8 augusti 2009

Sparkar, skuffar och svett - ärrade GIF-veteraner gjorde upp i Idrottsparken


FC Mönsterås i ett anfall i dagens veteranmatch mot Mönsterås United.

Ärrade kämpar från förr
Idrottsparken i Mönsterås intogs idag av klasspelare av rang. Landslagsmän, proffs och ärrade kämpar från forna tider bjöd på en match som mönsteråsarna sent skall glömma.

För många var det ett kärt återseende. Från min barndom minns jag själv spelare som Stephan Kullberg (Åtvidaberg, IFK Göteborg), Kjell Aldorsson, Thomas Sunesson (Kalmar FF, Malmö FF, proffs- och landslagsmeriter), Ove Dahl, Åke Jonsson (67 år och 716 matcher i GIF) och Tomas Ahlgren för att bara nämna några. Från min egen generation kan nämnas Robban Svensson, Torbjörn Rampeltin, Janne Elofsson och Janne Karlsson. Vissa hade kört ända ifrån Umeå och Oslo för att på ideell basis spela fotboll. På läktarna syntes också GIF-legendarer som inte kunde vara med och spela – Egon Sunesson, Roland ”Konjak” Olsson, Jerry Olsson (landslagsmeriter), Gunnar André och Curt Sundlöf.


FC Mönsterås (utan rätt ordning): Anders Harrysson, Stephan Kullberg, Åke Jonsson, Torbjörn Rampeltin, Kjell Aldorsson, Thomas Sunesson, Roland Wallin, Steve Frisk, Janne Elofsson, Kent Andersson, Niklas Johansson, Mats Grönkvist, Åke Dahl och Göran Persson (lagledare). Längst till vänster en av initiativtagarna Christer Gustavsson. Klicka på bilden för större format.


Mönsterås United (utan rätt ordning): Ove Dahl, Erling Gustavsson, Mikael Nilsson, Tomas Ahlgren, Josco Radovic, Robban Svensson, Jan Karlsson, Roland Durdel, Tomas Johansson, Håkan Axelsson, Johan Eriksson, Staffan Olsson, Sonny Åhman, Tomas Ishagen, Masidovic och Göran Karlsson (lagledare). Klicka på bilden för större format.

Kämpaglöd, hjärta och tjuvknep
Först ut var alltså veteranmatchen mellan FC Mönsterås (röd dräkt) och Mönsterås United (vit dräkt). Att de flesta av spelarna hade sett sina bästa dagar på planen undgick ingen, men det vore oförskämt att gå in på detta i detalj. Låt oss bara konstatera att vissa kroppsdelar tenderar att bli mer volymiösa med åren. Men kämpaglöd och hjärta saknades inte. Inte heller ett och annat tjuvknep.

Rullade boll bra
Båda lagen rullade boll ganska bra och chanser saknades inte. FC Mönsterås tog ledningen med 1-0 efter ett fint lobbskott av Mats Grönkvist. Mönsterås United replikerade dock via en fin nick av ”Robban”. ”Robban” hade före målet varit något seg i steget och som någon sa ”klampat fram som ett dräktigt vildsvin”, men blev allt bättre ju längre matchen led.

Erling Gustavsson glänste...av svett
Led gjorde många i hettan. Många spelade med livet som insats för den klubb de en gång fostrades i. Erling Gustavsson, för dagen svårpasserad, i Mönsterås United svettades på en nivå som... ja, han överlevde i alla fall.

Mönsterås United vann när Ove Dahl levererade smörpass och knuffar
Många av veteranerna imponerade med fin spelkänsla. Inte minst Ove Dahl som levererade många kvalificerade passningar. Vid ett tillfälle hängde dock Ove inte med och knuffade helt sonika omkull Mats Grönkvist, utan åtgärd från domaren som stod något felplacerad. Före paus ryckte Mönsterås United ifrån till 3-1 genom mål av bland andra Staffan Olsson som inte såg ut att störas av att ha kört bil ända ifrån Oslo. Andra halvlek bjöd på än fler mål och till slut stod Mönsterås United som segrare med 6-2. Det var kanske några mål för mycket eftersom FC Mönsterås rullade boll väl så ”bra”.

Vem som var bäst på plan? Ja, det är kanske inte frågan man ställer en dag som denna. Jag nöjer mig med att konstatera att min favorit Ove Dahl gjorde en kanonmatch – fina smörpass och så knuffen av Mats. Så agerar en sann GIF-hjälte av det rätta virket.


Spelarna pustar ut efter matchen.GIF-veteranen Jerry Olsson var på plats. Jerry, med meriter från juniorlandslaget på 1960-talet, var troligen Mönsterås GoIFs förste landslagsman.

Eldsjälar
Initiativtagare till Mönsterås GoIFs återvändar- och folkparksdag är eldsjälarna Micke Nilsson, Bosse Johansson och Christer Gustavsson. Förutom dagens veteranmatch blir det till kvällen dans på den nyuppförda dansbanan. Givetvis blir det även andra folkparksaktiviteter som pilkastning, lotterier och chokladhjul.


På kvällen var det folkparkskväll med dans till levande musik. Själv bidrog jag med en liten miniutställning om Åsevadsparken som fanns i Mönsterås 1923-1963.

Inga kommentarer: