27 januari 2010

Sjukstugan och doktor Almbladh


Ett tidigt foto på sjukstugan i Mönsterås.

Sjukstugan
Den äldre delen av Mönsterås kommunalhus var en gång sjukstuga, eller sjukhus som det faktiskt står på en del gamla vykort, men också i det kommunala protokollet från 1907. Jag har inte hunnit utröna exakt när tegelbyggnaden blev kommunhus, men jag förmodar att det var omkring 1974 då biblioteket flyttade in i det gamla tingshuset där jag tror att politikerna hade samlats tidigare.

Färdig 1908
Sjukstugan med plats för 14 patienter började byggas 1907 och stod klar för inflyttning i augusti 1908 genom initiativ från den driftige Mönsterås profilen, doktor Emil Almbladh (1863-1949). Marken hade skänkts av Mönsterås Köping till Landstinget. Dessförinnan hade det funnits en sjukstuga på Sjögatan som kallades ”Asylen” (Bergska villan).







Emil Almbladh























Emil Almbladh var född i Ålem och son till hemmansägaren Johan Erik Svensson och Maria Sofia Jönsdotter i Flinsmåla. Efter avklarade studier slog han sig ner i Mönsterås som läkare 1892, ett yrke som han kom att utöva med stor framgång fram till sin pensionering 1938. Han var en erkänt duktig kirurg och införskaffade den första röntgenapparaten i Kalmar län.

Mångsidig man
Almbladh var en mångsidig man. Han var under flera år kommunalordförande (1899-1914) och arbetade intensivt för att få hit järnväg och telefonnät. Han var även en duktig fotograf och när man går igenom gamla foton från vår bygd ser man ofta Almbladhs namn. Han var också djupt engagerad i Stranda Hembygdsförening där han var styrelseledamot från begynnelsen till sin död. Ett särskilt intresse verkar han ha haft för gamla sägner som han var upptecknare av. Han var också naturvän och ombud för Svenska Naturskyddsföreningen.

Släkten
Doktor Almbladh synes ha härstammat från bondesläkter i bland annat Ålem och Ryssby socknar.

Fadern Johan Erik Svensson, född 18280206 i Århult, Ålems sn.
Farfar: Sven Simonsson, född 18030817 i Häggemåla, Ålems sn, död 18280429 genom stensprängning.
Farfars far: Simon Persson.

Farmor: Maja Lisa, född 18050519 i Århult, Ålem.
Farmors far: Per Nilsson

Modern Maria Sofia Jonsdotter, född 18350622 i Ryssbylund, Ryssby sn.
Morfar: Jon Persson
Mormor: Kajsa Lotta Hemmingsdotter

Litteratur:
Sven G Sjöberg och Hans Moëll, ”Johan Emil Almbladh. Sjukhuschef, kirurg och röntgenpionjär i Mönsterås.” i Stranda 1995-1996.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är roligt att läsa dina historiska inlägg om kommunen! Du är en duktig historiker. Vet du om "korsen" som syns på sjukstugan finns krav än idag på kommunhuset?
Hur går det med partiet? Ställer ni upp i valet?

Jonny sa...

Tack Eric! Ska kolla upp det där med korsen. Jo då, partiet lever och jag ska snart beställa material inför valet. Frågan är bara hur många kandidater det blir.

Anonym sa...

Ja gör gärna det, är inte i M-ås så ofta längre så då tänker jag inte på det. Va trevligt, kan behövas lite nya partier i vår odemokratiska kommun. Valår är himla roliga!

Jonny sa...

Det verkar som om korsen är borta.

Anonym sa...

Det tyckte jag var synd! Hade varit trevligt att ha kvar den historiska delen av byggnaden!
Men tack för svaret Jonny!

Jonny sa...

Jag körde bara förbi med bilen, men kunde inte se några kors i de vita delarna som på de äldre bilderna. Ska gå dit i helgen och ta några kort. Tyckte i hast att jag såg Mönsterås kommunvapen där det förut varit kors.