18 augusti 2010

Väntar ett nytt mirakel? – Försnack och tips inför omgång 17 i division 5 nordöstra

Ni som tycker det är för mycket fotboll just nu har helt rätt. Men jag skrev i alla fall om en gammal milsten i morse (se längre ner på sidan). Eftersom den 17:e omgången är utspridd och börjar redan på fredag, så kommer försnacket redan idag. Men låt mig få börja med en annan fråga.

Vad är det egentligen som händer med Mönsteråsbygdens fotboll?
Först hoppar Timmernabbens damer av seriespelet i division 3 pga spelarbrist. Mycket trist och besynnerligt när laget har haft flera framgångsrika år, även om det gick sämre den här säsongen. Sedan får jag läsa att Mönsterås damers B-lag har hoppat av seriespelet i division 5 Hultsfred. Idag läste jag att A-damernas match på lördag mot Norra Tång, som jag hade tänkt bevaka, är uppskjuten. Måtte det inte bero på svårigheter att få ihop lag.

Vidare verkar herrarnas B-lag ha svårt att få ihop spelare ibland, vilket nyligen orsakade en uppskjuten match. Vad jag vet har man dock inte hoppat av. Timmernabbens herrlag är på väg att åka ur elitfyran. Blomstermåla ligger på nedflyttningsplats i fyran. Ruda/Fliseryd, mitt favoritlag efter GIF, verkar få svårt att gå upp i femman redan i år. Och GIF når inte fyran i år.

Kommer detta att leda till ett större samarbete mellan klubbarna framöver? Rent av sammanslagningar? Jag är själv tveksam till sammanslagningar av gamla föreningar med starka egna identiteter, men som en sista utväg kan det vara ett alternativ. Men det faktum att fotbollsklubbar ligger i samma kommun betyder inte nödvändigtvis att de har så mycket gemensamt. Föreningarna bildades långt innan Mönsterås kommun fick sin nuvarande omfattning 1974. Dessutom vore det synd att ta bort möjligheterna till roliga derbyn. Jag vet inte varför folk slutar spela fotboll, när de slutar och om det är färre som börjar spela idag jämfört med när jag var barn. Förmodar att mer djupsinniga har tänkt på detta genom åren. Jag noterar bara att man aldrig ser några ungar som spelar boll på gräsmattorna längre. Nu över till matcher som förhoppningsvis kommer att spelas, om än inte som planerat.

GIF möter Vimmerby
Jag hade redan planerat och trixat för att kunna åka på GIFs bortamatch mot FC Vimmerby på måndag, när jag får veta att matchen är flyttad till söndag kväll. Det intressanta är att matchen spelas precis efter att Vimmerby IF har spelat sin hemmamatch. Det bör betyda att de FC-spelare som sitter på IF-bänken knappast lär kunna spela mot GIF om de måste spela för IF? Eller? Men om de bara behöver sitta av IF-matchen på bänken, så byter de väl bara dräkt och spelar för FC. Så kanske betyder det inte så mycket trots allt. Men en viss fördel för GIF bör det kanske ändå vara. Det kan ju bli svårt att ladda om när det bara är en timme mellan matcherna och lite träsmak i baken har de kanske. Och om de bästa FC-spelarna måste spela för IF, ja då kan kanske GIF orsaka ett nytt mirakel på söndag. GIF är ju det enda lag som besegrat Vimmerby i årets serie. Den segern var i och för sig inget mirakel. GIF var bättre.

Annars kan man ju inte begära att GIFs unga lag ska åka upp till Vimmerby och besegra seriens i särklass bästa lag som håller division 3-4 klass när de har IF-spelarna med. Jag hoppas förstås alltid på GIF, men vill man vara tråkrealist så får man hoppas på en bra insats och se hur långt det räcker. GIF spelar i sina bästa stunder riktigt fin fotboll. När det inte fungerar så ser det lite förvirrat ut. Jag tror dock att GIF kommer att bjuda upp till kamp på söndag. Och vågar man hoppas på att de bästa FC-spelarna måste hoppa in och spela för IF.

Tillägg: Tyvärr fick jag efter denna artikels färdigställande information om att GIF inte har någon målvakt på söndag då ordinarie är skadad och reserven utomlands. Om det stämmer, vilket jag inte har anledning att betvivla, så faller förstås hela mitt resonemang. Är det i någon match vi hade behövt en bra målvakt så är det i denna match. Om inte GIF lyckas skaka fram en riktig målvakt till på söndag så är uppgiften förstås helt omöjlig.

Tips för omgång 17
Ingen har väl kunnat missa att jag vann förra omgången av "Professorns" tips. Nåja, jag delade segern med "Professorn". Kan jag bli ensam segrare denna omgång?

Rödsle – IK Tuna Södra (fredag) 2-1
Rödsle bör vinna mot Tuna Södra på hemmaplan, även om Tuna har mycket att spela för.

Överum – Långemåla (lördag) 1-3
Överum är visserligen i desperat poängnöd och spelade bra mot Mönsterås i första halvleken, men Långemåla är helt enkelt för starka.

Fågelfors – Ariel (lördag) 3-1
Ariel kan i sina bästa stunder utmana, men Fågelfors har fortfarande viss chans att nå kvalplatsen och är ett något bättre lag.

Vimmerby – Mönsterås (söndag) 2-2
Om FC Vimmerbys bästa spelare får spela för Vimmerby IF en timme före denna match så kan Mönsterås kanske skrälla igen om man spelar på topp. Jag chansar på det scenariot. Det förutsätter att GIF får fram en riktig målvakt till på söndag. Om inte kan det förstås bara sluta på ett sätt, även om jag vägrar skriva siffrorna.

BOIF – Hjorted/Totebo (måndag) 2-2
Håller egentligen Hjorted/Totebo för att vara ett i grunden bättre lag, men BOIF är luriga hemma. Oavgjort verkar rimligt.

Häromdagen tippade jag även vilket lag som åker ur respektive får kvala sig kvar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har tyvärr ingen målvakt på Söndag. Stene skadad och Magnus på Kreta. Detta ändrar förutsättningarna betydligt. Tråkigt men sant.

Jonny sa...

Kan man inte få låna in någon målvakt? Någon måste ju ställa sig där ändå. Finns det ingen avdankad gammal målvakt i hyfsad form med reflexerna kvar?

Anonym sa...

Det snackas om nån från 15-års laget, i annat fall så får vi ställa en utespelare i mål. Vet inte vad som händer??? Illa e det iaf.

Jonny sa...

Ja, är man 15 år så får man väl spela A-fotboll. Tuff debutmotståndare i så fall. Förmodar att Magnus inte är tillbaka till matchen mot Hjorted heller då den 28:e augusti (eller när det nu är).

Anonym sa...

jo dår är han hemma igen. Missar bara Vimmerby. Ja man får spela vid 15års ålder. Han är säkert bra men det är skillnad på pojklag och a-lag

Jonny sa...

Ja, för tusan. Att dessutom debutera i A-laget mot FC Vimmerby känns ju något otacksamt. Men, men...det är väl som det är.