11 mars 2011

Åsevadsgatan före Konsum


Så här såg Åsevadsgatan ut en gång i tiden. Huset i vänster bildkant ligger nästan exakt där Konsum ligger idag. Det lilla huset till höger är sedan länge rivet. Det något högre huset som skymtar till höger finns dock kvar. Bildkvalitén är inte den bästa, men nog var gatan mysig. Jag har haft fotot länge, men aldrig kunnat se var det är taget. Förra veckan förklarade dock Inge Johansson hur det ligger till.


Jag har ingen modern bild från samma vinkel. Det här fotot är taget från andra hållet, men visar ändå gatans totala förvandling.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hade viljan och insikten funnits så kunde Mönsterås köping sett väldigt annorlunda ut och i mitt tycke så mycket bättre.
Den bilden på Åsevadsgatan gör ju att man får lite gåshud...tänk om hade varit !

Jag kan förstå att en del hus kanske var utom räckhåll för att kunna räddas,men själva planen av den gamla köpingen kunde man behållit och förlagt konsum lite i utkanten istället.

Innan jag hade sett alla dessa kort från den gamla köpingen så hade jag ingen aning att Mönsterås såg så väldigt idylliskt och mysigt ut.
Jag tror man rev bort sig när man i ivern skulle bygga upp folkhemmet...så som man gjorde i så många andra städer.

Anonym sa...

Jag glömde skriva under mitt inlägg med mitt namn...kanske du kan ordna !?
/Robert

Anonym sa...

Hela området kring Domus och El-Centerparkeringen verkar på gamla bilder varit väldigt idylliskt. Vi får väl hoppas och tro att området/husen var i dåligt skick och inte bara föll offer för bygghysterin.
MEN lite förbannad blir jag så här på lördagsmorgonen.
/Magnus

Jonny sa...

Jag har ingen klar bild över i vilket skick alla hus som revs var. Många har dock sagt att de flesta var i gott skick. Några hade kanske fått förfalla. Kommunen ville till och med köpa in köpingens äldsta hus, Det Modéerska, för att riva det och stöpa om även norra torget. Ägarna vägrade dock sälja.

Andy sa...

Jag har hört att södra tullarna till köpingen låg ungefär här, stämmer det, Jonny?

Jonny sa...

Ja, tullhuset låg på nuvarande Storgatan, där Britts mode och barnklädesaffären idag ligger, mitt emot polisstationen. Jag vet inte hur väl du känner Mönsterås gator, men det är så jag kan beskriva platsen. Jag skrev en artikel om Garvaregården där tullhuset visas på kartor. Sök på Garvaregården eller gå till länken:
http://monsterasbloggen.blogspot.com/2010/11/nar-man-rev-garvargarden-rev-man-kanske.html