19 januari 2010

Oknöfestivalen 1986-1992


Oknöfestivalen 1988. Skribenten från lokalpressen var inte imponerad av publiken. Någonstans där fanns jag.

Kultförklarad festival
Minns ni Hiazynth? Kunde väl tro det, men de spelade på Oknöfestivalen 1987. För några veckor sedan undrade jag om någon kom ihåg denna kultförklarade festival. Det var inte så många som jag trodde. Men vi var trots allt några hundra som varje sommar slog oss ner i gräset framför den gamla scenen vid Oknötorpet och njöt, förutom Hiazynth, lokala storheter som Heaven number seven (Sjunde himlen), Fatal Attraction, Quil, Martinsson Band, NJB och Mönsterås Bluesband. Ibland kom det mer rikskända artister som Jakob Hellman och Mikael Wiehe.

Rockringen
Det var den nybildade musikföreningen Rockringen som arrangerade den första Oknöfestivalen 1 augusti 1986, två veckor före den första Hultsfredsfestivalen. Det hade funnits en föregångare 1982-1985 med föreningen Levande Musik som arrangörer, men exakt hur denna tog sig ut undandrar sig i nuläget ett säkert bedömande.

Första festivalen 1986
Den första festivalen, eller konserten som det kallades i tidningen, lockade 140 besökare, varade i åtta timmar och bjöd på ett tiotal band. Kända band från denna festival är: Milda Makter, NJB, Martinsson Band (med bl.a Jenny Åhlund och Tanja Olsson). Något stöd från kommunen kände man inte och man hade blivit nekade bidrag. Konserten gick ändå jämnt upp detta premiärår.

1987 - större publik och strömavbrott
Den 17 juli 1987 var det dags för den andra Oknöfestivalen. Denna gång var det tretton band som spelade under tio timmar. Detta år ökade publiken till 250 betalande. Föreningen hade nu fått ett förlustbidrag av kommunen, men var ändå inte nöjda eftersom kommunen inte ville satsa ordentligt.

Kända band detta år: Heaven number seven, Charizma, Trace, Oýea, Out to lunch, Hiazynth, Brasswork, NJB, Quil, Big Yeah, Bruzet (hann bara spela en låt pga strömavbrott).

1988 - kallsinnig publik
1988 (15 eller 16 juli) ökade publiken till mellan 450 och 500. Men publiken var enligt Barometerns skribent ”svårflirtad och kallsinnig. Vad banden än gjorde lockades ingen att dansa eller spontant klappa takten.”

Kända band detta år: Kalle Baah, Dalton, Milda makter, Mönsterås Bluesband med Sven Zetterberg, Quil, Waikiki, Just an ordinary blue, Quadrant 4.

Det stora dragplåstret Daltons kostade föreningen 25 000 kronor och man fick nu nyttja större delen av det förlustbidrag på 40 000 kronor som kommunen bidragit med.

1989 - Jakob Hellman
1989 (9 juli) var kanske det mest minnesvärda året. I januari hade man bokat den då relativt okände Jakob Hellman. Några månader senare hade Hellman slagit igenom med sin debut-LP och låg etta på hitlistorna. Tala om turlig bokning. Givetvis bidrog han till att det detta år kom en publik på 650 personer. Jag minns själv Jakob Hellmans konsert. Den var bra, men ljudet var tyvärr av dålig kvalitet.

Kända artister/band detta år: Jacob Hellman, Quil, Cold Sweat, Fatal Attraction, Mönsterås Bluesband.

1990 - otur med vädret och Roland Åkesson som aldrig kom
1990 (7 juli) blev ett av de svagare åren rent publikmässigt med endast 250 betalande. Det hade regnat på förmiddagen och det var kyligt och blåsigt resten av dagen. Många hade kanske också lockats av Rudalunds-festen som olyckligtvis inföll samma dag.

Arild ”Aron” Karlsson som var engagerad i Rockringen var mycket besviken på kommunen som hade minskat sin förlustbudget från 40 000 kr 1988 till 10 000 kr 1990. Aron trodde att politikerna var rädda för att festivalen skulle utveckla sig som Hultsfredsfestivalen. ”Men politikerna är skräckslagna för att skjuta till pengar. Ändå har de aldrig besökt Oknöfestivalen. Roland Åkesson kunde ha kommit ut i lördags. Han skulle ha blivit nöjd över vår lugna festival. Vakterna hade ju inget att göra.”, sa Aron kritiskt i lokalpressen.

Kända band detta år: Quil, Baltimoore.

1991 - Sven Zetterberg spelade gratis
1991 (14 juli) drog festivalen återigen fler besökare – 400.
Kända band detta år: Mönsterås Bluesband med Sven Zetterberg (som ställde upp gratis), Fatal Attraction.

Kommunens förlustbidrag var på 8000 kr.

1992 - Mikael Wiehe
1992 (4 juli) är det sista året som lokalpressen skriver om festivalen, så jag förmodar att det var sista året. 1994 skulle ju Bluesfestivalen ta sin början.
Detta år hade man lyckats få dit ingen mindre än Mikael Wiehe som gjorde ett fint uppträdande.

Kända artister/band detta år: Mikael Wiehe, Fatal Attraction, Quil, Mönsterås Bluesband, Daffodils.

Ingen publikuppgift.

Oknöfestivalen varade i sju år och arrangerades av en grupp entusiaster som inte kände att de fick stöd av kommunen. Man kan inte låta bli att imponeras av alla lokala band som gladeligen ställde upp och spelade på nästan varje festival, samtidigt som arrangörerna ibland lyckades få dit relativt kända band och artister.

Nedan visar jag lokalpressens artiklar om festivalen. Alla bilder är klickbara för större format.


1986.


1987.


1988.


1988.


1989.


1990.


1991.


1992.


1992.

2 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Jag var med och startade "Levande musik i mitten av 70-talet. Kommer i håg att jag var med i interim styrelsen. Den första upplagan av Levamde musik hade aldrig mågon oknöfestival, utan vi ordnade konserter i Parkskolans matsal, Mönsteråsbiografen och Roxy biografen, Tror att vi hade en spelning även i Parkskolans aula.
Det var mest blues på våra konserter. Bla en fantastiks spelning med Slim Notini i Mönsterås biografen,
Själv var jag inte med så länge i styrelsen då jag nog inte var tillräckligt renlärig i min musiksmak, dvs inte helfrälst på blues.
Tunga namn i "Levande musik" tror jag var Ove Rydberg, Anders Erlandsson (senare bluesfestivalgeneral i många år) och Jimmy Johansson ( även han senare engagerad i Bluesfestivalen.
Många bra konserter var det dock, givetvis även med Mönsterås Bluesband m fl.
Levande musik på 80 talet var andra entusiaster som deltog i.
Jag kommer i håg en Oknö festival som Åke "Kråkan" Nilsson gjorde en väldigt bra spelning på. Det bör ha varit kring 1982.

Jonny sa...

Tack för intressant kommentar. Det var också något som hette Oknögalan som var ganska stort med Ulf Elfving som pratmakare och flera stora artister.