17 december 2009

När poliskonstaplar patrullerade Mönsterås


Mönsterås gamla polishus (1885-1940) låg vid Polisgränd där Mönsterås Bostäder idag har sina kontorslokaler.

De osynliga närpoliserna
För ett par år sedan fick Mönsterås fem närpoliser som därjämte skulle visa sig ute. Ytterst få mönsteråsare torde dock ha sett skymten av dessa poliskonstaplar, sannolikt inte ens de illistiga som borde ha behövt möta dem. Men hur såg det ut i historisk tid?

Kronolänsman och fjärdingsmän
I äldre historisk tid sköttes den polisiära verksamheten av en kronolänsman (sedermera landsfiskal) som i sin tur hade lokala kronofjärdingsmän (sedermera poliskonstaplar) som biträden. De sistnämnda var långt in på 1800-talet vanliga sockenbor som utsågs av socknens bönder. Uppenbarligen var det ingen eftersträvansvärd syssla och fjärdingsman var man i regel bara ett år, varpå socknen valde näste man som stod på tur. Först på 1860-talet synes man ha anställt en fjärdingsman för flera år.

Många uppgifter
Poliserna skulle förstås upprätthålla ordningen, men även ringa i kyrkklockorna morgon och kväll, släcka gatulyktorna, vara nattväktare och hålla brandvakarna öppna från is under vintern. Köpingens särskilt anställda nattväktare/nattropare skulle ropa ut vad klockan var varje timme på natten. Denna syssla övertogs av polisen 1874, men upphörde 1880. Vid marknader tog man in ungefär 30 extra fjärdingsmän - oftast helt vanliga sockenbor som aldrig gjort några polissysslor tidigare, men som för en dag fick bära fjärdingsmans beteckning.

Patrullerande konstapel























Den patrullerande konstapelns väg var som följer (med viss reservation för att jag kan ha ritat lite fel på något ställe): Från polisstationen (som låg vid Polisgränd där Mönsterås Bostäder har sitt kontor idag) till Sjögatan 6, därifrån Sjögatan till gamla Bryggeriet, sedan till Metodistkapellet på torget, därifrån Storgatan till gästgivaregården, därifrån till Lönnboms hus på Sjögatan 28, därifrån Sjögatan ut till kroken (ungefär vid brandstationen) och sedan Storgatan tillbaka till polisstationen.

Mönsterås förste poliskommisarie
1874 ändrades organisationen något så att Mönsterås fick en poliskommissarie och fyra anställda konstaplar. Mönsterås förste poliskommisarie var Adolf Fritiof Åberg som stannade i tjänst till 1911.


Fritiof Åberg - Mönsterås förste polis-kommisarie.
















Sju poliser på 1960-talet
1926 till 1952 bestod styrkan i köpingen av en överkonstapel och två konstaplar. 1952 utökades styrkan med en konstapel då landskommunen slogs samman med köpingen. På 1960-talet fanns sju tjänster: en förste polisassistent, en polisassistent, tre förste poliskonstaplar och två poliskonstaplar. Mönsterås kommun hade då omkring 6000 invånare.

Generellt kan man säga att vi länge hade ungefär en polis per tusen invånare. Om vi översätter det till dagens befolkningsmängd så borde vi ha ca 13 poliser i Mönsterås kommun.

I vaktstugan 1874-1884
Polisen i köpingen hade först, från 1874, sitt tillhåll i nattvaktens gamla vakthus som låg där Mönsterås Bostäder idag har sitt kontor vid Polisgränd. Hur denna stuga såg ut vet man inte, men den hade ingen arrest.


Det finns inga foton på vakthuset. På den här kartan från 1832 syns i alla fall ett hus på den aktuella tomten. Kanske var det samma hus. Husets kanter färgade i rött.

Gamla polishuset 1885-1940
Vaktstugan var för trång och 1885 hade man byggt ett nytt polishus på samma plats, och där huserade polisen fram till 1940. Därefter flyttade polisen till nuvarande hus på Storgatan.


Det gamla polishuset syns i bildens högerkant. Fotot från 1900-talets början. Se även bilden längst upp i detta inlägg.


Det moderna polishuset i foto från 1950-talet. Polisskylten syns klart och tydligt. Observera de numera rivna husen till vänster - garvaregården och ett gammalt gavelhus före "Fruktan".

1 kommentar:

Balloonfighter sa...

Jag släktforskade just lite åt mina föräldrar och hittade Fritiof Åberg som är min fars mormors far och chansade och googlade hans namn. Kul att hitta bild och allt på en blogg!