Elgerumsviken
När man tittar på gamla kartor över Mönstrås kan man se att det fanns en vik som kallades Elgerumsviken. På 1600- och 1700-talet förefaller hela området mellan Kuggås, Nynäs, Drakenäs (Ljungnäs) och Älgerum ha utgjort en havsvik. Det motsvarade ungefär området mellan dagens Netto och Kuggås Ström, Nynäs och gränsområdet till villakvarteren vid Ljungnäs. Men under historiens gång har landhöjning och mänskliga insatser förändrat landskapet. När jag var barn användes det som en slags soptipp för byggmaterial och skrotbilar. Vi kallade det för Muddern, även om väl det riktiga Muddern egentligen låg i gamla hamnområdet. Nu är det ett friluftsområde med våtmarksanläggningar, pulkabacke och Frisbeegolfbana. Uppenbarligen ligger en hel del skräp kvar från soptippstiden, vilket frisbeegolfspelarna har fått erfara. Man kan undra hur mycket gifter det egentligen finns i området. Har kommunen verkligen undersökt det? Hur som helst tänkte jag visa några kartor över Elgerumsviken från olika tider. Alla kartor blir större om man klickar på dem.
Detta är en tidigare förbisedd karta som visar Elgerums ägor 1688. I kartans nedre del till höger kan man se Elgerumsviken tydligt. Vikens inre delar torde ungefär ha legat där dagens Netto ligger, kanske ända fram till dagens järnväg.
På den här gamla länskartan från 1600-talets slut kan man också se Elgerumsviken som en liten inbuktning till vänster om K:et i Kråkerum.
Detta är en del av den äldsta Mönsteråskartan från 1726. Elgerumsviken syns tydligt i kartans nedre del. Observera även Kuggås Ström i kartans högra del.
Här har vi en karta från 1748. Den är extra intressant eftersom man här har börjat dra ett streck mer österut i Elgerumsviken. Kan det antyda att de innersta delarna hade börjat växa igen?
Det här är storskifteskartan från 1781. Den innersta holmen är inte markerad. Kan det betyda att den då räknades till land?
Här är Laga skifteskartan från 1849. Nu har Elgerumsviken blivit betydligt mindre. Hela det område som på kartan kallas E:a och delar av angränsande områden bör tidigare ha varit vatten.
Stadsplanen från 1885 bekräftar att Elgerumsviken har blivit mindre. Här kallas den dessutom Kuggåsviken, vilket antyder att viken inte längre gick så långt upp som till Elgerums marker, utan höll sig till Kuggås.
1917 bestämde man sig för att bestämma gränserna mellan byarna i gamla Elgerumsviken som nu används som betesmark för kreatur. Av kartans protokoll framgår att viken då var helt igenvallad.
Del av protokollet från 1917.
Del av stadsplanskartan upprättad 1914.
Stadsplanskarta upprättad 1924. Viken antyds, men om man skall tro protokollet från 1917 så var den förmodligen betesmark.
På en karta från 1925 så kallas Elgerumsviken för torrlagd.
På det här fotot från 1920-talets slut så kan man dock se att vissa delar av gamla Elgerumsviken faktiskt hade vatten. Se fotots högra mittparti bakom Kuggås.
En modern karta. Jag har markerat Nettos läge med ett svart kryss. Elgerumsvikens äldre gräns är ungefärligt markerad med röda prickar, kanske gick gränsen ännu längre in vid järnvägen. Vikens ungefärliga sträckning vid 1800-talets mitt markerat med blå prickar. (Med reservation för viss felmariginal). Som vi kan se så har man idag återigen skapat vattenområden i gamla Elgerumsviken. Samtidigt fungerar området som frilutfsområde med frisbeegolfbana och pulkabacke.
Kanske är den här bilden mer rättvis. Jag har här markerat vikens äldre strandlinje ända uppe vid järnvägsspåret. Jag tycker man kan se spår av de gamla holmarna på den här översiktsbilden.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar