24 augusti 2009

Årets match och årets mål på Idrottsparken – Mönsterås 4 – Hossmo 1


Mönsterås i anfall, vilket var standard ikväll

Årets match!
Kvällens match mellan Mönsterås och Hossmo blev mycket underhållande med stor dramatik och delikat fotboll. Årets match är ingen överdrift. En sån här kväll räcker inte orden till. Bara klyschorna återstår.

Laddat
Att det var laddat märktes direkt. Lagen bytte farliga chanser med varandra redan i matchens inledning. GIF´s tränare verkade inte riktigt nöjd med lagets positioner i början och sprang ofta ut till gräskanten för att ge direktiv. Till slut reagerade domaren och gav tränaren en muntlig erinran, trots att han inte hade gnällt på domaren. Låt vara att han kanske var lite överladdad. Tur att han inte blev utvisad till läktaren. Tränarens direktiv och tillrop behövs från rätt plats.

Uppställningen fungerade
Mönsterås hade en kombination i uppställningen jag aldrig tidigare har sett med Idris och Mariwan på backpositioner och Daniel Hjelm som högerytter. Men det fungerade utmärkt, även om man inte nog kan understryka att en dribbling i backlinjen alltid är en för mycket.

Mönsterås tog över och gjorde mål
Efter tio minuter började Mönsterås ta över med allt farligare chanser. Daniel Wesslund träffade stolpen, och jag började undra om det skulle bli en sån där ”Wesslund-prickar-stolpen-kväll”. Det fortsatte att vara lite irriterat på plan, vilket förvärrades när Niki fälldes av målvakten i friläge och den skyldige bara fick en varning.

GIF fortsatte spela sitt spel. Yttermittfältarna jobbade kopiöst både framåt och bakåt. Så när Daniel Hjelm byttes ut mot Hamse var det inte för att han gjort dåligt ifrån sig. Hamse visade sig dock klara uppgiften utmärkt han också.

Hossmo försökte pressa högt upp, men till slut kunde man inte stå emot GIF´s offensiv. I den 38:e minuten gjorde Anton Agebjörn 1-0 efter en fin passning från Daniel Wesslund. Det var mycket välförtjänt. Efter målet tog GIF över helt. Om vi väger in Wesslunds stolpe och ett par fina chanser för Niki så får Hossmo vara glada att det stod 1-0 i halvtid.

Ribbchock
I andra halvlek försökte Hossmo överrumpla GIF genom chockoffensiv, vilket var ytterst nära att ge resultat. Två ribbträffar direkt efter varandra fick i alla fall Mönsteråsförsvaret att vakna till liv igen.

Mönsterås satsade framåt
Mönsterås fortsatte sitt offensiva spel och Wesslund hade en farlig nick på en hörna. Den efterföljande hörnan blev också farlig. Wesslund hade sedan ett friläge, men det ville sig inte i det avgörande momentet.

Det var här jag började förstå att det skulle bli seger ikväll. Många lag skulle omedvetet ha börjat backa hem när man har 1-0 en bit in i andra halvlek. Men Mönsterås satsade framåt och spelet var helt enkelt strålande, magnifiko! Det bästa jag sett GIF spela på år och dar. Försvar och mittfält höll ställningarna och levererade fina bollar till anfallet. Niki var exempelvis ytterst nära att göra mål när han slet sig fri och sköt tätt utanför.

Reducering
Därför kändes det ytterst orättvist när Hossmo plötsligt gjorde 1-1 på en hörna i den 63:e minuten. Skulle Mönsterås ännu en gång tappa en ledning mot ett topplag i matchens slutskede?

Årets mål!
Som väl var dröjde det bara fem minuter innan Mönsterås tog ledningen igen genom ett superskott av Anton Agebjörn från 20 meter. Tveklöst årets mål på Idrottsparken!

