26 september 2009

Mönsterås GoIF kom trea men spelade bäst fotboll - summering av säsongen

Bakgrund till division 5-spelet
När jag var barn spelade GIF alltid i trean eller fyran. Men under 2000-talet halkade man hastigt och mindre lustigt ner i femman. Nå, sådant kan hända alla lag. Förr eller senare brukar det vända igen. Problemet är bara att såsom fotbollen fungerar idag så riskerar lag som Mönsterås att fastna i ett evigt generationsskifte. Unga talangfulla lag får sällan mogna ihop och föra sina lag uppåt i seriesystemet. Så fort en spelare utmärker sig så tar en annan klubb spelaren och GIF får börja om och skola in nya talanger i A-laget, vilka sedan åter igen fångas upp av andra klubbar, även om vissa spelare faktiskt har hängt med några år. Men inte ska Mönsterås behöva vara farmarlag till Högsby, Blomstermåla och Oskarshamns AIK.

Och det är ju svårt att klandra spelare som byter klubb. Att få testa en högre division är förstås fullt legitimt även för den som har klubbhjärta.

Väntade topplag
Så till årets division 5 sydöstra. Att Trekanten och Torsås skulle bli etta och tvåa i tabellen var jag relativt säker på. Jag kan väl bara konstatera att det var otur för GIF att få båda lagen i sin serie. De hade garanterat kunna vara mittenlag i division 4.

Dramatik i bottenstriden
I botten blev det dramatik i sista omgången då Ljungbyholm vann sin match och lyckades ta sig förbi Söderåkra. Ljungbyholm blir alltså kvar i femman. Efter att ha sett Ljungbyholm turligt ta en poäng mot Mönsterås i premiärmatchen var jag ganska så övertygad om att det laget skulle hamna långt ner i tabellen. Att Stjärnan skulle komma sist trodde jag dock inte. Jag trodde istället att Rockneby skulle få det svårt som nykomling, men de gick något bättre än förväntat. I övrigt hade jag inte en susning.

Mönsterås bättre än förväntat
Mina förväntningar på Mönsterås var ganska låga. Det skall erkännas. Och en tidning som Östran tippade Mönsterås som nia. Efter några säsonger i femmans nedre regioner så var allt bättre än en hyfsad mittenplacering en bonus, rent av en överraskning. Och efter förlusten mot Möre i våras såg det riktigt mörkt ut. Men ändå… jag hade sett laget spela riktigt bra och visste att man hade kapacitet. Och efter Mörematchen vände det med väldigt fint spel och många segrar. Tränaren och spelarna måste ges en eloge som vände den negativa trenden och fick laget att fungera.

Tredje plats är en mycket fin placering. GIF var en poäng ifrån att bli en av de två bästa treorna i Småland som får kvala till division 4. Avgörande blev ett par konstiga förluster - mot Möre under vårsäsongen och mot Tvärskog under höstsäsongen. Seger eller poäng där, så hade kval till division fyra varit ett faktum. Men det tjänar inget till att älta det.

Ett lag under utveckling
Mönsterås GoIF´s herrar kan vara mycket nöjda med säsongen. Kanske ska man inte stressa upp i fyran. Under året har laget mognat. Man har blivit jämnare. Bottenmatcherna dyker upp allt mer sällan. Framför allt är man ett spelande lag med fin teknik och genomtänkt spel. Detta är förstås resultatet av ett bra samarbete mellan tränare, lagledare och spelare. Om jag inför säsongen var något tveksam att ta in Zuhrija Rasidovic som tränare, så har jag nu blivit övertygad om att han bör ges förtroende att fortsätta.

Seriens bästa fotboll
Jag skulle kunna nämna många spelare, men en dag som denna vore det fel, eftersom hela laget har gjort en fin insats. De enskilda spelarna har jag lyft fram i de olika matchreferaten. Frågan är bara var de skall spela. Är Anton back eller vänsterytter? Är Jamal mittfältare och Ardi back, eller tvärtom? Och var skall Eliassisläktens senaste stjärnskott Idris spela? Delikata problem att lösa förstås. För egen del tycker jag att Anton passar bäst som yttermittfältare och Ardi på backen, även om han tveklöst har offensiva kvaliteter också. Mönsterås har hur som helst spelat den bästa fotbollen i hela serien. Trekanten och Torsås vann på sin tyngd.

Behålla spelare
Men nu handlar det om att få behålla så många spelare som möjligt inför nästa säsong. Helst alla. Då kan det bli en perfekt mix av spelare som mognat ytterligare nästa säsong. Betänk att alla de unga spelare som gjort så bra ifrån sig i år förmodligen är ännu bättre nästa år. Nog finns det framtidslöften även på reservbänken och i B-laget, men de kan ännu inte ersätta den spetskompetens som idag finns i det ordinarie laget.

Så om vi slipper den otäcka dammsugaren som suger upp de bästa spelarna så är jag övertygad om att GIF nästa år kan ta steget upp i fyran. Och många är så unga att jag inte kan se någon som helst vinst med att byta lag och division.

Vem var mannen på stolen?
Vem var mannen som satt på stolen utanför avbytarbåset i sista seriematchen mot Mörbylånga? Det vankas väl inte redan ny tränare?

Tack!
För egen del vill jag tacka för en härlig säsong, många fina matcher och spänning in i det sista! Bra spelat! Bra kämpat!

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack själv, mycket bra skrivet det har varit kul att du har skrivit om oss hela säsongen och det har varit trevligt för oss spelare att läsa din blogg. tack Jonny och hoppas att du fortsätter att skriva även nästa säsong då vi tar oss till fyran/a-laget

Jonny sa...

Tack! Jo, om mina skriverier inte anses utgöra skada för laget så lär jag fortsätta.