4 februari 2010

Mönsterås budgetöverskott = misskött ekonomi

Mönsterås på plus
Mönsterås kommunalråd skryter igen. Den här gången handlar det om hur många miljoner Mönsterås Kommun har gått plus. Samtidigt berömmer han förvaltningarna som har lyckats hålla i slantarna.

Medaljens baksida
Då ska man komma ihåg att medaljen har en baksida. De besparingskrav som har utgått till förvaltningarna har också medfört försämringar i en hel del verksamheter. Idag fick vi den första artikeln om det i Barometern/OT. Det är folkhälsoarbetet som har fått stryka på foten. Fler exempel kommer säkert att komma fram med tiden.

Visserligen kan nog många förvaltningar spara genom kloka effektiviseringar, men många gånger blir det försämringar. Det är bara att se hur det skulle bli hemma om vi ville gå mycket plus varje år. Vissa besparingar kunde säkert kunna göras genom att skära bort onödiga utgifter, men en del försämringar i levnadsstandarden skulle också bli av nöden.

Skattebetalarna borde vara missnöjda
Som skattebetalare blir man förstås arg när det blir mycket pengar över. Man betalar ju skatt för att få det tillbaka genom bra skola, omsorg, kultur etc, även om ett litet överskott är bra eftersom man då kan betala av eventuella skulder.

Många klagar på kommuner som missköter sin ekonomi genom att gå back. Men att få mycket pengar över varje år är också att missköta ekonomin. Då har man inte förvaltat skattepengarna ordentligt. Medborgarna har inte fått tillbaka det dom har rätt till. Jag känner mig bestulen.

Inga kommentarer: