25 november 2009

Silly Season igen - om att spela i en förening som är på rätt väg

Ett varv till
Egentligen hade jag inte tänkt att skriva mer om GIF och Silly Season förrän jag vet något säkert om de spelare där det ännu råder osäkerhet. Men det här är uppenbarligen ett ämne som berör delar av läsekretsen och jag har under min tid som bloggare aldrig fått så många mejl som nu. Så ok, vi kör ett varv till i väntan på avgörande besked, även om det blir lite omtugg.

Ganska positivt
För det första har jag ett positivt besked. GIF verkar få behålla de flesta spelarna inför nästa säsong, vilket är väldigt viktigt om man ska ha en chans att avancera till division fyra. Sedan kan det kanske ändå behövas ett par nyförvärv. Som jag ser det behövs det minst en forward om både Niki och Anton lämnar. Jag skulle också gärna se ytterligare en back. De backar vi har är utmärkta, men en back till skulle göra att GIF slipper sätta in ovana backar när ordinarie backar är sjuka eller avstängda. Förhoppningsvis kan man också fortsätta att slussa in spelare från B-laget, även om man inte skall stressa. Man vet aldrig vilka talanger och överraskningar som kan finnas där.

Den här veckan avgörs mycket
Den här veckan kommer mycket att avgöras. Mycket tyder på att de sista frågetecknen rätas ut denna vecka.

1. Låt oss börja med Niki Avdyli. Att det handlar om Högsby eller OAIK torde det inte råda någon tvekan om. Ryktet om en tredje okänd klubb stämmer inte. Beslut skall enligt uppgift fattas denna vecka. 100% säkert är det inte att han lämnar, men nästan. Ska ändå bli intressant att se vilken klubb det blir. I Högsby skulle han säkert få mycket speltid och samtidigt få ett år på sig att visa vad han går för. Hur mycket speltid han skulle få i OAIK vågar jag inte gissa. Å andra sidan har större klubbar mer koll på OAIK än Högsby. För det är väl ingen som tror att Högsby eller OAIK är sista instans för den här grabben. Jag vet att det inte har varit ett lätt beslut för Niki och att han har sitt hjärta i GIF.

2. Anton Agebjörn. Jag vet inget nytt. Har bara hört att det är säkert att han går vidare för att kunna fortsätta konkurrera om en plats i pojklandslaget. Nu vet man ju aldrig hur det egentligen är med sk ”säkra” uppgifter, så osvuret är väl bäst. Jag har dock full förståelse för beslutet. Även Anton visade under säsongen att han har ett stort hjärta för GIF.

3. Daniel Wesslund. Sägs ha fått flera erbjudanden. Har provspelat med Blomstermåla och gjort någon träning med BIK. Har samtidigt tränat med Mönsterås GIF. Knepigt att veta. Det är spelarnas marknad. Wesslund har på sin blogg deklarerat att han skall redovisa sitt beslut på söndag. Det lär stå mellan GIF, BIK och TIF. Jag tycker att mycket tydde på att Wesslund trots allt hade bestämt sig för GIF, även om jag inte har några konkreta belägg. Han har i ett par sammanhang verkat så ett med GIFs målsättning att nå fyran nästa år, så jag hade börjat hoppas på att GIF skulle få behålla honom.

Timmernabben tror jag inte på
Timmernabben tror jag inte på, även om de spelar i elitfyran. Vad jag vet har han varken provspelat eller tränat med dom. Verkar lite sent påkommet. TIF tror jag dessutom får svårt att hänga kvar i elitfyran nästa säsong. Ledsen att behöva säga det, men det tror jag. Hur kul är det att lira forward i en klubb som kämpar för sitt kontrakt. Nej, TIF tror jag inte på. TIF är desperata och letar i panik efter klasspelare.

Blomstermåla är också i en svacka
Blomstermåla då? Kanske mer seriöst med tanke på testmatch och en träning. Men även där så kan man fråga sig hur kul det är att lira i ett lag som faktiskt är sämre än GIF och som lär få kämpa i fyrans nedre halva. Och så har de ju vinterträning långt borta i Långemåla. BIK är en fin anrik klubb, men efter förra säsongen som inte var bra, letar de också spelare lite i panik.

