17 oktober 2009

En gammal fotbollsplan i Skorpetorp


Skorpetorps gamla fotbollsplan (Solvallen?) har förvandlats till ängsmark. En gång spelades här seriefotboll. Vy från västra sidan.

En gång i tiden spelades det fotboll i Skorpetorp. Jag skulle gissa att de hade ett lag i seriesystemet in på 1990-talet. Men så värst mycket mer vet jag inte i nuläget. Skorpetorps IF och sedermera IF Falken? lär laget ha hetat. Skorpetorp ligger förvisso i Oskarshamns kommun, men jag tror att orten förr låg i Fliseryds socken, så viss anknytning till Mönsterås har platsen onekligen.

När jag besökte den gamla fotbollsplanen var den förvandlad till äng. Allt gjorde ett dystert intryck. Ett par mindre mål på långsidorna avslöjade att traktens ungar använder en del av planen, men åt fel håll så att säga.


Mitt på planen ligger en hög med bråte - det rivna klubbhuset?


Planen från ett annat håll. En liten del av planens västra del klipps.


Vy från planens östra sida. Granar har börjat inta området.


Inte långt från fotbollsplanen ligger Skorpetorps gamla stationshus. Väldigt vackert. Förr fanns järnvägsförbindelse Fliseryd-Grönskog-Skorpetorp-Oskarshamn. Jag tror den försvann runt 1970.


På satellitfoto syns planen tydligt. Jag har ändå markerat planens kanter med röda punkter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonny,

Intressant att se om Skorpetorps IF och kartan tackar jag för. Ska snart iväg själv en runda och fota i jakt efter idrottsplatsnostalig för min hemsida www.idrottsplats.se. Blir bl.a då en resa i de trakterna och neråt Nybrohållet.

Angående Skorpetorps IF så tror jag inte de hade lag in på 90-talet. I de register jag har så har jag inte sett dem förekomma efter 1970. Skulle tro att de lade ner under 60-talet men jag är osäker och får forska vidare.

Någon som känner till något om IFK Hornsö, Grönskogs IF, Skorpetorps IF (IF Falken) eller andra nedlagda föreningar så får ni gärna kontakta mig.

Mvh
Mats
mats@idrottsplats.se
www.idrottsplats.se

Jonny sa...

Du har säkert rätt. Anledningen till att jag gissade på 1990-tal är två. Jag pratade med en man i 30-årsåldern som gick en promenad i området igår. Han beskrev var målen hade stått och var klubbhuset legat. Men han kanske inte beskrev egna minnen, utan sådant han hört. Sedan har jag ett svagt minne av att jag har sett IF Falken i serietabellerna under min uppväxt på 1970- och 1980-talen, men jag minns säkert fel och blandar ihop klubben med någon annan. Klubben borde ju i så fall ha varit med i dina register.

Mari sa...

Hej!
Vet inte så mycket om ju om det fanns ett A eller B lag i Skorpetorp. Jag minns bara att det fanns en Samhällsföreing i Skorpetorp . Kan var de som satte igång en fotbollsträning för ungdomarna i bygden tjejer och killar . Jag vet oxå att det startades upp ett pojklag i någon Serie. Där fick det inte vara med någon tjej. Punkt slut. Några från Björnhult IF var på besök på en träning vid just denna fotbollsplan. Minns att de frågade mej om jag ville komma upp och träna med deras damlag. På de vägen blev det både div 4 och t.o.m div 3 för min del i olika klubbar.