


En nakenchock möter den turist som råkar ta sig in i Mönsterås via södra infarten. Kanske är det därför man numera bara får framföra fordon i 30 km i timmen, där man passerar den här vackra damen i Elgerum. Förmodligen placerades den där när man byggde bostadsområdet vid mitten av 1960-talet. Jag minns henne mycket väl från min barndom då jag ännu inte förstod att man kunde särskilja moral och estetik. Jag kunde inte finna något namn på konstnären, men jag misstänker att det är Arvid Källström som tyckte om att göra nakna damer i den här stilen.

























Känsliga tittare varnas! Den som sedan svänger av till höger mot Sjögatan och hamnen riskerar att få se denna groteska näve med en fågel i handflatan. Fågeln är uppenbarligen ingen fredsduva, varför symboliken förblir dunkel. Hade handen varit vinklad mer mot vägen hade vem som helst kunnat tolka den som ”Stopp! Hit men inte längre!” Notera handens tyfusfläckar, samt de nässlor som ivrigt söker kontakt med konstverket. Jag fann ingen namngiven konstnär.
























Den som har vägarna förbi Parkskolan i Åsevad får inte missa denna Wundersköna gymnastikdam, med ett ansiktsuttryck inspirerat av öststatsestetik. Hon placerades sannolikt där när skolan byggdes 1963 för att inspirera de små barnen till framstående idrottsprestationer. Ingen konstnär anges, men det skulle kunna vara Arvid Källström.

2 kommentarer:

Bert sa...

Undrar jag vad kvinnosaks kvinnorna i Mönsterås Kommun har för åsikt om alla dessa konstverk föreställande nakna kvinnor.

Jonny sa...

Ja, nog är det lite konstigt att nakna kvinnor i sten så sällan angrips och utan snarare verkar accepteras, medan nakna kvinnor i andra sammanhang inte ses med blida ögon. I ett sammanhang skiljer man på moral och estetik, i ett annat inte. Jag är väl inte tillräckligt finkulturell för att förstå skillnaden.