11 november 2010

Damfotboll i Mönsterås och flyktingförläggning i Kristdala

Mönsterås damlag förlorar spelare?
Det är ganska tyst vad gäller GIFs herrlag och spelarövergångar. Kanske skall det tolkas som att man får behålla de flesta? Man kan ju hoppas. Men nog behövs vissa förstärkningar också.

Däremot verkar damlaget förlora spelare. Jag trodde inte att herrfotbollens spelarcirkulation hade nått dit på samma sätt, men jag hade nog fel. Enligt Barometern/OT förlorar GIF två spelare till Lindsdal – Senada Bajramovic och Ofelia Medhammar. Lindsdals A-lag spelar ju i tvåan och B-laget i samma division 4 som Mönsterås. Frågan är om övergången beror på att spelarna satsar uppåt i seriesystemet eller om det är mer praktiska ting (ex studier) som föreligger. Det är bara att önska lycka till! Det viktiga för damlaget är ju annars att få behålla så många som möjligt av sitt mycket lovande lag så att det inte sprids för vinden redan nu. Håller man ihop laget och utvecklas ihop kan man mycket väl nå trean inom ett par tre år. Går laget sönder så väntar snart femman igen och då kan damfotbollen i Mönsterås plötsligt och mindre lustigt se osäker ut igen. Precis som det gick när man har haft lag tidigare under 1900-talet.

Länk till Smés hörna
Notera gärna att jag numera även länkar till Smés hörna på IK Tuna Södras domäner. Hans blogg vill tyvärr inte ”fastna” i mina blogglänkar, så därför nödgades jag lägga den under länksamlingen ”Division 5 nordöstra”. Inte helt optimalt, men så får det bli.

Flyktingförläggningen i Kristdala
Smé skriver mest om fotboll, men tar senast upp den planerade flyktingförläggningen i Kristdala. Ska Mönsteråsbloggen drista sig att ha en åsikt om detta? Ja, varför inte.

Oskarshamns kommun bör förstås hjälpa till med flyktingmottagning. Men frågan är om det är så himla smart att lägga den just i Kristdala, där kommunen uppenbarligen har gjort en del mindre önskade ingrepp de senaste åren. Det talas om nedlagd ungdomsgård, nedlagt gruppboende på Humlegården, behov av fler äldreboendeplatser, större dagis etc. I det läget riskerar man bara att skapa motsättningar. Det finns säkert hus i centrala Oskarshamn som skulle passa utmärkt som flyktingförläggning.

Å andra sidan är ju Kristdala sedan urminnes tider en ganska så isolerad plats som säkert skulle må bra av lite nytt folk. En gång, efter flera generationer med samma prästsläkt, så räknades Kristdala församling som en av de mer isolerade i vår del av landet. Och än idag får man lätt en känsla av att det inte cirkuleras särskilt mycket i den bygden och att man inte gärna vill bli störda i sin idyll. Samma spelare år ut och år in i fotbollslagen exempelvis. Risken nu är förstås att kristdalaborna känner sig överkörda och framstår som inskränkta om de protesterar. Men det är en given demokratisk princip att den som berörs av ett beslut också skall ha rätt att påverka det.

Men annars är det ett faktum att kommuner ofta förlägger sina flyktinganläggningar långt bort ifrån centralorten – Blomstermåla, Fågelfors etc – ofta i orter som är lite på nedgång. Det blir sällan en lyckad kombination, vilket ofta också märks i valresultatet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har hört att Giffarna satsar på en mycket rutinerad tränare till damlaget! Stämmer detta?

Jonny sa...

Jag vet tyvärr inget om det. Förhoppningsvis uppdaterar föreningen snart sin hemsida.

Anonym sa...

Ja det stämmer att Thomas LILLIS Lagström ska träna brudarna de du låter väl bra eller!