26 april 2010

Fotbollsfusket i lokalpressen och en missad dammatch

Jag kände igen referatet
När jag idag slog upp Barometern/OT för att läsa matchreferatet från lördagens match mellan GIF och Ankarsrum, så tyckte jag mig känna igen matchbeskrivningen nästan ordagrant. Nej, de hade inte stulit mitt referat. Däremot motsvarade det nästan exakt det referat som GIFs tränare Zuhrija skrivit på GIFs hemsida. Att tidningarna ringer upp tränaren eller tar referat från föreningarnas hemsidor är förstås ingen nyhet. Så har man gjort under många år. Tidningarna har inte resurser att skicka ut reportrar till alla matcher i de lägre serierna. Men min poäng är att läsaren av tidningen ges sken av att tidningen har varit på plats. Jag tycker inte att man som läsare skall acceptera den typen av "bevakningar". Det är ungefär som om tidningarna skulle skriva om konserter utan att själv ha varit där och lyssnat. Istället skulle man låta musikerna som uppträdde recensera sin egen konsert.

Inget referat alls!
Något senare köper jag konkurrenten Nyheterna, och efter att ha läst Sporten noga tre gånger har jag ännu inte hittat något referat från GIFs match. De andra matcherna från division 5 nordöstra är med, men inte GIFs match. Uselt!

Nej, lokalpressens bevakning är inte bra. Nyheterna/Östran brukar ha lite bättre bevakning av lokalfotbollen, men i år har man inte börjat bra. Barometern/OT bygger på "fusk"rapporter, men har i alla fall Fotbollsbloggen som i någon mån lyfter fram det lokala perspektivet.

Olika sätt att se på saken
För övrigt rekommenderar jag varmt till läsning av referaten från GIFs tränare som numera återfinns på GIFs hemsida. Även denna gång ser vi lite olika på förra matchen, så den som vill berika sina perspektiv läser lämpligtvis både mitt och hans referat.

Förlust för GIFs damlag
Tyvärr kan jag inte bevaka både herr- och damlag lika intensivt, men igår hade jag tänkt att gå och se hemmapremiären för GIFs damer som spelar i division 4. Istället fick jag åka med ilfart till Kalmar sjukhus då min far brutit lårbenshalsen. Jag hoppas kunna bevaka damerna nästa hemmamatch. I går blev det förlust mot Lindsdal (B) med 1-2. Lite snopet minst sagt, men jag tror på det här unga tjejlaget som tveklöst har framtiden för sig. Jag tror att man etablerar sig i fyran i år. Kanske kan det till och med bli övre halvan.

Övrigt
En match spelades i går i div 5 nordöstra. FC Vimmerby vann över Rödsle med 1-0, och ska man tro referaten kunde det ha blivit betydligt mer stryk för Rödsle.

Inga kommentarer: