6 september 2011

Gammal karta

Gammal karta över Mönsteråsbygden. Har inget årtal, men stavningen får mig att tro på 1600-tal.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det rör sig om ett utsnitt ur Stranda häradskarta från 1652.

jan walter sa...

är munster en sammanslagning av munk och kloster eller? konstigt ord, vad betyder det?

Jonny sa...

Under 1300-, 1400- och större delen av 1500-talet stavas Mönsterås oftast med Miel, Myol eller Möl i förleden, vilket bör betyda antingen mjöl/kvarn eller finkornig jordmån. Men under delar av 1600-talet använder man periodvis stavningen Mun eller Mün i förleden, innan det blir Mön. Varför vet jag inte. men det var vanligt att ortnamn så sakteliga omvandlades med tiden. Det har funnits en teori att Mun avsåg monasterium=kloster, men det faller på sin orimlighet om man ser till de äldsta stavningarna.

Andy sa...

Måste alla ortsnamn ha någon innebörd? Kan det inte vara så att ingen har listat ut varför Mönsterås heter Mönsterås just därför att det inte finns någon logisk förklaring, annan än att någon tyckte att "Mielstadahass" (ursäkta om det blev tokigt nu) var ett fint namn?

Jonny sa...

Andy: Intressant fråga. Forskare har ju en tendens att alltid söka betydelser och bortse från det du skriver. I Mönsterås fall är problemet att det finns två förklaringar - Miel kan åsyfta antingen mjöl eller finkornig jordmån. Man vet inte vilket. I andra fall vet man inte vad ortnamnet betyder alls, och då tror jag att man torde ta det du nämner i beaktande ibland.

Anonym sa...

Svårt att tro att ett platsnamn INTE skulle betyda något - strider mot allt vi vet om hur namn kommer till - även mot hur vi idag sätter nya folknamn på platser - de har alltid en konnotation till något mer eller mindre karakteristiskt. Du börjar ju inte kalla ett berg för Spunkberget eller ngt annat taget ur luften - det finns alltid en anledning bakom ett platsnamn - även om vi inte alltid förstår vilken - idag, tusen år senare...

Jonny sa...

Jo, förvisso, men ibland kanske man borde tänka bort funktionalitet och rationalitet och tro att våra förfäder kunde välja ortnamn utifrån rent estetiska grunder. Det finns ju förstås en betydelse då också, men den aspekten finns sällan med i resonemang. Jag tycker vetenskapen i högre grad borde testa hypoteser som personer utanför facket kastar fram.