24 september 2011

GIF var en stolpe från poäng i derbyt

Blomstermåla vann derbyt mot Mönsterås med 2-1, men nog tycker jag att GIF hade varit värda en poäng.


Stolpen i vägen
Vad ska man säga? Tror ingen protesterar om jag skriver att GIF hade varit värda en poäng i dagens derby mot Blomstermåla. Visserligen saknade derbyt den där intensiteten som man hade kunnat förvänta sig, men GIF ägde väl så mycket av spelet och endast stolpen stod i vägen för kvitteringsmålet. Nu blev det en snöplig förlust, men eftersom Läckeby bara tog en poäng mot Glömminge så lever ännu hoppet om division fem nästa säsong.

Straff för Blomstermåla
Matchen började med att BIK etablerade ett visst tryck på GIF:s planhalva. Och det dröjde bara tre minuter innan en BIK-spelare snavade över Mönsteråsbacken Manfreds fot i straffområdet. Visst har jag sett billigare straffar i mina dar, men inte många. Med en sådan petig nivå så vågar ju backarna till slut inte göra någonting. Men visst…man kan inte heller säga att straffen var uppenbart felaktig. Fram klev Blomstermålas målvakt som för säkerhets skull fick slå straffen två gånger.
GIF höll spelet uppe
Men GIF gav absolut inte upp utan satsade på luriga djupledsbollar mot sina forwards, och vid några tillfällen var det ganska nära att bollen hade hittat fram till tydliga frilägen. BIK skapade också ett par situationer där det blev kalabalik i GIF:s straffområde. Fast GIF höll spelet väl uppe. Vid ett tillfälle trycktes en GIF-spelare ner i straffområdet, men domaren valde denna gång att fria.

GIF hade många riktigt bra perioder i första halvlek med extra plus till Ako och Marre. Ako slog bland annat en underbar passning till Tobbe som var ytterst nära att stöta in bollen. Även ungdomar som Tobbe och Fredrik tycker jag börjar spela in sig mer och mer i A-laget. Så helt mörkt ser det inte ut.
I halvtidsvilan fick vi veta att Läckeby ledde med 1-0 mot Glömminge, och just då var GIF i division 6.

Blomstermåla utökar ledningen
Andra halvlek fortsatte med ganska bra GIF-spel. Man kunde i alla fall inte märka att det var ett topplag som mötte ett bottenlag. Men i ett anfall i den 63:e minuten fick BIK på ett skott som slank in via stolpen. 2-0.
Reducering
Nu såg det riktigt mörkt ut. Underläge med två mål, trots att GIF haft minst lika mycket av spelet. Med tio minuter kvar av matchen fick Johan Lagström bollen i ett bra läge. Han avancerade och lyfte bollen säkert förbi målvakten i mål. Nu tändes hoppet om i alla fall en poäng.

Stolpen
Med en minut kvar av matchen fick GIF sin chans med en frispark i bra läge. Oskar lyfte bollen mot straffområdet, där någon till slut nickade bollen i stolpen. Vissa dagar blir det så där – stolpe in för motståndarna, stolpe ut för GIF. Men nu ska man inte skylla förlusten på en billig straff och stolparna. GIF var för uddlösa i sista momentet när bollen ska in. Eller så kan man vända på det och säga att de fick för få riktigt bra bollar att jobba på. Trots att GIF spelade ganska bra, så skapades för få heta chanser. Och så var matchen förunderligt tempofattig för att vara ett derby.
Slutstriden lever
I och med dagens förlust så ligger GIF på sista plats i tabellen, men slutstriden lever i högsta grad. Läckeby tog en poäng idag och ligger just nu på kvalplats två poäng före Mönsterås och Mörbylånga. Mörbylånga och GIF har samma poäng, men Mörbylånga har bättre målskillnad. Om GIF ska klara kvalplatsen så måste man vinna sista matchen mot Rockneby, samtidigt som Läckeby och Mörbylånga tar högst en poäng var. Läckeby möter i sista omgången Blomstermåla som ännu har chans att vinna serien. Blomstermåla bör vinna den matchen. Mörbylånga möter Glömminge i ett ölandsderby som kan sluta hur som helst. Tyvärr har Mörbylånga 6 måls bättre målskillnad än GIF, så om Mörbylånga vinner mot Glömminge måste GIF ösa in mål mot Rockneby. Men visst vinner GIF mot Rockneby i sista omgången. Därom skall ingen behöva tvivla. Så nu handlar det bara om att Blomstermåla och Glömminge ska göra sina jobb också. Just nu är det nog ganska låga odds på (=goda chanser) att Mörbylånga kniper kvalplatsen.

Resultat omgång 21
Böda/Högby – Ljungbyholm 1-2
Kommentar: Jag tippade 2-2, men Ljungbyholm hade mest att spela för och säkrade i och med segern kontraktet.

Norra Tång – Rockneby 2-0
Kommentar: Även här gissade jag oavgjort, men Norra Tång hade förstås mest att spela för vilket gav en viktig seger.  Nykomlingarna får därmed spela i div 5 även nästa säsong.
Mönsterås – BIK 1-2
Kommentar: Oavgjort hade återspeglat matchen bäst, men BIK hade marginalerna med sig. GIF har ännu en liten chans att undvika sexan.

Läckeby – Glömminge 1-1
Kommentar: Läckeby ledde med 1-0 och hade i det läget säkrat kvalet till div 5-spel nästa säsong, men Glömminge lyckades kvittera.
Mörbylånga – SSG 2-1
Kommentar: Mörbylånga tog sista chansen att nå kvalplatsen. Seger i sista matchen samtidigt som Läckeby bara tar en poäng så är laget där.

Ängö – Kåremo 4-1
Kommentar: Ängö vann och leder serien inför sista omgången.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver att Mörbylånga har dåliga chanser att nå kval. Har inte Mönsterås ännu sämre chanser med målskillnaden..?

Jonny sa...

Jag skrev att oddsen är låga på att Mörbylånga ska nå kvalet. Med låga odds menar jag att Mörbylånga har bäst chanser av de tre bottenlagen att nå kvalet. Lågt odds = lite pengar tillbaka för den som satsar en slant på Mörbylånga. Så vi är nog helt överens där.

Anonym sa...

Sorry fel av mig då. Du har en kanonblogg jonnhy!

Anonym sa...

Bra och underhållande blogg om än något vinklad här och där. Att påstå att Mönsterås var värda en poäng i Lördags återspeglade väl inte matchbilden särskillt väl. Inte för att Blomstermåla spelade propagandafotboll denna eftermiddag men att dom var det bättre laget är väl inte upp till diskution ens. Om båda lagen hade gjort mål på sina chanser hade resultatet kanske blivit 18-6 till Blomstermålas favör.
Hur som haver, trevlig läsning och kul att se att det finns folk som fortfarande angagerar sej i lokalfotbollen

Jonny sa...

Tack för det! Jo, vinklat blir det ju och det är en del av underhållningen. Vill man få en objektiv bild bör man läsa även motståndarlagets referat.