3-1
Jag anade dock att det skulle bli fler mål. Niki såg så där frustrerad ut som han gör ibland när han inte har satt sina chanser. I den 76:e minuten fick han välförtjänt utdelning efter att ha ryckt ifrån en motståndarback. 3-1 efter fint förarbete av Hamse.

Nr 12 i Hossmo levde farligt
Hossmo hade dock inte gett upp helt än och jag kunde inte låta bli att imponeras lite av deras lille back, nr 12, som gjorde ett bra jobb. Kort i växten, men fotboll kunde han spela. Men han bör nog betänka att han spelar med livet som insats. Ett par gånger blev han helt däckad i schyssta dueller och blev liggandes på planen. Så småningom kom han dock på benen igen och kunde fortsätta. Närmare än stolpen kom dock inte Hossmo en reducering.

4-1 med bud på fler
Mönsterås fortsatte underhålla publiken. Och till slut höll sig måltjuven Wesslund framme och fick helt rättvist efter hårt slit hela matchen göra 4-1.

De sista minuterarna föll Hossmo ihop helt och det vara bara lite oskärpa från GIF´s anfallare som höll siffrorna nere. På slutet gjorde GIF byten så att även några av avbytarna fick spela, och de höll sig väl framme. Tyvärr drog Bourhan på sig en utvisning i slutminuten.

Stående ovationer
En kväll som denna känns det orättvist att lyfta fram enskilda spelare. Eller rättare sagt - varenda en borde lyftas fram. Det är snudd på tjänstefel att hoppa över någon. Jamal, Ako, Ardi, Bourhan och Stenfeldt gjorde också mycket bra ifrån sig. Förlåt om någon glömdes. Hela laget spelade så bra att det fick stående ovationer av mig och flera andra.

Humöret
Det enda jag ibland inte begriper mig på med GIF är att många ser ut att kämpa med sitt humör på planen. Men det är ju lätt för mig att säga som sitter på läktaren. Jag kanske såg fel, men Niki verkade inte nöjd med sin insats trots ett mål på flera farliga chanser? Visst borde han ha passat ett par av gångerna, men någon dålig match gjorde han definitivt inte. Eller blev han skadad? Han haltade på slutet. Och så den onödiga utvisningen på Bourhan. Varför tjafsa när man leder med 4-1 och har gjort en bra match? Nå, han såg i alla fall glad ut när han lämnade planen.

Bock och bug
Nej, efter en så´n här match kan alla i GIF vara väldigt nöjda. Och som publik kan jag bara bocka och buga för en härlig show!

5 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Håller med dig Jonny
Hela laget ska ha en eloge efter den fantastiska insatsen.
Ibland kan det vara lätt att glömma att laget bara spelar i 5:an och att domarna håller div 5 klass.
Ibland går det alldeles för fort för domarna, med felaktiga beslut då man inte sett hela situationen.
Detta är dock bara skönhetsfel och kanske inget att hänga upp sig på.

Jonny sa...

Nä, igår märkte jag bara ett par domarmissar. Spelarna verkar ha uppmärksammat betydligt fler. Men det var så himla laddad igår redan från start, så då behövs det inte så mycket.

Anonym sa...

hej.. jag hade ont i höftet då jag fick en smäll när målvakten sprang in i mig.. var hos domtorn idag o ska rönka på onsdag den är rätt rejält svullen. men får hoppas på att det inte är nån spricka:(.. men dom sa att det kunde va så men får hoppas på de bästa//niki

Jonny sa...

Då spelade du alltså länge med skadan. Smällen var väl i första halvlek om jag minns rätt. Otur! Sprickor tar väl några veckor att läka. men som sagt, hoppas på det bästa.

Anonym sa...

ja tyvär gjorde jag ju de.. kändes i början men sprang bort det eftersom man är så dum o vill så mkt. men sen när jag efter paus gjorde dte ont igen. tills jag sparng bort de igen,.. men efter matchen gorde det ejält ont i idag är de svullet så inte så bra men men som sagt får hoppas på de bästa