21 december 2009

Ett sällsynt vykort från Mönsterås där gammalt och nytt möts


Dagens vykort är ett av de mer sällsynta mönsteråskorten och gick nyligen på Tradera för 173 kr. Och nog är det charmigt. Vänstra och övre delen visar det moderna Mönsterås. Högra delen visar en del av Mönsterås gamla bebyggelse väster om Torget.

Vänstra delen visar de nybyggda småvillorna vid gatorna som idag kallas Sämjegränd och Vasebrink. Förr kallades även en gatstump i området för Garvaregatan. Idag ligger den gatan mer mot Konsum till. I höger bildkant ser vi en av de gamla trädgårdarna med tillhörande hus som försvann när man byggde nytt på 1980-talet. Där var vildträdgård när jag var barn. I bakgrunden syns de nybyggda hyreshusen vid Hagagatan och Parkgatan. Jag skulle tro att kortet är taget ca 1959-1960.

Min barndomskamrat Peo bodde några år i huset längst till vänster i bild, så där var jag förstås ofta i min barndom. Jag minns att sovrummen var ytterst smala, men mysiga.

Jag har hört att man byggde husen speciellt för arbetarna på Industrifjädrar (Stece)(1951) och Mönsterås bruk (1957).

Småvillorna brukar inte vara svåra att sälja. För något år sedan såldes en med 110 kvadratmeters boyta för 670 000 kronor.

Nog ser kortet lite konstigt ut på så vis att man verkar ha glömt att färglägga gräsmattorna vid villorna och vid Idrottsplatsen. Mycket underligt.

Inga kommentarer: