2 februari 2010

Pingstkyrkans tre skepnader

I år är det 90 år sedan Pingstförsamlingen bildades i Mönsterås. De första 20 åren hette församlingen Tabor, därefter Filadelfia och numera Pingstkyrkan. Den första tiden samlades man i en liten stuga i Habbestorp; denna återfinns numera i hembygdsparken. I december 1920 invigde man sitt nya hus på Storgatan. Idag visar jag husets tre historiska skepnader.


Så här såg första versionen av huset ut. Fotot är från 1940-talet då man har bytt namn till Filadelfia. Observera att ingången låg ut mot Storgatan och att själva kyrkolokalen därmed måste ha legat i öst-västlig riktning, till skillnad från idag då den ligger mer i nord-sydlig. På övervåningen låg ett par lägenheter. Riksvägen fanns inte vid denna tid, varför alla som skulle till Fliseryd och Oskarshamn körde igenom Mönsterås. Därav vägskyltarna.


Här har vi huset från ungefär samma vinkel efter renovering och ombyggnation 1955. Man har då byggt ut en del av den södra sidan där man också förlagt ingången. Kyrkosalens riktning är därmed ändrad.


1974 gjordes en ny ombyggnation som bland annat gav den här nya entrén.
Jag bodde i lägenheten där uppe ett år i min barndom. På den tiden fanns det en fin berså på baksidan.

För den som vill fördjupa sig i Pingstkyrkans historia rekommenderas Samuel Thunbergs artikel i Stranda 2003-2004.

Inga kommentarer: