14 maj 2011

Temperamentsfullt GIF vann med 5-2

GIF hade inte vunnit en bortamatch i seriespel sedan den 12 maj 2010. Men idag var det GIF mot resten av världen. Det var i alla fall den känslan jag hade med mig efter onsdagens domarkollaps. Och kanske anade Läckeby att de skulle få smaka en besk GIF-medicin idag.

GIF gjorde Läckebyspelarna till statister
GIF öppnade matchen med ett tempo och en målmedvetenhet som det var länge sedan man såg. Läckebyspelarna såg ut som statister. Mittfältsgeneral var Viktor Niklasson som styrde spelet lite som han ville och lade grunden för de fina lägen som Idris, Linkan, Marre och Wesslund kunde komma i. Redan de första minuterna skapade GIF en handfull chanser som kunde ha blivit mål.

20 minuter – 3-0 till GIF
Men idag skulle man få utdelning. Efter en kvart fick Idris på ett skott en bit utifrån. Helt otagbart var det nog inte, men målvakten hann inte med och 1-0 var ett rättvist faktum. Ett par minuter senare var det Wesslunds tur att pricka in bollen i mål. 2-0. 3 minuter därefter satte Idris trean efter fint förspel av Viktor. Lite senare var det nära att bli mål igen.

Frågan är om jag någonsin har sett GIF göra en bättre 25-minutersperiod av en match. Läckeby hängde inte alls med i tempot och GIF var enormt laddat och fokuserat.

Därefter gick GIF ner något i tempo, men hade ändå bra kontroll på tillställningen ända tills de sista fem minuterna då Läckeby tilläts komma upp i ett par farligheter.

Dramatik
Andra halvlek blev onödigt dramatisk och den hade inte hunnit bli mer än tre minuter gammal då Läckeby lobbade bollen i stolpen. Kort därefter fick Idris in bollen i straffområdet efter att ha lurat bort några Läckebyspelare, Linkan fick bollen mot mål men en Läckebyspelare fick bort bollen när den låg och dallrade på mållinjen.

Olika bedömningar
Kort därefter kom Läckeby i ett anfall där GIF:s back Martin Johansson av någon anledning blev irriterad på en motståndare och gav honom en knuff så att han flög i gräset. Ja, knuffen var väl onödig och ungefär av samma karaktär som när en Ängöspelare i onsdags knuffade omkull Idris i straffområdet, fast det här var lite efter spelsekvensen. Skillnaden var väl att Ängös spelare kom undan, medan Martin fick gult kort. Nu tror jag säkert att Martin blev arg för något, men knuffen blev en omedveten ironi som belyser att vissa lag bedöms utifrån en strängare mall än andra.

Reducering
Nå, kort därefter lyckades Läckeby få in ett reduceringsmål genom Niklas Andersson och skapa nerv i matchen. GIF började uppträda allt mer nervöst och stundtals var det kaos i GIF:s straffområde.

Domaren förlorar greppet
Oskar drog sedan på sig ett gult kort och domaren började förlora greppet om matchen. Det som Läckeby hade gjort under första halvlek utan att få gula kort, förorsakade nu plötsligt gula kort för GIF. Till råga på allt så blev GIF:s tränare utvisad till läktaren när han protesterade och skrek för mycket från sidan. Totalt utdömdes 8 gula kort, varav GIF fick 5.

Hellre temperament än undfallenhet
Det är möjligt att GIF var lite övertända idag, men ibland är det ganska enkelt att förstå. Och hellre lite temperament än undfallenhet. GIF visade attityd och vilja.

Självmål
Läckeby tog över allt mer och jagade fler mål och 30 minuter in i halvleken gav det utdelning. Läckeby fick in bollen i straffområdet där en GIF-spelare som skulle rensa råkade få in bollen i eget mål. Mer otur än klantigt och inget som tar ifrån spelaren en gedigen insats i matchen som helhet.

Två avgörande mål
Nu blev det riktigt nervöst och 3-3 hängde i luften. Men just då stack GIF upp och nyinsatte Daniel Wallin lyckades göra matchavgörande 4-2. Några minuter senare fastställde Daniel Wallin slutresultatet till 5-2. I sista minuten drog Ako tyvärr och lite onödigt på sig ett rött kort som betyder att han är avstängd i nästa match.

En sann klyscha
Jag har sagt det förut – GIF är inte bra på att spela på resultat. Vem minns inte förra säsongens matcher mot Ankarsrum och Hjorted/Totebo. Så fort GIF försöker bevaka en ledning går det fel. Kanske är man ännu inte tillräckligt säkra i positionsspelet för att lugnt och tryggt föra en match i hamn. Kanske bättre att försöka hålla ett högt tempo hela matchen även om det är konditionskrävande. Anfall är bästa försvar, brukar det ju heta, och i GIF:s fall är klyschan nog sann.

25 minuters propagandafotboll
Hur som helst – GIF:s första 25 minuter var härliga att se. Ren propagandafotboll. Ja, större delen av första halvlek var bra. Att tempot bedarrar något när man har gjort 3 mål på 20 minuter är ju begripligt. Däremot ska det ju inte behöva bli så här darrigt i andra halvlek. Men attityden gillade jag även då. Den höll hela matchen. Alla i GIF får överbetyg för första halvlek, med extra plus till Viktor som dirigerade de första 25 minuterna. Nämnas bör även Damir som även idag fick spela vänsterback, men som redde sig bra. Kul när en inhoppare tar chansen och gör bra ifrån sig. Och kul att Wallin fick näta också. Och jo då - Stenfelt var tillbaka i målet.