1 mars 2011

Sammanfattande synpunkter på bokutgivningen

Det har blivit dags att kort sammanfatta mina erfarenheter av bokutgivningen utan att upprepa för mycket av det jag skrivit tidigare.

Stort eget ansvar
Den absolut största skillnaden mellan att ge ut boken på ett litet respektive stort förlag är att man på ett litet betalar själv för sin utgivning samt tar ett nästan 100-procentigt eget ansvar. Den som har ett stort förlag i ryggen får allt fixat på ett helt annat sätt, inte minst korrekturläsning. Priset man får betala är att det stora förlaget ofta lägger sig i vad som ska stå i boken.

Korrekturläsningen
Jag har alltså själv fått ta ansvar för korrekturläsning. Jag hade turen att få hjälp av Ulf Söderbäck som har jobbat som professionell korrekturläsare. Även om det säkert finns några fel kvar, så har han uppskattningsvis rensat bort 98% av de fel som fanns i det ursprungliga manuskriptet. Ulf är en sällsynt god människa som inte växer på träd direkt.

Manuskriptet skall vara korrekturläst och färdigt när det kommer till förlaget. Att be vänner utan särskilda språkkunskaper korrekturläsa är tyvärr inte till någon större hjälp, hur hemskt det än låter att skriva det. En riktig korrekturläsare eller i vart fall svenskalärare är av nöden om resultatet skall bli hyfsat. Om bara vänner läser texten så kommer de garanterat att missa 90% av de fel som korrekturläsaren skulle ha hittat.

Jag uppskattar också friheten att ingen har lagt sig i vad som står i slutprodukten. Det jag har saknat är professionell hjälp med bilderna. Men man kan inte få allt och alternativet hade varit att inte ge ut boken alls.

Uppstickare
Jag är mycket nöjd med förlaget Recitos service, snabbhet och smidighet. Kvalitén verkar också vara bra även på häftade böcker. Förlagets bakomliggande filosofi om bokutgivning är inte heller helt oviktig. Genom att ge helt vanliga människor chansen att ge ut sina böcker gör de en stor kulturgärning. Det känns helt enkelt bra att boken ges ut på ett förlag som väl ännu får räknas som uppstickare.

I övrigt bör man förstås vara medveten om att man utsätter sig för läsares och kritikers åsikter när man ger ut en bok. Hittills har jag bara fått positiva omdömen, men det gäller att ha en beredskap för kritiska synpunkter, kunna försvara sig och ta till sig där det är nödvändigt.

Alternativ
Någon undrade varför jag inte gav ut boken på ett tryckeri och förlag som finns i Mönsterås. Jag förstår frågan. Varför gå över ån efter vatten? Jag visste ju att det fanns ett tryckeri, men trodde faktiskt att det bara sysslade med reklamsaker. Men jag ska nog ta kontakt med det aktuella förlaget/tryckeriet inför nästa utgivning och så får jag jämföra olika aspekter. Om det lokala företaget visar sig vara dyrare så kan det vara svårt att vara det lokala troget, men om detta vet jag ännu inget.

Pliktexemplar
Fördelen med det förlag jag använde mig av är att det skickar de sju pliktexemplaren till KB och universitet, registrerar boken så att bokhandlare och bibliotek kan köpa in den, samt registrerar den på Internetbokhandlar.

Slutfasen
Just nu är jag inne i slutfasen att leverera de första 170 exemplaren som jag tog hem. Och det har varit fantastiskt roligt att träffa delar av läsekretsen (och en och annan har fått bekräftat att den där "Mönsteråsbloggarn" finns på riktigt). På ett ställe hittade jag ingen ingång, utan gick tre varv runt huset innan jag hittade rätt. Under några minuter kände jag mig som en soldat i Israels armé som tågade runt Jerikos murar.

29 ex kvar
Förlaget har kvar 31 ex så att bibliotek och bokhandlare kan köpa in boken. Hittills har två av dessa blivit sålda. Kvar finns i nuläget 29 ex. De flesta av dessa lär jag få köpa hem själv. Några har jag redan förhandsbeställning på och några ska jag ta med mig på de föredrag jag ska hålla i april. Skulle tro att det inte blir några större problem att sälja dessa. Det ledsamma är att det finns så många som jag skulle vilja ge boken till, men där bokens ekonomiska ramar sätter stopp.

Därefter får jag se om jag låter trycka upp en ny upplaga. För att kunna behålla nuvarande pris handlar det om 200 exemplar. Och jag låter inte trycka en ny upplaga om jag inte får in minst 150 nya förhandsbeställningar. Vi får se hur det blir.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blev positivt överraskad över boken,den känns verkligen proffsig, dessutom med ett omslag som du verkligen har fått till på ett bra sätt.

Lättläst och bra rytm i texten och balanserad med underbara motiv från Mönsterås.

Du skriver själv om bilderna men jag tror det kan vara svårt att få till det med dom om man inte väljer en annan papperskvalite, typ lite glättat, men det är petitesser i det stora hela när slutprodukten blev så bra som den blev.
Bra gjort Jonny !/Robert

Eje sa...

Håller med om att boken blev mycket bra och lättläst med det goda språkinnehållet. Den känns också engagerande när man kommer nära enskilda personer och den vanliga människan. Här finns flera uppslag till våra kulturguidningar. Jag har en känsla av att det finns material till ytterligare en bok om Mönsterås moderna historia.
Tack Jonny