28 april 2010

Mönsterås AIF:s första år


Mönsterås AIF bildades 14 februari 1929.

Mönsterås AIF
Som jag tidigare har berättat har det funnits en förening vid namn Mönsterås AIF (Arbetarnas IdrottsFörening), se här, här och här. Jag visste att den bildades någon gång mellan 1926-1929 och att den lades ner efter 1941, sannolikt 1942. Jag har också redovisat statistik från seriespelet för vissa år och känner till namnen på många av spelarna. Hemmaplanen låg vid Sylten mellan Köpingen och Kråkerum. Däremot har det varit oklart exakt när föreningen bildades.

14 februari 1929
Idag hittade jag en liten tidningsnotis från den 15 februari 1929 som visar att föreningen bildades den 14 februari samma år. Som förste ordförande valdes Valter Dahl som tidigare hade varit med i Mönsterås GIFs styrelse.

0-8 mot Stjärnan
I en skrivelse ansökte AIF om att få spela på GIF:s plan i hamnen, men av detta blev det inget. AIF fick en egen fotbollsplan vid Sylten på Kråkerums ägor. Den första matchen som nämns i tidningen spelades mot Stjärnan den 5 maj och det blev en tuff start – förlust med 8-0.


En av AIF:s första matcher, kanske den första, slutade med förlust 0-8.

Norra Möreserien
Ett par veckor senare gick AIF in i seriespel – i den norra Möreserien, vilket var den tidens lägsta division.

Derbyn mot GIF
Den 16 juni var det så dags för det första mötet mot GIF. Matchen spelades i hamnen och vanns av GIF med 3-2. Den 30 juni var det returmöte och den gången vann AIF med 4-3. Nu visade det sig dock att AIF hade haft en spelare från Oskarshamn med i laget, vilket var förbjudet. Matchen fick därför spelas om i juli. Även denna gång vann dock AIF, men med 1-0. Under hösten 1929 spelades även den sk Råsnäspokalen mellan AIF, GIF och Timemrnabben. Där kom AIF tvåa efter Timmernabben.

Sist i Möreserien och försök till sammangående
Efter första året i Möreserien hade AIF kommit sist och GIF nästa sist. Givetvis höjdes det röster om att slå ihop lagen för att stärka fotbollen i Mönsterås. I april 1930 tog GIF initiativ till ett sammangående. Men AIF svarade inte ens på inbjudan och därmed fortsatte de konkurrera. GIF skulle göra ett nytt misslyckat försök 1939.

Fotbollen var bygdens angelägenhet
Noterbart är att fotbollsartiklarna återfanns på Mönsteråssidan. Fotbollen var en angelägenhet för hela bygden, inget som skulle placeras separat på en sportavdelning. Och man skrev både försnack och matchreferat.

Kuriosa
När jag gick igenom artiklarna hittade jag lite kuriosa. I Kronobäck fanns vid denna tid fotbollsföreningen Kronobäcks BK. 1929 spelade AIF:s B-lag en match mot Kronobäcks BK som slutade 2-2. I Mönsterås fanns också lagen Kvastens IF från köpingen och Skaftets BK från Kuggås. De förefaller ha spelat en match mot varandra varje år. 1930 vann Skaftet med 5-0. Gif hade grön-svart dräkt vid denna tid.



















Inga kommentarer: