31 december 2010

Mönsteråsbloggen ser tillbaka och önskar ett GOTT NYTT ÅR!

Så går då året mot sitt slut och det är som alltid svårt att summera, även om man bara håller sig på det personliga planet.

Politiker
2010 blev jag politiker och ställde upp i kommunalvalet. Mot bakgrund av den energi jag lade ner och hur seriös min valrörelse var, så är det förunderligt hur få röster jag fick. Men det är väl så att man i Sverige måste ingå i ett kollektiv för att lyckas. Ensamvargar göre sig icke besvär. Hur som helst så trivdes jag inte i offentlighetens ljus.

Mörkare
Sverigedemokraterna gled däremot in på ett bananskal. De hade ju inte synts till alls i den lokala valrörelsen. Med armarna i kors och med hjärnorna fulla av trångsynthet lyftes de in i fullmäktige. Därför kunde man ju inte glädjas fullt ut över att Roland Åkesson backade med 7%. Lägg därtill all annan djävulskap – terrorism i Sverige, ett allt hårdare samhällsklimat mot arbetslösa och sjuka, dyrare el och fjärrvärme och en dålig fotbollssäsong – så satte det onekligen sina spår hos mig som människa. Mörkare. Mer Morrissey och Johnny Cash. Mindre party.

Ljusen
Men visst finns det ljuspunkter. Jag har familj, tak över huvudet, mat på bordet och förståndet i behåll. Och dator med Internet. Bil och trasig cykel. Det går bra för dottern i skolan. Vi hade en härlig semester. Jag trivs på arbetet. Jag har lyckats hålla de värsta konflikterna ifrån mig, valt mina strider med omsorg och hållit dörrar öppna för försoning där det kan behövas.

Kroppens förfall
Hälsan har kanske inte varit den bästa. De vanliga förkylningarna sitter i längre och sätter sig lättare i bihålor och luftrör. Jag har ljumskbråck. Det knäpper i ena knät. Får migrän ibland. Jag har i stort sett misslyckats med viktminskningen. Kroppens förfall bör hejdas 2011.

Mödan skall omvandlas till papper mellan pärmar
Flera av de fritidsprojekt jag har arbetat med de senaste åren börjar bli färdiga. Först ut blir en ny bok om Mönsterås historia. Jag lär återkomma till den. Det handlar bara om att finansiera tryckningen. Förhoppningsvis vill många av kommunens företag sponsra med några hundralappar mot små annonser. Historiken innehåller nog inget känsligt, bortsett från författarnamnet, så det tror vi på. Jag är ingen affärsman och för mycket idealist för att tjäna pengar där man kanske kunde. Efter den boken kommer ytterligare två som är i princip färdigskrivna. 2011 ska bli året då mödan omvandlas till papper mellan pärmar. Det känns inspirerande.

Mönsteråsbloggens år
Mönsteråsbloggen har haft ett bra år. Vid årets början hade bloggen ungefär 4000 unika besökare per månad. Numera har den omkring 6000 besökare per månad. Roligast för mig var artikelserien om 1960-talets Mönsterås – epoken Viktor Lund. Med tanke på hur snabbt artiklarna i regel skrivs, så är jag hyfsat nöjd med innehållet. Däremot är svenskan undermålig, vilket faktiskt får mig att fara så illa att jag överväger att sluta. Jag hinner sällan bearbeta språket. Jag har andra stilistiska ideal och kan inte riktigt stå för den nivå som jag idag håller på bloggen. Den här artikeln hinner jag inte ens korrekturläsa. Bäst att sluta nu och önska den tappra läsekretsen ett GOTT NYTT ÅR!

Om Gud vill, hälsan består och vädret så tillåter, så ses vi nästa år.

Året avslutas som vanligt med världens bästa låt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din härliga "nyårskrönika". Ser framemot ett nytt kommande mé ditt bloggliv. Gott nytt....

Jonny sa...

Tack Jimmy! Och jag får önska detsamma!

"Mot- och medmäniska!" sa...

ÅH, där är ju niiii!
Årets almanacka har fladdrat färdigt, men optimisterna har fabricerat nya, vilket inte är någon garanti för fortsatt levnad för just MIG, men att få nöta ut ytterligare ett antal kalendrar ser jag fram emot! Måtte ni alla få ett gott år 2011 med "levnad och lycka, hälsa,hus och hem , ro och lugn, besinning och sans, tacksamhet, tålamod och tolerans! (citerar en god vän) Som nämnt :
"Gott Nytt År!"

"Mot- och medmänniska!"

Jonny sa...

Tack, och med en önskan om detsamma! Det var ett tag sedan du skrev här, så jag började blir lite smått fundersam om något hänt.