25 oktober 2010

Vem ska betala rivningen av tegelbruket?


Kommunen har tagit på sig ansvaret att riva Herrstorps tegelbruk. Men vem ska betala? Kommunen ger ännu inget svar på frågan.

Oklarheter
Sedan några år har det pågått diskussioner om vilket dödsbo som egentligen äger Herrstorps gamla förfallna tegelbruk utanför Mönsterås. Byggnaden är sedan länge förfallen och utgör en potentiell fara för den som dristar sig att gå dit. Men eftersom ingen har tagit på sig ägandeskapet så har ärendet dragit ut på tiden. Nu verkar man dock ha kommit så långt i förhandlingarna så att det står klart att Mönsterås Kommun tar ansvar för rivningen.

Förhandlingarna har skötts av kommunledningen
Tekniska Kontoret som får ansvar för själva rivningen verkar dock inte veta vem som ska betala. Förhandlingarna med ägarna har skötts av kommunledningen. Det talas om att kommunen skall sälja flis som man får vid rivningen, vilket möjligtvis skulle kunna antyda att kommunen också finansierar hela eller delar av projektet.

Inte så kul att ärva ett tegelbruk
Rent juridiskt kan det inte vara kommunens skyldighet att betala rivningen av en industrifastighet man inte äger. Å andra sidan kan det finnas kompliktationer som gör att det är den enda realistiska utvägen. Att plötsligt ärva ett gammalt ruckel till tegelbruk måste förstås vara en mardröm, så man kan kanske delvis förstå att ingen vill ta på sig ägandeskapet, även om det inte borde vara omöjligt att rent juridiskt komma fram till vem som äger.

En långsökt tanke
Tänker man lite långsökt så kan man ju hävda att tegelbruket en gång i tiden gav bygden arbetstillfällen och kommunen skatteintäkter, varför det är rimligt att kommunen idag tar ett visst ansvar.

Hur som helst så skall detta inte mörkas. Jag inväntar därför svar från kommunen om vem som skall betala.

Läs gärna min dokumentation från tegelbruket.

Bluesfestivalen
Enligt dagens Barometern/OT är Bluesfestivelen i fara då man har svårt att få folk som vill sitta styrelsen och jobba med festivalen. Tråkigt. Likväl gäller det nu för kommunen att hålla sig lugn så att vi inte får ett nytt Hultsfred där kommunen går in och satsar stora summor för att rädda festivalen. Ett visst kommunalt bidrag som det har varit är förstås ok, men kommunen kan inte "rädda" festivalen.

Inga kommentarer: