26 september 2010

Citybaren i Mönsterås


Citybaren minns jag från min barndom. På 1980-talet fick Irene Skarp problem med Miljö- och hälsoskyddsnämnden och planerade att stänga baren. Exakt hur det blev vet jag inte. Idag finns Höjdens Hotell i huset, så uppenbarligen har traditionen av matställe och hotell levt vidare.

Motorcykelolyckan
Jag minns Citybaren från min barndom då jag har ett svagt minne av att jag går upp för en trappa för att hälsa på en släkting som bodde i husets hotellavdelning. Så mycket mer vet jag egentligen inte, annat än att min kusin Christer körde ihjäl sig på platsen. Christer kom med sin motorcykel på Storgatan när han av någon anledning förlorade kontrollen och körde rätt in i Citybarens gavel. Det spreds ganska snabbt rykten att en raggarbil hade trängt ut honom, men jag tror inte polisen lyckades få klarhet. Detta måste ha varit omkring 1973-1974.

Gösta Sundin
Vid 1970-talets början var det Gösta Sundin som bedrev bar och hotellrörelse i huset. I samma hus fanns även grosshandel av basarvaror.

Speceri- och diverseaffär
Innan huset blev hotell var där speceri- och diverseaffär. Nämnas kan Claes Johansson som enligt ett gammalt reklamblad drev ”speceri- och tapetaffär”. Hans efterträdare hette J.E. Carlsson. Vid sekelskiftet skall det även ha funnits en herrfrisering i huset. Tittar man i äldre handlingar så framgår att byggnaden 1871 var handlanden G Petterssons boningshus.

Hur gammalt är huset?
Men hur gammalt är huset? Eric Nelsson skriver i en artikel i Stranda 1972-1973 att ”Byggnaden är troligen uppförd på 1840-talet”. Av en händelse går denna uppgift att kontrollera. Det finns nämligen en karta över Mönsterås från 1852. Kartans beskrivning är från 1851 och där står det om detta hus: ”Stort nybyggdt boningshus tillhörigt arrendatorn Jon (Jan) Ericksson”. Huset kallas alltså nybyggt 1851, vilket stämmer ganska väl med Nelssons uppgifter om 1840-talet.

Ett äldre hus på samma tomt
På samma tomt hade det tidigare funnits ett annat hus, men det låg på tomtens östra sida ner mot gamla Sjögatan. Det huset finns med på kartan 1852, liksom kartan från 1813. Av kartans bilaga 1813 framgår att huset då beboddes av handlare Sjöström och att det tidigare varit tingshus. Det var innan det nya tingshuset byggdes 1797 (nuvarande biblioteket).

Ett mindre hus vid gaveln
I äldre tider låg det även ett mindre hus i direkt anslutning till husets norra gavel. Det bör ha försvunnit någon gång vid 1800-talets slut, men finns avbildat på en teckning från 1862. Det finns med på kartorna fram till 1885, men syns inte på fotografier från 1890-talet.


Karta från 1885. Det aktuella huset ligger i höger bildkant strax vänster om nr 61. Här avbildas också det lilla huset som låg vid norra gaveln. Mitt emot dessa hus ser vi det Modeerska huset.


Karta 1862. Huset har här beteckningen 94.





















Kartan 1852. Här ser vi det gamla huset som låg på tomtens östra del. Det nya "Citybarshuset" hade man inte ritat in ordentligt än, sannolikt för att det var nybyggt, vilket framgår av kartans bilaga.


Bilaga till kartan från 1852. Här framgår att det hade byggts ett stort nytt hus på tomten. Det är det huset som i modern tid blir Citybaren och Höjdens hotell.


Karta 1813. Här ser vi det äldre huset på samma tomt, vilket låg närmare Sjögatan.


Texten till 1813 års karta där det bland annat framgår att huset fungerat som tingshus en gång i tiden.


1800-talsfoto. Det aktuella huset är det ljusa som syns i höger bildkant.


Ännu ett gammalt foto från 1890-talet.

Inga kommentarer: