20 december 2010

Mönsterås i konsten - del IV


Det var lite besvärligt att ordna den här bilden. Jag fick fotografera tavlan som egentligen är ett foto av originalet. Dessutom är det reflekterande glas framför bilden. Klicka på tavlan för att bättre se vad den föreställer.

De flesta har ju valt att måla Mönsterås från havet. Men här ser vi Mönsterås från väster, vilket är mycket intressant. Här ser vi nämligen hur Mönsterås såg ut innan man byggde alla hyreshus och villor väster om åsen. Längst till vänster ser vi det rykande bryggeriet, vidare Storgatan fram till Torget och kyrkan och sedan vidare söderut. Notera att något avger rök även i närheten av Torget. Första huset till höger om kyrkan var gästgivargården. Därefter följer Hvita Hästen.

Bilden bör vara målad före 1914. Bilden saknar nämligen ett hus som är med på kartan från det året. Däremot stämmer vyn ganska bra med kartan från 1885, om än inte helt, då ett par uthus finns med på bilden som inte fanns 1885 men 1914. Så en gissning får bli att den har tillkommit mellan 1885 och 1914. Tyvärr anges ingen konstnär.

Inga kommentarer: