Kommunal chefstjänsteman fick sluta 25 år efter begånget mord
Häromdagen kunde man i rikspressen läsa om en högt uppsatt kommunal tjänsteman (utvecklingschef) i Lindesbergs kommun som fick sluta sin tjänst efter att det uppdagats att han mördat sin flickvän och dumpat henne i en brunn 1985. Någon i Lindesbergs kommun verkar ha fått tips om att det 25 år gamla mordet diskuterades på siten Svenska mord, varpå historien rullades upp och mannen fick sluta. För mordet dömdes han till rättspsykiatrisk vård och kom ut efter ett år 1986. (Läs exempelvis här, här och här)
Turistchef i Mönsterås
Enligt en källa som har hört av sig till Mönsteråsbloggen så arbetade denne man som tjänsteman i Mönsterås kommun på 1990-talet – först som fritidskonsulent, sedan som turistchef. I samband med en omorganisation utlystes turistchefstjänsten igen och mannen ifråga fick den inte, eventuellt beroende på internt motstånd inom kommunen. Kort därefter spreds ett rykte i Mönsterås att mannen hade mördat sin tidigare flickvän eller hustru och att hans dåvarande fru inget visste.
Ett antal frågor infinner sig:
1. Var Mönsterås kommun ovetandes om mannens bakgrund som mördare när han anställdes i första vändan? Gjorde Mönsterås Kommun något fel vid rekryteringen? Borde man ha ställt frågor som hade avslöjat hans bakgrund?
2. Kände kommunen till hans bakgrund när hans tjänst utlystes på nytt vid omorganisationen? Om svaret är ja, hade det någon betydelse för att han inte fick tjänsten? Försökte kommunen rent av mörka historien genom att medvetet "frammana" en omorganisation som skulle möjliggöra att man kunde göra sig av med mannen genom att inte ge honom tjänsten?
3. Skall den som har mördat och blivit utskriven/suttit av sin fängelsetid kunna ha höga kommunala befattningar med personalansvar? Skall man få nya chanser? Avtjänat straff/avklarad vård = vitt blad? Är sonat brott liktydigt med att man förtjänar nytt förtroende?
4. Har han sonat sitt brott efter ett år på rättspsyk?
Vissa jobb direkt olämpliga trots avtjänat straff
Jag har inga givna svar. Vissa typer av brott gör att man torde vara olämplig för vissa jobb. En rånare bör kanske inte arbeta på en bank efter frisläppandet. En sexualbrottsling eller pedofil ska förstås inte få arbeta på skolor. Men ska en mördare kunna få arbeta som kommunal chefstjänsteman? I just det här fallet så ansåg sig Lindesbergs kommun inte kunna klara av den negativa publicitet som fallet innebar, oavsett mannens kompetens. I just det här fallet så förefaller det vara extra känsligt eftersom mannen kom ut redan efter ett år, vilket rimmar illa med det allmänna rättsmedvetandet.
Min främsta invändning mot en mördare som kommunal chefstjänsteman är att personalen bör slippa att ha en mördare som chef. Jag tror det väcker för starka känslor. Han har kanske avtjänat sitt straff eller klarat av vården, men det betyder inte med automatik att förtroendet finns. Å andra sidan måste människor få nya chanser. Så jag är splittrad.
7 september 2010
Mördare hade chefstjänst i Mönsterås
Etiketter:
brott,
Mord,
Mönsterås Kommun,
personalpolitik,
straff,
svenska mord
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Visst ska en fd kriminell ha rätt att få en ny chans. Och jag tycker också att du har rätt när du skriver att vissa jobb och vissa ansvarsområden kan vara olämpliga.
Men man kan inte jämställa en ny chans med förnyat förtroende. Förtroende är något man måste förtjäna och inte någon mänsklig rättighet. Den som brutit ett förtroende måste jobba för att bygga upp det igen och visa att han/hon är värd ett förtroende.
Och för att kunna visa att man är värd ett förnyat förtroende så behöver man nog få just en ny chans...?
Tack! Det låter rimligt.
Skicka en kommentar