29 juli 2009

Tonix chockade dansbandsvärlden 1977

Tonix - ett dansband från Mönsterås
Dansbandet Tonix kommer, som de flesta säkert vet, från Mönsterås. Personligen delar jag hellre rum med skorpioner än dansar och har därför lite svårt för musik där man förväntas röra på sina extremiteter. Hur som helst – Tonix bildades 1967 och finns än idag.

Tonix scenkläder genom tiderna
Betydligt intressantare än musiken är att följa modets växlingar i scenklädseln. Den som idag besöker Tonix hemsida får se grabbarna spexa i jeans och vit t-shirt. Det fanns en tid när det såg annorlunda ut. Mycket annorlunda. Här följer några bilder från olika epoker. Fler vykort och skivomslag återfinns på Tonix hemsida. OBS: det är inte mitt syfte att göra narr av orkesterns kläder.


Här ser ni Tonix från 1973 då gruppen slog igenom i Sverige. Inga konstigheter alls. Så skulle jag själv kunna gå klädd, även om nedstoppad t-shirt inte riktigt ligger för mig. Inte heller vita skor. Ingen riktig proggkänsla kanske, men inte långt ifrån.Därefter följde en period fram till 1977 med klassiska dansbandsdräkter.


Detta är min favorit med stickade eller rent av virkade nät över kavajerna. En helt sanslös klassiker. Det här är oslagbart. Jag förlåter er gärna.Den här gula dräkten håller också hög klass. Observera de stilrena 70-talsfrisyrerna.
Eller varför inte denna från 1976 där grabbarnas bringor ges en framträdande roll. Kanske ville man ge tidens barbringade diskokungar en match.

Nakenchock har vi väl alla läst om. Men här kommer en dansbandschock. 1977 chockade Tonix dansbandsvärlden genom att överge de extravaganta dräkterna till förmån för en mer vardaglig personlig touch. Jag tror Tonix var föregångare som övergav dräkterna på ett ganska så tidigt stadium. T-shirt, pullover, skjorta eller väst – spelar ingen roll. Kom som du är. Tonix är grabbarna hela dan. Typiska mönsteråskillar helt enkelt.Återfall är alltid tragiska. Och Tonix kunde inte hålla sig särskilt länge innan det var dags för någon slags kollektiv klädsel igen, dock med viss variation i linnet. Stilrent och lite fräckt anarkistiskt på samma gång. 1980-talet var kavajernas och hockeyfrillornas årtionde. Här ett kort från 1983. En medlem har varit lite extra fräck och slängt kavajen över axeln. Om inte det här gjordes med glimten i ögat så…

Varför började man gå in i fotostudio förresten? De första korten med Oknöliknande bakgrunder var trevligare.På 1990-talet är det lite mer jackskjorta och byxor över det hela. Bandet är inte längre så tight och konservativt uppställt, utan det experimenteras lite med typsnittet. Återigen trixar Tonix med gult. Det har ju funkat förr.

För vidare analyser av Tonix skivomslag, besök gärna sidan Katastrofala omslag. Sök där på Tonix.

2 kommentarer:

Matz i Tonix sa...

Hej Jonny!
Kul inlägg om våra kläder. Jag kan bl a förtydliga kläderna på skivomslaget. Det är virkade nättröjor med silvertrådar i och under har vi en vit sidenskjorta. Dessa kläder spelade vi i en gång. Blev alldeles för varmt. Du får gärna byta dina två länkar till http://www.tonix.se/index.html så ser vår hemsida riktig ut.
Betänk också varför Larz Kristerz är ett av våra största dansband för tillfället. Kan det bero på kläderna :-)

Jonny sa...

Tack Matz! Fantastiskt kul med en direktrapport från dig som varit med hela tiden.

Jag har ändrat länkarna!

Jo, enligt min mening var dansbanden som bäst på 1970-talet, även om man ser till klädsel. Er skiva Förlåt mig älskling spelar jag faktiskt ibland. Riktigt trevlig även om man inte dansar.