18 januari 2010

Ohyggligt morddrama i Mönsterås 1916


Det ohyggliga morddramat i Elgerum 1916 enligt lokalpressen. Klicka för större format.

Kuslig tragedi på Elgerumsgården
Lördagen den 12 augusti 1916 skakades Mönsterås av en av de blodigaste och kusligaste tragedier som hemsökt vår bygd. De avskyvärda händelserna utspelade sig där jag numera har min arbetsplats – Elgerumsgården.

Mannen högg mot sin hustru med yxan
Den 60-årige lantbrukaren och trävaruhandlaren Axel Dahlström bråkade med sin hustru igen. Han led av patologisk och omotiverad svartsjuka och just denna dag hade alkoholintaget gjort saken värre. När hans hustru Amanda Carlsdotter vägrade skriva under en bekännelse att hon varit otrogen började misshandeln. Han grep hustruns hår, drog ut henne ur huset och kastade henne utför den höga stentrappan. Han fortsatte sedan misshandeln med en käpp i trädgården. När en kvinna i närheten försökte avstyra bråket sprang Dahlström efter en yxa och högg mot sin hustru. Klockan tre den nämnda högsommardagen högg Axel Dahlström på Elgerum ihjäl sin hustru Amanda Carlsdotter. Kort därefter sköt han sig själv i huvudet.

Tre djupa yxhugg
När polisen kom till platsen hittades både kvinnan och mannen liggandes i var sin blodpöl. Kvinnan var redan död och hade tre djupa yxhugg och märken efter slag. Ett yxhugg hade träffat i ryggen, ett i pannan och ett på den vänstra sidan av halsen. Det sistnämnda hugget hade varit så kraftigt att huvudet nästan skilts från kroppen.

Till sjukstugan med skottkärra
Bredvid mannen hittades en mindre revolver med sex skott, varav ett var avskjutet. Det visade sig att han hade skjutit sig själv i huvudet och att kulan trängt in i hjärnan. Mannen gav ännu vissa livstecken ifrån sig och fördes till sjukstugan i en skottkärra körd av drängen Karl Helling. Enligt en uppgift dog Dahlström samma kväll. Enligt andra uppgifter dog han på måndag morgon vid sjutiden. Mordet tycks ändå ha varit planerat eftersom telefontråden till huset var avskuren. Alternativt hade han skurit av tråden efter mordet men innan han sköt sig själv.

Abnorm svartsjuka
Makarna hade bott i Elgerumsgården i omkring tio år, och de senaste åren hade det varit oenighet. Mannen hade under en tid velat skiljas utan att hustrun skulle få del av deras gemensamma förmögenhet. Han lär med hot och våld ha försökt förmå hustrun att skriva på en bekännelse att hon varit otrogen. Dahlström misstänkte att hustrun hade haft en affär med en köpman Emil Ödman i Kalmar. Emil Ödman stämde herr Dahlström för ärekränkning, varvid Dahlström dömdes till böter och skadestånd. I sin strävan att få upprättelse skall Dahlström sedan ha försökt skaffa bevis för otroheten genom att tvinga sin hustru till en skriftlig bekännelse. Men hon vägrade.

Begravningarna
När mannen begravdes saknades klockringning och inga blommor fanns vid graven. När hustrun begravdes var det så många människor att det saknade motstycke. När prästen under talet kom in på den självuppoffrande kvinnans mångåriga, tålmodigt burna lidanden var intet öga torrt.

Makarnas bakgrund

Makarna Dahlström

Axel Dahlström var född 18570805 i Brånäs Kristdala sn och son till Nils Peter Nilsson och Stina Maria Svensdotter. Vigd 18801013. Han vistades några år i USA men återvände till Sverige.

Amanda Karlsdotter var född 18600116 i Eckerhult, Döderhult sn och dotter till Carl Johansson och Catharina Hemmingsdotter.

Familjegraven finns på gamla kyrkogården i Mönsterås.

Spökerier
Det sägs att Axel Dahlström spökar på gården och jag lovar att återkomma till de spökhistorier som finns för Elgerumsgården.

4 kommentarer:

kyrksyster sa...

Så sorglig historia. Man funderar ju över vad som gjorde honom så svartsjuk av sig. Vad hade han i bagaget?

Jonny sa...

Om han var alkoholiserad kan han kanske ha fått en förvrängd bild av verkligheten. Annars vet man ju inte. Han verkar ha kommit från en bondsläkt och arbetat sig upp. Skicklig i affärer. Idag skulle man kanske ha kallat honom för psykopat. Någon förståelse fick han inte då, och skulle knappast ha fått idag heller.

Bor INTE i Skrufshult. sa...

Hej! Min käre Johnny;nu citerar jag Dig : "...jag lovar att återkomma till de spökhistorier som finns för Elgerumsgården." Det låter lovande! Kan meddela att jag inte sett "något" dylikt själv, men att för den skull döma ut alla andras iakttagelser och/eller upplevelser varken kan eller vill jag! Hälsningar!

Jonny sa...

Tack för påminnelsen! Ska försöka få med ett inlägg om det nästa vecka! Ursäkta dröjsmålet.