Mönsterås GoIF är på väg upp i flera avseenden
Mönsterås GoIF. Vore det inte mer positivt att få vara med och föra upp GIF i fyran? Att få tillhöra ett vinnande lag där man i grund och botten ändå har sitt hjärta. Så tänker jag. Dessutom händer det mycket positivt i GIF just nu. Man har jobbat fram nya stadgar, policy och målsättningar. Visserligen har man en del att jobba på i vissa avseenden, men man är på rätt väg efter en del jobbiga passager. GIF är alltså på väg upp både vad gäller de rent idrottsliga bitarna och det runt omkring.

Med all respekt – men TIF och BIK har passerat toppen och får nog räkna med en vågdal innan det vänder igen. Så tänker jag. Så tänker många i de mejl jag fått. På söndag vet vi hur Wesslund tänkte.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Danne stannar! Han har redan spelat i T en gång och B är på dekis.
DR

Jonny sa...

Tack för din kommentar! Jag är inte lika säker, även om många små detaljer skulle kunna tyda på det. Efter att ha tränat med BIK i Långemåla sporthall igår skrev han "Ska aldrig mer träna i den hallen!". Och det måste han ju om han ska spela med BIK. Vad jag förstår vintertränar BIK där. Men man ska nog inte märka ord. Annars skulle man på rent språklogiska grunder kunna utesluta BIK. Å andra sidan är han ganska ung än och verkar satsa stenhårt med träning odyl. Har en känsla av han är överraskningarnas man. Kan sluta hur som helst.

Anonym sa...

Varför berättar han först på söndag om han ska spela i GF? Jag menar varför göra dramatik av att stanna. Varför berätta först på söndag om han ska byta klubb? Vem vinner på att vänta? Inte GF...Spela på! Peo

Jonny sa...

Hej Peo! (Perstorp-Peo förmodar jag). Kom hit i vår så går vi och ser en match ihop på gamla IP!

Kluriga funderingar du har. Jag vet inte. Om han går till BIK eller TIF så hade det kanske varit känsligt att tala om före fotbollsgalan som var förra helgen. En gissning bara. Å andra sidan hade han avböjt alla bud på galan, men det var väl mest på skoj. Nu får ju GIF två veckor på sig att fixa en ny forward. Inte mycket att gå på, men man får väl hoppas att de har en plan för alla eventualiteter, så att det inte blir så att föreningen plötsligt står där utan en naturlig målskytt.

Frågan man måste ställa sig är om det finns någon utvecklingsmöjlighet och utmaning för honom i GIF genom att spela i femman ett år till. GIF borde ha erbjudit honom något som kompensation för ett år till i femman, exempelvis assisterande tränare = ny utmaning. För ung? Inte alls. Det enda man kan hoppas på är att han liksom undertecknad tror att BIK och TIF är på väg ner och alltså mindre roliga val på lång sikt. GIF däremot borde vara på väg uppåt. Man kan nog förmoda att media lär ha mer koll på GIF än BIK och TIF nästa säsong, trots olika divisioner.

Anonym sa...

Intressant! Mystiskt! Kanske njuter han av att vara eftertraktad och spela svårfångad. Som på äktenskapsmarknaden. Fortsätt ditt detektivarbete! Om nån ska gissa rätt så är det du.

Jonny sa...

Ha, ha, kul tanke, men nja, det tror jag inte. Han verkar för seriös för det. Vad gäller detektivarbetet så vore det enkelt att lösa om livet vore en deckare. Då kan man samla ihop alla ledtrådar och utifrån Holmes logik dra slutsatser. I så fall kan jag redan berätta var han ska spela. Men så funkar det ju inte riktigt. Jag tror inte han skriver saker med syfte att dela ut ledtrådar. vem gör det? Dessutom kan det finnas outsiders som jag inte räknat med - otäcka Högsby till exempel, men då borde man ha hört något. Nä, här går jag bet. Det mest mystiska är faktiskt tiden - på söndag. Delar av GIF ska ju iväg och spela en slags inomhusturnering på lördag. Han är anmäld dit. Vore ju jäkligt tufft att spela där rent känslomässigt om man nästa dag meddelar att man ska lämna. Men han kanske klarar det. Men som någon skrev ovan - varför tiga så länge om man ska stanna. I detaljer och skriverier tycker jag detaljer pekar på GIF, men datumet tycker jag tyder på en annan klubb. Dessutom har vi tisdagens träning i L-måla. Varför träna där om man redan bestämt sig för GIF? Jag släpper det där nu. Det mest intressanta är trots allt om GIF som förening har tänkt ut hur man skall lösa situationen om de tre största målgörarna lämnar. Man kan ju inte bara stuva om lite.