5 mars 2010

Domus och Torghallen


Idag heter detta varuhus Coop Konsum Extra. En gång hette det kort och gott Domus. Kortet bör vara från tidigt 80-tal eftersom man ännu hade stängt på söndagar. Längre ner i backen ser man den gula postskylten vid det idag rivna gamla postkontoret. Det fanns många sätt att uttala Domus, vilket ledde till ständiga diskussioner. Domus är för övrigt latin och betyder hus. 1956 började man kalla kooperationens varuhus för Domus. Varuhusen blev i regel fula inslag i stadsmiljöerna och ofta rev man gamla hus för att bereda plats åt varuhusen. I Mönsterås var ett hus hotat, men det flyttades med tiden till Hembygdsparken. Idag lär det bara finnas tre Domusvaruhus kvar i landet, varav ett i Oskarshamn. Domus symbol, den liggande åttan, symboliserar evighet eller något utan gräns. Min morbror Kjell, som var mycket religiös, var övertygad om att det var anti-krists tecken. Någon mer än jag som varit uppe på Domustaket som barn? Okänd fotograf.


Här ser vi rivningen av Torghallen. Det bör väl ha varit 1984. Får kolla upp det. I bakgrunden till höger ser man det nya taket till Algots. Torghallens tak har jag också varit uppe på. De hade en tacknämlig stege.


Torghallen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Servus hade också samma symbol!

Jonny sa...

Intressant! Servus har jag ett svagt minne av att jag såg någonstans runt 1990. Minns inte vilken stad. De ingick väl också i kooperationen.

Anonym sa...

Servus fanns bland annat i Blomstermåla och var en del av KF.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Servus

/Anna

Nicklas sa...

Servus var som Coop Nära är idag :)

Det fanns lite varstans och jag saknar Servus ;)